18 Mei, 2014

Pokok Tumbang, Bumbung Tercabut, Kereta Rosak Di Cheras.

10 ulasan

Assalamualaikum...


Sejak kebelakangan ini di Kuala Lumpur hujan sering turun... dan turunnya kadang² menakutkan... kerana disertakan dengan angin yang kuat... petang nie pun hujan lebat juga... harap² tiada la sebarang perkara yang tidak diingini berlaku...


Petang isnin baru nie... hujan ribut... ya rabbi... sungguh mengerikan sekali... angin kuat sungguh... beberapa tempat terkena banjir kilat dan banyak juga kereta² tersekat kerana tidak dapat meneruskan perjalanan sebab air dah naik... menutupi hampir keseluruhan jalan raya... 


Di Cheras... rasanya paling teruk kot mengalami kerosakan... idah sempat mengunjungi beberapa rumah yang mengalami kerosakan teruk... macam YB melawat kawasan plak idah nie kan... hehehe...




Bumbung parkir motor tercabut
Bumbung parkir motor tercabut lalu terbang menghempap kereta² yang diletakkan bersebelahan dengan parkir motor tersebut..



Kereta dihempap bumbung
Banyak kereta² yang ditimpa oleh bumbung yang terbang itu...



Kereta pecah dan kemik
Akibatnya banyak kereta² yang kemik... yang pecah cermin depan dan belakang... calar dan sebagainya...



Pokok tumbang
Pokok² besar yang tumbang boleh dilihat di merata² tempat di kawasan Cheras... ngeri tengok pokok nie... sampai terangkat akarnya dan memecahkan simen diatasnya...




Pokok Tumbang, Bumbung Tercabut, Kereta Rosak Di Cheras.
Yang ini lagi parah... pokok besar tumbang dan menghempap kereta yang diletakkan ditepi jalan... ermm.. kesian owner kereta² nie kan... total lost nie...



Bumbung tercabut
Yang ini pula rumah flat DBKL 4 tingkat... bumbung di tingkat atas tu tercabut... 



Rumah dimasuki air
Akibat dari bumbung rumah yang tercabut itu... habis hujan memasuki segenap ruang rumah... simpati melihatkan musibah yang melanda mereka... kena pula ada penduduk² tersebut yang menghidap macam² penyakit dan terpaksa membersihkan rumah mereka sendirian...




Rumah dimasuki air
Dari dalam rumah kita boleh nampak matahari menerusi celah² lubang ditepi syiling rumah... bayangkan jika hujan turun lagi... confirm rumah dia banjir lagi... iskhhh... kesian betul laa... tapi semasa kami datang... ternampak kelibat contractor DBKL sedang melakukan kerja² pembaikan semula walaupun hari itu adalah hari cuti sempena Wesak.



Rumah dimasuki air
Habis bilik, dapur, ruang tamu, tandas... boleh dikatakan semua ruang dimasuki air... tilam, almari, perkakas elektrik, perabot hampir kesemuanya disimbahi air hujan...



Ada juga rumah yang terlibat... tetapi penghuninya tiada dirumah... mungkin pulang ke kampung atau bercuti kerana hari selasa adalah cuti umum... kesiann... tak tau la apa yang dah jadi kat dalam rumah dia tu...



Selain dari rumah dan kenderaan... ada juga kemudahan awam yang rosak seperti perhentian bas, pagar, siar kaki, jalan raya... Walaubagaimanapun kita masih perlu bersyukur kerana tiada sebarang kemalangan jiwa yang berlaku meski pun banyak harta benda yang binasa...



10 ulasan :

  1. as salam. semoga Allah akan melindungi kita semua dari malapetaka ini. Di Kelate pun hujan n ribut petir cuma x kuat je..

    BalasPadam
  2. uish terok juga ek...nasib sini hujan takda ribut kuat....takut gak kalu jd ribut..pernah sekali kat sini ribut...hampir nak tercabut bumbung rumah.

    BalasPadam
  3. Teruk jugakkan..kita cukup risau driving dalam ribut dan hujan lebat coz KL kan banyak pokok-pokok besar...mintak dijauhkan Allah..

    BalasPadam
  4. ya teruk juga tu ... ribut kuat sangat tu

    BalasPadam
  5. Penat nak baiki kerosakan akibat ribut ni. Dulu-dulu kalau kat kawasan kampung, sure akan ada gotong royong nak repair dan bersihkan balik. Sekarang ni kalau kat bandar, bergantung pada kawasan mana terlibat. Kalau komuniti aktif bantu membantu, ringan sikit kerja nak kemaskan rumah dan baiki kerosakan tu.

    BalasPadam
  6. aduh...kesian kat mereka semua ini...hopefully mereka semua tabah menghadapi dugaan yang menimpa mereka...

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam
  7. Kesian mereka yg terlibat.. kalau melibatkan bencana alam macni insurance cover ke?

    BalasPadam
  8. Aduhhh sedih tengoknya. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Semoga diberi ketabahan kpd mereka semua... aamiin2 ya Rabbal alamiin...

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D