26 Ogos, 2014

Resepi Yee Mee Kantonis

18 ulasan

Resepi Yee Mee Kantonis

Beberapa rakan ada meminta agar idah kongsikan Resepi Yee Mee Kantonis... selepas membaca entry aksi Adelia makan Yee Mee Kantonis minggu lepas... huhuhu... pandai Adelia buat iklan kan... ramai pula yang teringin... :D  




Gambar tak berapa nak ada... ini pun versi yang Cik Epah masak tu hari... yang ringkas jer ni... banyak barang yang dia tak letak pun... :)



Sebagai memenuhi hajat rakan²... idah kongsikan la resepinya di sini... cuba tau... lepas tu nanti jangan lupa bagi akak semangkuk yer... kui3x... :D




Yee Mee Kantonis

Bahan-bahan :
Yee Mee (Digoreng sehingga garing)
1cm halia muda
5 ulas bawang putih (dicincang halus)
Isi Ayam (kuantiti ikut kesukaan)
Udang Basah (kuantiti ikut suka dan dikopek kulitnya)
3 keping fish cake @ fishball (dihiris)
Sayur (ikut suka, boleh letak lobak merah, baby corn, sawi, kobis, kangkung, dll)
3 biji telur
2 sudu besar minyak bijan 
2 sudu besar minyak masak
½ cawan tepung jagung (dibancuh dengan air)
Cili Padi @ Cili Hijau @ Cili Jeruk (dihiris - kuantiti ikut selera)
garam dan lada sulah secukup rasa 
1 kiub pati ayam
air secukupnya

Cara-caranya:
1. Panaskan 2 sudu minyak masak dan 2 sudu minyak bijan dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan halia hingga sedikit garing.
2. Masukkan isi ayam, udang & fish cake. 
3. Masukkan air secukupnya dan kiub pati ayam (kalau ada air stok ayam lagi baik)
4. Masukkan bancuhan tepung jagung, lada sulah dan garam secukup rasa. Kacau dan biarkan mendidih.
5. Masukkan cili padi (jika guna) dan sayuran² dan biarkan sehingga sayur betul² masak. Jika kuah terlalu pekat boleh tambah air lagi. 
6. Masukkan telur, dalam seminit kemudian tutup api dan dikacau lagi.
7. Tuang kuah ke atas yee mee yang telah digoreng tadi. Sedap di makan panas² beserta cili jeruk (jika ada)


Errm... sonang bah itu... tapi kalau ada barang² yang tak ada contoh macam udang ker, fish cake ker, minyak bijan kerr... tak per... masih dia sedap juga... kalau tak ada udang ganti dengan ayam saja pun boleh... kalau tak ada fish cake boleh letak fish ball... dan idah suka letak udang, rasa manis udang tu sedap... kadang² tangan gatal idah taruk oyster sauce juga... ikut suka akak laa... :D 



Okay la... buat adik² akak yang dah cuba resepi nie nanti jangan lupa bagi komen yer... nak gak tau feedbacknya kan... mana tau ada penambahbaikan yang membina kan... boleh bertukar² resepi pula... kay... Selamat Mencubaa... ;)



18 ulasan :

  1. nak cuba ni cik idah..hehehe..
    menjadik kang kita gebang ehh kat blog..tak pernah lagi buat..

    BalasPadam
  2. sedapnya klau mkn tngah perot lpaq ni..:)

    BalasPadam
  3. Peminat mee goreng, terliur pula baca ni..hehe

    BalasPadam
  4. tengok yee mee... teringat mee siput... sedap sangat kalau makan dengan sambal tumis.... i love yeemee!!

    BalasPadam
  5. Sedap nya! terliur ni! jemput singgah ke blog SM kalau sudi :)

    http://santanmanis.blogspot.com/2014/08/wira-malam-bukan-sekadar-pendekar-pilih.html

    BalasPadam
  6. Thanks 4 sharing acik idah.. nnti farah try buat guna resepi nie...=D

    BalasPadam
  7. Wajib cuba ni coz mee kantonis ni favorite kita. ..Sedap...

    BalasPadam
  8. sedap ni kalau makan xtoleh kiri kanan lagi...

    BalasPadam
  9. yummy... letak cili memang kaw :)

    BalasPadam
  10. Wahh.. buat makan malam pun sodap ni.. menyelerakan.. :)

    BalasPadam
  11. Confirm teringin! Masuk menu utkj hujung minggu ni :)

    BalasPadam
  12. Assalamualaikum dan salam singgah ptg Idah..sedapnyer yee mee kantonis tu.Mcm ni boleh lah cuba resepi Idah...makasi Idah kongsi resepi..

    BalasPadam
  13. Belum pernah masak yee mee ni..boleh try nanti harap2 menjadi..biasa nya dh try follow resipi tapi x menjadi huhu

    BalasPadam
  14. minta kebenaran untuk share resepi yer :)

    http://ohresepiku.blogspot.com/

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D