Memaparkan catatan dengan label resepi. Papar semua catatan

26 Ogos, 2014

Resepi Yee Mee Kantonis

18 ulasan

Resepi Yee Mee Kantonis

Beberapa rakan ada meminta agar idah kongsikan Resepi Yee Mee Kantonis... selepas membaca entry aksi Adelia makan Yee Mee Kantonis minggu lepas... huhuhu... pandai Adelia buat iklan kan... ramai pula yang teringin... :D  




04 Julai, 2014

Resepi Ringkas ~ Fries Goreng Berlado.

20 ulasan

Assalamualaikum...

Resepi Ringkas ~ Fries Goreng Berlado.

Sebelum tu idah nak minta maaf yer... buat entry makanan siang² ramadhan nie... ekceli ada hamba allah yang request idah buat entry nie... dia nak cuba buat dan juga sebab dia nak masak nanti senang katanya... hehehe... sharing is caaring kan.. sepatutnya dia minta idah upload semalam... tapi maaf la yer dik semalam akak tak sihat... jadi hari ni jer laa... ;)

26 Mei, 2014

Cubaan Pertama Mushroom Soup dan Garlic Bread Sedapp...

19 ulasan

Assalamualaikum...


Cubaan Pertama Mushroom Soup dan Garlic Bread Sedapp...
Sumber : google.com


Hari ini kerja bertimbun² perlu disiapkan... konon² ingat hari nie tak sempat la nak bersembang kat sini... sekali sampai jer office... rupa²nya sistem down daa... hehehe... itu la namanya rezeki kan...

21 April, 2014

Kuih Bakar Ku Lembik.

15 ulasan

Assalamualaikum...


Hari ni idah tak tau nak tulis apa... dari pagi dah sampai ke petang dah pun... ilham tak datang² juga... erkk... monday blues...



Errmm... idah nak criter kisah semalam laa... 



Semalam... makan tengahari awal... pukul 12 dah makan dah... sebabnya termasak awal... :D excited masak... orang jarang² masuk dapur... hehe... masaknya simple sup tulang dengan udang goreng berlado jerr....


18 April, 2014

Roti Lapis Berkeju Menang Pertandingan Masakan.

20 ulasan

Assalamualaikum....



Ingat lagi tak awal bulan nie... idah ada buat entry tentang Resepi Roti Lapis Berkeju... kalau tak ingat boleh klik disini...



Rupa²nya ramai juga yang suka dan dah pun mencuba buat resepi tu.... dan salah satunya adalah adik ex-officemate idah...



Beberapa hari selepas idah buat entry tu... dia ada PM idah di facebook... katanya dia nak masuk satu pertandingan memasak kat tempat dia mengajar... dan syaratnya masakan tu mestilah 1 western dan 1 lagi kuih tradisional... jadi dia minta kebenaran idah untuk gunakan Resepi Roti Lapis Berkeju tu sebagai hidangan western untuk pertandingan tu... :D



Idah beri dia sedikit tip dan berpesan... "Dah masak jangan lupa snap gambar yer..." hehehe....



Alhamdulillah... kelmarin dia PM idah lagi di facebook dan memberitahu.... 

"k.idah..kita no 3 pertandingan masak..haha....top cef mmg puji cakap resepi ni sedap..mybe kurang bab² menghias kot..hihihi..ni gambar yg sy masak..tapi xhias ngn sos lagi..hihi.."






Roti Lapis Berkeju Menang Pertandingan Masakan.
Roti Lapis Berkeju versi Nadia... :D

01 April, 2014

Cubaan Kedua Dan Resepi Roti Lapis Daging Berkeju.

30 ulasan

Assalamualaikum...


Ahha... semalam idah janji nak bagi resepi Roti Lapis Daging Berkeju kan... itu pun setelah cubaan kedua untuk mengejas resepi awalnya... 



Kalau cubaan pertama idah menggunakan daging... tapi untuk cubaan kedua ini... idah telah menggunakan ayam pula sebagai intinya... :D



Cubaan Kedua Dan Resepi Roti Lapis Daging Berkeju.

Tarannggg... amacam?? terliur tak tengok? :D


31 Mac, 2014

Cubaan Pertama Roti Lapis Daging Berkeju.

18 ulasan

Assalamualaikum...



Awak² semua sihatt??... :D  Minggu lepas... boss idah di office nie sibuk dok promote satu resepi nie... beriya-iya dia bercerita... hehehe... Roti Lapis Daging Berkeju... dia dapat resepi tu dari sorang kawannya... katanya dia dah buat banyak kali dan sedap sangat... anak² dan husband dia pun suka...




Huhuhu... tergoda idah dengar criter boss tu... dia siap watsapp kat idah dan rakan² akan resepinya... dan petang tu juga balik kerja terus idah pergi Jusco cari bahan²nya... tapi tak buat petang tu... beli bahan jer petang tu... tapi buatnya keesokan harinya... ahaks..! :D



Cubaan Pertama Roti Lapis Daging Berkeju.

Okay... ini hasil cubaan pertama idah... rupanya sebelum dibakar... 

29 Oktober, 2013

Resepi : Kari Asam Ikan Bawal ala Chef Acikidah.

5 ulasan

Asssalamualaikum..


Hari nie boleh tahan bz nya... :) dah petang baru dapat nak buat entry... ermm tak pe laa... apa pun kerja hakiki kena didahulukan... :D


Okay.. petang ni nak share resepi Kari Asam Ikan Bawal my feverett.. ermm.. Idah suka sangat kari ikan nie.. tapi kalau mak yang masak kan.. ermm.. lagi ngancam.. hehe... kari ikan nie kalau makan cecah dengan roti pun sodappp..!! :D 



Biasanya kalau kita makan kari ada santan kan.. tapi kari nie dia tak pakai santan.. tapi dia gunakan air asam jawa.. Idah kalau masak kari ikan memang akan guna resepi nie.. tapi binatang selain dari ikan.. Idah akan gunakan santan.. :D.. jom kita tengok amacam kari ikan Idah nie..


Bahan-bahannya :
  • Ikan bawal dibelah 3 atau 4 ikut suka laa.. ikan tenggiri pun sedap.. ikan lain?... boleh ajerr..
  • Rempah kari ikan babas dalam  4 sudu makan.. agak² la.. campurkan sedikit air untuk menjadikan dia paste..
Paste rempah kari ikan
  • Sebiji tomato dibelah 4
  • Semangkuk air asam jawa
  • 4 ulas bawang kecil, 3 ulas bawang putih, seinci halia ditumbuk bersama..
  • sedikit daun kari (optional)
  • 1 batang kayu manis, 3 biji buah pelaga, bunga lawang & bunga cengkih (optional)



Cara-caranya :
  • Mula² panaskan sedikit minyak.. jangan banyak sangat.. kalau tak cukup boleh tambah kemudian..
  • Masukkan daun kari, kayu manis, buah pelaga, bunga lawang & cengkih
  • Masukkan bawang dan halia yang ditumbuk tadi.. tumis sampai dia kekuningan..
Tumis
  • Lepas tu masukkan paste rempah kari tadi... tumis sampai dia pecah minyak/garing.. pastikan dia betul² garing..
Rempah kari dah pecah minyak
Warnanya dah bertukar gelap dan kat tepinya ada minyak yang buih-buih tu.. maknanya dah garing la tue..


  • Masukkan air asam jawa.. kalau rasa masam sangat atau nak banyakkan kuah.. tambah air masak jer...


Kari dah menggelegak
  • Tunggu sampai kuah mendidih.. dah mendidih tu masukkan ikan.. jangan kacau banyak sangat.. sebab nanti ikan tu hancur..
  • Agak² ikan tu dah masak masukkan tomato.. kalau suka nak tambah bendi pun boleh.. terung pun boleh...
Kari dah menggelegak, masukkan tomato
  • Lepas masukkan tomato tu.. kecikkan api dia.. (pusing keatas untuk api yang paling kecil) proses ini yang membuatkan kari ikan tu sedapp.. dia mesra.. dan untuk menaikkan minyak kari ikan tu.. 
  • Tambah la garam & secubit gula (untuk gantikan ajinomoto) secukup rasa..
  • Cara nak tau minyak dia dah naik ialah nampak kat atas kuah tu kemerah²an minyak tu.. 
Kari dah pecah minyak
Kari nie dah pecah minyak.. tengok kat atas tu dah warna merahkan.. lagi banyak merah tu lagi sodapp!

  • Bila tengok minyak dia dah naik... tutup api.. taranggg... dah siappp!!.. :D boleh makann..!


Kari Asam Ikan Bawal ala Chef Acikidah
Errmm.. terliuq tak tengok nie.. :D


Kat rumah mak kalau dia masak kari ikan nie.. ermm.. mesti tak tolak punya.. dah kenyang pun mesti nak makan jugak.. sedappppp!!! uolss try ek... senang dan simple jer..! selamat mencuba.. :D


26 Oktober, 2013

Sarapan Hari Ini : Roti John Mini ala Chef Acikidah.

8 ulasan

Assalamualaikum dan salam ceria...


Cantik cuaca pagi nie.. tak panas.. sejuk jer.. macam mendung.. tapi masih ada matahari.. alhamdulillah.. :)


Hari nie ada request dari anak² suruh buat breakfast Roti John.. :D .. ermm.. tengok barang² cukup.. so boleh laa... Idah nie jarang masak.. kalau masak pun hujung minggu atau hari cuti jer.. hari lain bibik yang masak... so bila hari² cuti macam nie.. ada saja la order dari anak².. :D 



Okay.. hari nie sambil masak Idah kongsi resepi skali ye.. ala.. Roti John sempoii jerr.. ikut apa barang yang ada.. campak jer.. hehehe..


Bahan-bahannya :

Sarapan Hari Ini : Roti John Mini ala Chef Acikidah.
Daging Ayam/Lembu Kisar.. Idah gunakan cap Ramli.. kalau takder.. daging burger pun boleh.. hancur²kan..


Sarapan Hari Ini : Roti John Mini ala Chef Acikidah.
Sebutir bawang besar & 4 ulas bawang putih di kisar sampai halus...


Sarapan Hari Ini : Roti John Mini ala Chef Acikidah.
Rempah Kari


Sarapan Hari Ini : Roti John Mini ala Chef Acikidah.
Pakai Roti Gardenia jerr.. bahan lain lagi telur dan timun atau salad ikut suka..

Cara-caranya :

Mula-mula panaskan minyak masak.. Idah guna minyak zaitun.. baik untuk kesihatan.. :D pastu masukkan bawang yang dikisar tadi.. tumis sehingga naik bau dan kekuningan sikit.. masukkan sedikit garam..

Masukkan sesudu makan rempah kari.. ikut suka nak letak lebih pun boleh.. takde yang marah pun.. :D tumis sehingga rempah tu garing atau warna dia gelap..

Masukkan daging kisar dan kacau sambil hancur²kan dia sampai masak... pastikan daging tu masak yee.. dah siap.. tutup api.. dan ketepikan..


Sarapan Hari Ini : Roti John Mini ala Chef Acikidah.

Pastu dalam mangkuk lain.. pecahkan telur.. pukul.. dan masukkan sedikit daging kisar yang dimasak tadi.. kacau rata²..


Sarapan Hari Ini : Roti John Mini ala Chef Acikidah.

Panaskan kuali tidak melekat (Non Stick)... pastu masukkan sedikit planta/mentega.. tunggu dia mencair...

Sarapan Hari Ini : Roti John Mini ala Chef Acikidah.

Ambil roti dan lekatkan pada mangkuk yang berisi telur tadi.. ambil sedikit daging kisar tu dan letakkan rata² pada roti.. kemudian celepupp dalam kuali.. tunggu hingga masak/garing skit dan terbalikkan.. ikut suka la kalau suka garing so masak la lama skit ye...

Sarapan Hari Ini : Roti John Mini ala Chef Acikidah.

Haa.. pastu dah angkat tu letak la salad ke.. timun ke.. mayonis ke.. dan cili sos.. ikut sesedap rasa.. dah letak semua tu.. lipat dua..

Sarapan Hari Ini : Roti John Mini ala Chef Acikidah.


Haa.. taranggg.. siapp dah.. pastu apa lagi ngap laa panas² tu .. sedappp.. hehe.. sempoi jer kan.. daging tu sebaiknya tidak dimasukkan kesemua sekali dengan telur.. masukkan sikit² so kalau tak habis daging tu boleh simpan dalam peti ais untuk makan petang ker.. malam ker.. bila² laa.. 


Cubalah ye.. shedapp..!! :D okay.. nak kena beransur.. nak mula plan untuk nak masak apa untuk tengahari plak.. babaii.. :-)



19 Ogos, 2013

Chocolate Chip Lepas Raya..

Tiada ulasan

Assalam & Selamat Petang..!


Bz nyer hari nie.. petang baru dapat nak nyembang.. hik3x..




Banyak criter nak dikongsi nie.. membuak-buak rasanya nak menulis.. hehehe..
tak pe.. tak sempat hari nie esok masih ada kan...!



Jumaat lepas, sebelum balik keje dah call si kakak suruh keluarkan butter dan telur dari fridge..
Perasaan nak buat choc cip membuak-buak.. kena lak stock kuih raya dah semakin menyusut.. hehehe..



So malam tu buat la Chocolate Chip second batch..:D .. Buat sengsorang jer tauu.. maid sibuk tengok tv.. :(Ermmm.. anak-anak dan maid kata yang 2nd batch nie lagi sedap dari yg 1st batch..

Mungkin sebab yang 2nd batch nie Idah tak kurangkan sukatan gula dia kot.. so manis lebih skit la dari yg sebelum tu..
Idah & husband tak suka biskut manis-manis sangat..



Seperti yang dijanjikan nie gambar-gambarnya.. Rupa tak cantek sangat tapi rasa dia sedap tauuu! :-D



Chocolate Chip

Chocolate Chip

Resepi nya boleh lihat disini..

14 Ogos, 2013

Chocolate Chips Rating Tertinggi..!

Tiada ulasan

As Salam & Hai semuaaa..!



Chocolate Chips Rating Tertinggi..!



Raya ni Idah sempat buat 6 jenis biskut raya je iaitu Tart Jem Strawberry, Biskut Cornflakes, Popiah Simpul, Cornflakes Chocolate, Chocolate chip & Semperit Susu.. Dan nampaknya biskut yang mendapat sambutan tertinggi tahun ini adalah Chocolate Chips.. :D Kehulu hilir balang tu dibawa.. Isi jer.. licinn...hik3x.. Kebanyakan yang makan akan bertanyakan resepinya. :D



Actually.. resepinya Idah ambik dari blog jer.. repair skit.. dan.. ermm.. meme sedapp laa.. kalah Famous Amos :D. Resepi biskut Chocolate chips sedap ni Idah ambik dari blog Hanida Moss.



Ok salin yerr..


Bahan-bahan :

2½  cawan tepung gandum
2 cawan gula perang
250gm Butter
½ cawan serbuk koko
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
2 cawan chocolate chips


Cara-cara : 

  1. Ayakkan tepung gandum & serbuk koko. Masukkan dalam 1 bekas bersama baking powder, soda bikarbonat dan gaul rata. Letak tepi.
  2. Pukul butter & gula perang sampai kembang.
  3. Masukkan telur & esen vanilla. Pukul lagi dalam 3-4 minit.
  4. Masukkan campuran tepung & koko tadi sedikit demi sedikit hingga habis.
  5. Masukkan chocolate chips dan gaul hingga rata. (Idah tambahkan badam cincang yang disangai)
  6. Adunannya lembik sedikit. Simpan/rehatkan doh didalam peti ais sekejap sebelum dibakar.
  7. Bakar dalam suhu 170°C  selama 11 @ 12 minit. (Jangan lupa pre-heat oven terlebih dahulu ye dan suhu adalah bergantung kepada berapa banyak doh yg diletakkan.. dan saiz biskut yg akan dihasilkan macam Idah prefer kecik-kecik.. skali ngap jer.. :D)

Selamat mencubaa ye..! Insyaallah jadi tu.. :D Kalau buat-buat tak jadi jugak.. ala.. order jer la kat akak nie.. ahaks...!


p/s : Gambar akan diupload kemudian.. nak buat second batch nie Insyaallahh.. :D

p/s : Gambar boleh dilihat disini.. (dah buat 2nd batch) :D