26 Mei, 2014

Cubaan Pertama Mushroom Soup dan Garlic Bread Sedapp...

19 ulasan

Assalamualaikum...


Cubaan Pertama Mushroom Soup dan Garlic Bread Sedapp...
Sumber : google.com


Hari ini kerja bertimbun² perlu disiapkan... konon² ingat hari nie tak sempat la nak bersembang kat sini... sekali sampai jer office... rupa²nya sistem down daa... hehehe... itu la namanya rezeki kan...




Nak criter apa yer hari nie... ermm... okayyy... kita criter bab makan... hik3x... semalam balik dari makan kenduri... idah singgah kedai beli ayam 2 ketul (sebab malas nak defrost), susu segar, dan roti gardenia... niat dihati nak buat Mushroom Soup dan Garlic Bread untuk minum petang... :D



Ini cubaan pertama idah buat Mushroom Soup dan Garlic Bread... sebelum² nie beli ready made jer kan... entah apa mimpi la semalam nak masak plak... hehehe... resepi idah ambik kat My Resepi jer... :D tapi idah adjust sikit² laa ikut kesesuaian dan kemudahan akak... ekhhh... tersedap plak... :D resepi di bawah adalah versi acikidah yerr... :D kalau nak tengok versi asal boleh lihat di  >>> SINI dan SINI




Mushroom Soup

Bahan-bahan ( 6 org )
    2 keping dada ayam 
    1500 ml air
    500 ml susu segar(susu kotak)
    1 ketul kiub ayam
    1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil²)
    garam
    lada sulah & lada hitam
    sedikit tepung gandum (anggaran setengah cawan) dibancuh      
    dengan air mengikut kepekatan yang diinginkan



Cara-cara

  1. Masukkan ayam dan air ke dalam periuk. rebus sehingga masak. Kemudian baru racik kecil². (idah rebus 2 dada ayam dan simpan sebahagian...)
  2. Masukkan susu dan kiub ayam. Masak guna api yang perlahan. Masukkan mushroom.
  3. Masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat.  tambah lada sulah, lada hitam dan garam(jika perlu). Siap untuk dimakan panas². 


Garlic Bread 

Bahan-bahan ( 15 keping )
    Roti france (idah guna gardenia jerr... :P)
    2 ulas bawang putih
    2 sudu besar mentega
    parsley kering secukupnya
    sedikit garam


Cara-cara
  1. Kupas kulit bawang dan bersihkan. Balut dengan aluminium foil. Bakar dalam oven pada suhu 180 degree selama 15 minit. Atau boleh juga bakar guna oven toaster.
  2. Bila dah siap bakar, masih lagi dalam aluminium foil, ketuk-ketuk dengan lesung sehingga hancur. Masukkan pula ke dalam butter. Tambah sedikit garam jika perlu. kacau rata²...
  3. Kalau buat banyak boleh simpan di dalam peti ais. Boleh tahan sampai 2 minggu. (idah buat 3 adunan)
  4. Potong roti setebal 7mm-10mm(roti france). Sapukan dengan garlic butter. Taburkan sedikit parsley kering. Bakar dalam oven selama 10-15 minit pada suhu 150C 



Tengah² idah dok masak tu... tiba² mak, kakak dan anak²nya datang... hehehe... langkah kanan... rezeki dorang laa... seronok makan ramai² sampaikan tak cukup... kuang3x... en suami dapat makan sikit jer... nak ambik gambar??? ermmm lagi la tak dan... dah licin... hehehe... memang sedap resepi nie... kakak, idah dan anak² suka sangat... nak buat lagi pasnie... idah rasa buat sendiri lagi sedap dari yang dalam tin punya tu...



Lepas kakak balik... idah tengok ada Campbell's Chicken & Mushroom Soup kat dalam dapur... hehehe... apa lagi... masak lagi laa... nak cuba adjust yang dalam tin pula... 1 tin Campbell's soup, 1 ½ tin air, isi ayam (nasib simpan sikit tadi), mushroom cincang.... rebus... pastu adjust la rasanya... idah tambah air lagi... sebab dia dah sedia ada masinnnn... tapi kalau tambah air banyak nanti dia cair pula kan... so agak² la yer... siappp... :D ermmm... boleh laa... tapi sedap lagi yang buat sendiri tu kot... 



Makanya... dapat la En. Suami makan lagi... hehehe... tapi roti dah habiss... malas nak keluar pergi kedai lagi... sup tu pun... sekali hadap jerr... licin.... nampaknya macam kena buat periuk besarrr laaa baru cukup kot... :D 



Siapa yang dah pernah cuba resepi nie... ermm... sedap kan... kalah mushroom soup pizza hut tu kot... dan yang belum pernah cuba... meh cuba... sedappp... pasti tak menyesal... :D 




Selamat Mencuba.... :D



19 ulasan :

  1. Mcm senang je..boleh la cuba nti :-)

    BalasPadam
  2. klu gantikan susu segar dengan susu cair boleh kan ... blh cuba nanti nih ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh jer Vee... resepinya pun mudah jer kan...

      Padam
  3. Terbayang² even tak der gambar...hehehe...Bley cuba ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hik3x... Tinggi imaginasi awak... :D

      Padam
  4. Garlic bread biasa kakak buat sendiri Idah tapi mushroom soup memang kakak guna ini campbells ini juga.

    BalasPadam
  5. Memang favourite KN lah ni... malas nak susah2... beli je yang dah siap tinggal panaskan je... hehe... KN memang malas!

    BalasPadam
  6. Mmg sedap.. garlic bread dgn mushroom soop klu kat kedai mahal. Klu buat sendiri boleh makan bnyk2 anak beranak... makan sambil menonton tv mmg syok.. puas.. :D

    BalasPadam
  7. Favorite kita mushroom soup ni...sedap...

    Libresse & Lactacyd untuk Acik Idah...

    BalasPadam
  8. Assalammualaikum...acikidah,

    Terima kasih menu buat mushroom nie... suka sesangat kalau ada cara2 nak buat nie boleh isteri buatkan mushroom soup.. Mushroom soup nie kat luar agak mahal , kalau boleh buat sendiri .. boleh jimat sikit..

    mselim3

    BalasPadam
  9. Saya pun penggemar mushroom sup ni juga. Biasanya saya akan makan cicah dengan roti. Memang sampai habis sebuku roti pun masih tak puas.

    BalasPadam
  10. memang sedap pun campbell punya mushroom soup nie kak, kata kakak saya laa sebab dia pernah buat..saya tak makan mushroom soup..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam
  11. Kalau x pakai parsley kering masa wat garlic bread boleh tak?

    BalasPadam
  12. Kalau x pakai parsley kering masa wat garlic bread boleh tak?

    BalasPadam
  13. Kalau tukarkn cendawan kering boleh tak?
    Rendam n potong kecil2.

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D