Assalamualaikum...
Ahha... semalam idah janji nak bagi resepi Roti Lapis Daging Berkeju kan... itu pun setelah cubaan kedua untuk mengejas resepi awalnya...
Kalau cubaan pertama idah menggunakan daging... tapi untuk cubaan kedua ini... idah telah menggunakan ayam pula sebagai intinya... :D
Dibawah ini idah sertakan resepi asal dan juga komen ** bahan mana yang idah telah adjust yer... jadi ikut suka la samada nak ikut resepi asal atau yang telah di adjust... ikut citarasa masing²... kalau nak adjust lagi pun boleh ajerr.... :D
Bahan-bahannya Inti :
300gm daging cincang @ 4 keping daging burger (dihancurkan) ** idah letak 500gm
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
½ paket perencah daging black pepper maggi ** idah guna 1 paket
sedikit air
garam dan gula
minyak
12 keping roti gardenia
3 biji telur ** idah guna 4 biji
200ml fresh milk **idah kurangkan sedikit
8 keping any slice cheese chesdale/kraft
cheddar diparut **idah tukarkan ke mozarella
sayur ikut suka **idah gunakan lobak merah dan capsicum
Cara-cara :
Untuk Inti
Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang putih,
Kemudian masukkan bawang besar dan daging/ayam cincang, goreng hingga garing/empuk
Masukkan sayur jika perlu
Masukkan perencah black pepper dan sedikit air, masak sehingga daging masak dan kering
Ketepikan dan biarkan ia sejuk
Untuk Roti
Ratakan mentega atau minyak disekeliling loyang untuk mengelakkan dari melekat
Bancuhkan telur dan susu sehingga sebati
Celupkan roti kedalam bancuhan susu sehingga rata dan susun dalam loyang pembakar sehingga penuh loyang untuk layer pertama (4 keping)
Tuangkan separuh dari inti tadi dan ratakan untuk layer pertama
Susun slice cheese ke atas inti
Tutup dengan lapisan roti yang dicelup dengan susu untuk layer seterusnya
Dan ulang seperti layer pertama tadi
Akhirnya tabur keju cheddar/mozarella di lapisan atas sekali
Jika ada lebihan campuran susu tadi, siramkan ke atas roti
Bakar dalam oven dengan suhu 180c selama lebih kurang 35-40 minit (sehingga masak)
Keluarkan dan... ngaappp... :D
Bancuhan Susu dan Telur...
Inti yang telah siap di masak... idah letakkan capsicum akhir sekali sebelum angkat... untuk mengelakkan capsicum layu... ermm... yummy... :D
Selesai lapisan pertama...
Letakkan slice cheese...
Taburkan parutan cheddar/mozarella di lapisan terakhir dan bakorr... :D
Ahhaa.... dah siappp... sedia untuk di korbankan... hehehe...
Okay... berkenaan adjustment yang idah lakukan ialah inti tu kalau letak dagingnya 300gm rasa macam sikit... so idah pakai 500gm... dan kalau letak sayur nampak la isi tu lagi banyak... perencah black pepper idah gunakan 1 paket kerana dagingnya idah telah lebihkan... kuantiti susu pula dikurangkan kerana idah tak berapa suka rasa yang terlalu berlemak dan idah tambahkan bancuhan dengan sebiji telur lagi... topingnya pula... idah rasa mozarella lebih sedap dibuat toping daripada cheddar... tapi kalau campur pun macam best jer kannn... :D
Cubaan pertama, idah telah gunakan daging sebagai intinya... dan cubaan kedua pula gunakan ayam... dan feedback nya hubby suka ayam dan anak² pula lebih suka daging... idah?? ermm dua² pun okayy jerr.... waktu masakannya pun tak lama... hubby makan bertambah²... hehehe... dia siap beli daging dan ayam cincang tambahan lagi semalam... nak suruh buat lagi la tuee... :D
Kepada rakan² yang ingin mencuba tu.... selamat mencuba yer... dan jangan lupa bagi feedback yer kalau dah buat tue..... :D
** resepi ni juga menang pertandingan memasak tau... :)
mcm lasagne..
BalasPadamwalaaaa Memang meleleh air liur akak tengok idah..
BalasPadamperghhhh memang terliur nie ...nyuum nyum
BalasPadamsedapnya..memang terliur la tengok..
BalasPadamwah..sedap
BalasPadamsedapnyeee.. suke blog sis nie..banyak resepi n tips.. :)
BalasPadamanis singgah menabung nuffnang.. :)
Yummy..yummy..sedap tu acik idah...tengok gambar je pun dah tau...
BalasPadamNak buat jugak la...
BalasPadamWahh.. best!!.. nak sikit hahaa...
BalasPadamp/s: cantik blog.. berbunga2.. :D
sedapppppnya... baru tengok gambar da sedap inikan pulak kalau masuk mulut. yum yum yummmm
BalasPadamMacam sodap jer... bila nak hantar ke rumah... :d
BalasPadamsangatlah terliur... weekend ni wajib try... hehe
BalasPadamTak terbuat saya nih! Makan boleh le... hehe
BalasPadambeb....weekend aku cuba...nampak sedapppppp
BalasPadamsalam...uhu yummy!
BalasPadamford for u kak :)
mmm... dapnya.. boleh hancuss diet kalau gini kekdahnya..
BalasPadamWaaa... macam sedappp... leh try nanti2... ^__^
BalasPadammacam complicated jer resepi dia kalau nak try..tapi hasilnya memang nampak menarik..hehehe
BalasPadamRegards,
-Strider-
sedapnye kak.. tengok gambar rasa nak makan terus...
BalasPadamyummy... suka juga ni. tapi BW guna sos bolognese kalau letak cheese ... kalau guna black pepper atau kari, buat ala-ala murtabak roti, tak masuk tekak ni kalau boh cheese ;)
BalasPadamni nak cari bahan apa yg ada dalam fridge ni nak buat skang juga :)
Sedap pula saya tengok. Kenapalah saya tak datang ke blog ni masa cuti sekolah dulu. Kalau tak boleh buat di kampung. Kalau sekarang ni, memang tak lah nak buat. Alatan pun tak cukup.
BalasPadamfuh nampak sedap tue.. nanti boleh la cuba..=D
BalasPadamsedapnye idah...terliur tgk..
BalasPadamas-salam acikidah..
BalasPadampagi tadi try buat ni tuk bekpes..sedap jugak..tengs yer share..
mintak izin nak share kat blog jugak..hehe
http://auntummawar.blogspot.com/2014/04/roti-cheese-inti-ayam-sedap-resepi-mudah.html
**follow sini sekali**
Sodap..
BalasPadamSedapnya.. nnt nk try la.. bhn xcukup lg.. terimakasih kongsi resepi ;)
BalasPadamWallaaa sedapnya nmpk. Nak try jugak..
BalasPadamNmpk sedap
BalasPadamHuhu sedapnye..nak buatlah. kebetulan ada roti gardenia expired hari ini.
BalasPadamSedapppp..hihi..mcm lasagna..senang je nak buat kan..
BalasPadam