09 April, 2014

Panic Blog Kena Hack.

32 ulasan

Assalamualaikum....



Pagi² sampai office... seperti biasa on laptop dan tengok belog dulu... hehe... acikidah.blogspot.com.... maka terbuka la page itu... dan..... 



2 saat kemudiannya...



Tringgg.....!!! sudah menjadi page lain.... aikkk!!...





Laptop nie kena virus kerr??? suruh pula kawan sebelah cuba buka website tu tengok... pun sama juga... dia loading jer... pastu terus pergi ke website lain.... 



Aduhaiii.... ;( uwaaarrghhh!!!..... blog aku kena hack kerrr.... sapa laa yang nak hack belog tak glamer nie... kot ye pun nak hack cari la belog yang power² sikitt... kuang3x...




Panic Blog Kena Hack.
Dia keluar website camnie...!



Ermm... cuba la googling tengok kot² orang lain pun kena juga... dan lihat cara mereka mengatasinya... 



Terjumpa beberapa website yang mengatakan mungkin ianya berpunca dari salah satu widget yang ada dalam website kita... makanya idah pun keluarkan la satu persatu widget yang ada... tengok widget yang mana sebenarnya yang telah dijangkiti... dan akhirnya....



Rupa²nya yang dijangkiti adalah widget guablog.com... selepas idah keluarkan widget tersebut... tiada lagi dah redirect ke website stranger tu.... bila idah pergi ke guablog.com dan klik salah satu dari belog yang dipamerkan disitu... ermm... sahih... belog lain pun kena juga... korunk ada yang kena tak?



Panic juga mula²nya... ingatkan belog kita dah kena hack kan... rupa²nya bukan belog kita tapi website lain... tetapi belog kita terkait sama kerana menggunakan widget dari website tersebut... Alhamdulillah... semuanya sudah kembali seperti sedia kala... tunggu website tu diperbaiki oleh tuan empunya nyer... kemudian boleh masukkan widget code itu semula.... 



Happy Ending... :D




32 ulasan :

  1. Alhamdulillah, dah settle...

    BalasPadam
  2. Takut jugak kalau kena hack ni..

    BalasPadam
  3. alhamdulillah..nasib baik takde pape..nasib tak kena hack yang betul2 teruk kan sis..huhu :')

    BalasPadam
  4. Ooo patutla.. pagi tadi masa bw pagi tadi pun ada blog yg kena camtu..berkali2 kaksura klik jadi camtu jugak..last2 tutup jer blog tu..:)

    BalasPadam
  5. nasib baik ada jalan penyelesaian kak

    BalasPadam
  6. Nasib bleh settle kan... ^__^

    BalasPadam
  7. Nampaknya ada pengelola aggregator yg tidak bertanggungjawab mengambil trafik blog yg berdaftar dgn mereka. Tak patut betul. Saya dah lama xguna khidmat mereka ni.
    Mujurlah dapat jalan penyelesaiannya...info utk yg lain juga.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada juga benda macam tu?... :(

      Padam
  8. hehehe.. alhamdulillah dah ok balik blog ni yer !

    BalasPadam
  9. mujur dh selesai ya..kalau kak yg kena alamatnya terpaksa lupakan alam blogging.

    BalasPadam
  10. dulu pernah kena juga sebab widget

    BalasPadam
  11. oh... terkejut bila baca title kat blog list tadi... nasib baik bukan kena kat blog sendiri kan? macam-macam la hai...

    BalasPadam
  12. salam... dulu blog saya pun pernah kena hack.... memang gila menggelabah.... tak tau nak buat apa.... hehe .. mujur akhirnya dapat diselamatkan

    BalasPadam
  13. samalah..pagi tadi pergi ke blog petak bunga keluar menda alah ni le. ingat nak inform dia kat blog dia lagi satu tu. tapi tak de masa la. sibuk la pagi tadi.

    BalasPadam
  14. kin saspen gak..nasib sy tak letak GUa.blog.. hihi..act, saya punya blog pernah kena hack sis,, risau dan geram sangat..kena tunggu seminggu bru dapat..

    BalasPadam
  15. Pengajaran berharga buat kita mesti selektif bila nak pasang widget...

    BalasPadam
  16. nasib baik tade letak widget guablog :)

    BalasPadam
  17. Alhamdulillah... ada jalan keluar.. kalau kak nah mesti dah pening2 lalat melilau cari sapa2 yang boleh tolong =)

    BalasPadam
  18. alhamdulillah sudah ok.. klik-klik tabung kak idah.. :D

    BalasPadam
  19. Assalammualaikum...acikidah,

    mselim3 pun kena gak... nasib baik lepas buang widget tu dah ok...

    mselim3

    BalasPadam
  20. Perkara mcm ni mmg merisaukan.. klu saya pun pasti panik.. Alhamdulillah.. selesai juga akhirnya. All the best Idah.. :)

    BalasPadam
  21. widget yg kita pilih mmg kene hati2.. mujur dah okey.. kalau Fiza pun msti gelabah jugak..huhu

    BalasPadam
  22. nasib baik x de letak apa2 widget dari guablog tu..

    BalasPadam
  23. Ramai yang kenakan..Alhamdulillah sekarang dah ok..Nasib baik tak ada virus aje..

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D