14 Julai, 2014

Powerbank Pineng 15000 mAh

16 ulasan

Assalamualaikum...




Sebelum ini idah tak tau pun kewujudan dan kegunaan powerbank nie... sehinggalah suatu hari idah nampak adik opismate idah guna... idah pun bertanya apa benda yang dia cucuk kat henpon tu... hehehe... nampak sangat aku nie buta technology... :D pastu dia pun cerita kegunaan benda powerbank tu... masa tu dia guna jenama yoobao... mahal juga harganya... dia beli lebih RM200 rasanya... peerghh... so rentetan dari peristiwa itu idah pun pasang angan² untuk memilikinya juga... :D




Powerbank Pineng 15000 mAh


Memandangkan idah dan en. suami selalu berada di luar rumah buzy dengan aktiviti persatuan, politik dan kebajikan... dan henfon pula memang memanjang berbunyi... dengan call nyer... sms, watsap lagi, facebook, instagram... haish... bateri kejap jer kong... selalunya kami kalau keluar rumah... siap bawak dengan charger phone sekali... tapi bukan semua tempat ada punca power pun kan... dalam kereta boleh gak la cas... sebab idah ada inverter... tapi takkan nak duduk dalam kereta jer semata² nak cas henfon... huhuhu... minyak kereta mahal wooo... :D



Powerbank Pineng 15000 mAh



Suatu hari idah pergi lunch kat Maju Junction... tiba² ternampak bersusun kotak powerbank kat atas meja depan pintu Maju Junction tu... warna pun menarik... hehehe... rupa²nya orang jual kad kredit... siapa yang mohon kad kredit tu... on the spot dapat powerbank tu secara percuma... hehehe... aku punyalah desperate nak sangat powerbank tu terus sain jer borang tu... pastu siap ajak kawan² lagiiii... :D dapat powerbank percuma kan... tapi masa tu tak tau ingatkan menda tu mahal la sangat... rupanya kat luar dalam belasan ringgit pun dah boleh dapat yang jenis macam gambar atas (kaler hijau) nie... idah dapat 2 sebab rekomenkan kawan... hehehe... ok laa masa tu tersangat teruja... :D



Tapi keterujaan tu tak lama... :( guna powerbank tu kalau idah cas Galaxy Note idah... separuh pun tak sampai... pakai 2 powerbank tu pun tak cecah separuh bateri... ermmm... dah mula rasa frush... dan hari demi hari perasaan frust tu semakin menebal...


Powerbank Pineng 15000 mAh

Akhirnya... beberapa hari sebelum team Al-Waasi buat FreeMarketBTR tu hari... idah rasakan keperluan adanya powerbank tu semakin tinggi... buatnya nanti tengah² program tu bateri kong pastu orang nak call kita tak dapat... kita nak call orang pun tak boleh... tak ke haru... haishh mimpi ngeri laa... idah pun ajak en.suami pergi lowyat... ermm... masa kat lowyat tu banyak juga brand yang idah survey... samsung, yoobao, dan macam² brand yang tak pernah dengar la... setiap peniaga menunjukkan kehandalan powerbank masing²... :D harga juga berbeza bagi setiap peniaga walaupun dengan jenama dan model yang sama... jadi kita kena pandai fikir sendiri la mana yang logik... :D


Setelah naik turun lowyat tu dua tiga kali... akhirnya idah pilih Powerbank Pineng 15000 mAh nie... :D dia ada 2 kaler silver dan gold... idah ambik silver... kenapa idah pilih Powerbank Pineng 15000 mAh nie? okay.. antara sebab²nya adalah :


  1. mAh nya yang lebih besar.
  2. Harganya yang lebih murah.
  3. Sizenya yang tidak terlalu besar dan sukar untuk dibawa.
  4. Namanya yang popular.
  5. Ada warranty setahun.
  6. Jenama ini jer yang ada mAh yang besar dengan size yang lebih kecil.
  7. Kepala charger 3 pin. Ada jenama yang guna 2 pin.. arghh leceh.
  8. Penunjuk aras kuasa digital jadi kita tau berapa percent yang masih ada.



Alhamdulillah... dah 2 bulan idah gunakan Powerbank Pineng 15000 mAh nie... setakat nie idah memang sangat puas hati... idah share guna dengan en. suami... kalau setakat Galaxy Note idah tu... ermmm lebih 7 kali boleh cas... tablet pun boleh... apa jer gadget yang pakai USB dia boleh cas laa... puas hatiii...



Oh yer... pada idah kelemahannya cuma pada beratnya... huhuhu berat woo... 300gm kalau tak silap... tapi secara keseluruhan idah memang tak menyesal beli... hohoho... luper plak... idah beli Powerbank Pineng 15000 mAh tu dengan harga RM 129 sahaja... :D





Powerbank Pineng 15000 mAh

Powerbank yang lama tue? hehe... idah guna kat lampu meja jerr... ermmm... boleh laa... masih berjasaa... :D




Tip untuk nak menjaga powerbank supaya keupayaannya tahan lebih lama... jangan selalu cas... kalau boleh bagi dia betul² kosong dulu... baru cas semula hingga penuh... dan bila dah penuh tu cabut dari wayar pengecas... dan juga... jaga jangan bagi dia jatuh... bateri biasanya kalau dia jatuh... keupayaannya akan sedikit berkurangan...  okay tu jer la tip penjagaan powerbank oleh acikidah... :D




Kalau kawan² nak beli powerbank... idah memang rekomen Powerbank jenama Pineng nie... :D oklah sekian dulu sembang gadjet acikidah... hehe... tata... ;)




16 ulasan :

  1. wah! kira ok lah tu rm129.
    mcm best je

    psst~ idah share lah sikit apa rahsia idah berjaya atasi masalah sembelit.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ooowhh... hehehe... caranya dengan minum air peel fresh orange banyak2... hari2... pastu bila makan... kurangkan kuantiti makanan tu skit... tu jerrkk... :D

      Padam
  2. Berbaloi juga Idah. Oh... sebab itulah anak kakak sibuk kata nak powerbank pineng...

    BalasPadam
  3. kalau note 3 bateri dia memang besar... kane [akai power bank 20 ribu mah at least...

    BalasPadam
  4. pineng dah power dah brand die. Sebab "cakap serupa bikin" yang lain kebanyakan tulis kapasiti lain, tapi kapasiti sebenar jauh panggang dari bara.. Khamsi Abdullah

    BalasPadam
  5. salam heheh sama la..sy mula+ pun tak tau apa fungsi :D

    BalasPadam
  6. power bank sgt diperlukan bila berada kat luar ...

    BalasPadam
  7. saya pun on the way nak beli power bank

    BalasPadam
  8. berguna tu n patut beli...

    BalasPadam
  9. Cantik design powerbank tu... menarik..
    smart invest sini.. :D

    BalasPadam
  10. Pernah pakai jugak brand apa tah.. tapi boleh guna 3 kali jer kot lepas tue rosak.. dah la harga mahal..tapi kualiti out.. sampai skrg malas dh nak beli powerbank..tapi bila acik idah review powerbank brand nie elok nak kena p cari jugak la.. thanks 4 sharing ya.. =D

    BalasPadam
  11. Powerbank ni memang satu keperluan acik idah..senangkan..

    BalasPadam
  12. saya dulu pun tak tahu langsung pasal power bank
    dok dengar orang kata
    tapi tak paham, maklum tpon pun tak canggih
    nampak adik pakai, barulah tahu function dia =)

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D