04 April, 2014

Selalu Memaafkan Orang...

28 ulasan

Assalamualaikum...



Ini criter semalam... pagi² seperti biasa bersiap fizikal dan mental untuk ke tempat kerja...




Selalu Memaafkan Orang...

Hehehe... nak pergi kerja pun sempat selfie lagi... :D ... aper penyakit ko dah kena nie acikidah oii... :D nie semua gara² instagram laa nie... ;(




Nak jadi cerita... sampai jer di office... seseorang telah mengganggu ketenangan fikiran ku... telah membuatkan hati yang tenang menjadi bergelora dan membara... cuba ku tahan kesabaran... tapi kesabaran ku telah di cabar dengan smsnya... whatsapps nya... panggilan telefonnya... dan sebagainya laa... sampai satu ketika aku dah rasa bosan dan bengang dengan hamba allah sorang nie...



Orang kalau bodoh... atau kurang pandai... kita boleh ajar... tapi kalau orang yang MALASS... ermmm... tak ader ubat untuk orang yang macam nie... kalau dia malas tak menyusahkan orang lain tu tak aper... tapi ini dia dah susahkan idah dan juga orang lain... kalau budak² senang idah sekolahkan... ini dah berumur... adushh... setengah hari idah dok tahan bengang dengan dia nie...


Selalu Memaafkan Orang...


Semalam juga adalah merupakan birthday adik officemate idah... kami dah plan dengan rakan² lain nak buat surprise party untuk dia kat pizza hut... tapi disebabkan idah bengang gler dengan mamat sorang nie... dan kebetulan dalam party tu pun mamat tu terlibat sama... sooo idah pun mengambil keputusan menarik diri dari join party tu... sebenarnya bukan aper... idah tak nak la party yang sepatutnya seronok² tetiba jadi muram kan... dan juga idah rasa untuk seketika waktu tak nak berdepan dengan dia lagi... sebab takut terkeluar kata² yang akan melukakan hati orang...



Kebetulan pula tengahari semalam... en. husband pula call dan ajak teman dia lunch... so idah pun ambil kesempatan beri alasan pada rakan² yang idah ada appointment... tak dapat turut serta party tu...



 Teman cik abang makan Pecal Lele kat Kampung Baru... idah makan aper??... ermm.. tak makan pun... tak ada selera nak makan... minum jer... tu kes bengang punya pasal la tue... sambil cik abang makan... sambil idah buat sesi luahan hati... kekekeke.... tercekik-cekik agaknya cik abang ku makan dengar pot-pet ku... :D




Pisang Goreng

Kemudian... dah agak petang... jam 4 gitu... baru terasa lapar... ermm pergi la cafe cari aper yang boleh di makan... alhamdulillah inilah lunch idah semalam... pisang goreng....




Teh Tarik

dan Teh Tarik... bungkusss...!! :D




Kebetulan nak keluar dari cafe tu hujan pula turun lebat... so idah dan sorang rakan lagi gunakan laluan lain... melalui Lobi Utama Bangunan DBKL...



Selalu Memaafkan Orang...

Ekhh... eekhh.... baru perasan... sejak bila tiang² di lobi nie dah di jadikan mural untuk MH370... kalau tak silap ada 4 tiang kot... dah nak hampir penuh dah tiang² tu dengan tulisan² doa dan harapan ramai rakyat malaysia... tulisan Datuk Bandar Kuala Lumpur pun ada...





Selalu Memaafkan Orang...

Hehehe... akak pun tak nak ketinggalan... nak juga menulis sedikit kata² yang lahir dari hati ini dengan harapan agar semua penumpang MH370 pulang dengan selamatnya... sampai herot mulut akak nak menulis tue... hehehehe...




Acikidah @ DBKL

Menulis sambil memegang makanan penuh di tangan... :D



Alhamdulillah... pagi nie idah datang kerja dengan tenangnya... tiada marah² lagi di hati ini... maafkan jer la setiap orang jika kita mampu... kerana idah percaya... orang yang ada dendam dihatinya tidak akan pernah merasa tenang selagi dia tidak memaafkan orang² di sekelilingnya dan secara tidak langsung akan merosakkan dirinya sendiri..... ;)




28 ulasan :

  1. Hmmmmm...

    sabar jer lah.... aku tau ko tahap sabar tinggi. semangat pun tinggi....banyak kata-2 semangat yg ko bagi aku dulu....sehingga aku masih kat ****** :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. :D Thanks Beb..! Ko la sahabat aku dunia akhirat...!

      Padam
  2. buang sifat dendam dan memaafkan kesalahan orang lain sebelum tidur juga salah satu dari jalan2 ketenangan hati =)

    BalasPadam
  3. Betul , buang perasaan dendam .. Tenangkan hati kita. Insyallah , kita akan rasa selesa dengan kehidupan kita..

    Ain ade buat giveaway .. First time. Jom join dan support ain,,
    <3 Follow Click Like Sempoi Giveaway <3
    http://akuainkausiapa.blogspot.com/2014/04/follow-click-like-sempoi-giveaway.html

    BalasPadam
  4. hahaha..tu ler cite nye yer..hikhikhik. mmg kene byk bersabo kan..ape2 pun tenkiu kak ida utk kek tu

    BalasPadam
  5. cantik la cik idah. comel je.

    BalasPadam
  6. Bermaaf maafan membuatkan hati kita tenang.. tp org yg malas mcm tu mmg buat jiwa kita yg tenang boleh jadi berserabut.. sabar jelah Idah...:D

    BalasPadam
  7. amboi cun melecun idah nk g opis yer....dapat office mate macam tu mmg panas hati...sib baik idah boleh kawal emosi walaupun perasaan geram yg amat kan...

    BalasPadam
  8. KN pun kadang2 akan ada perasaan macam tu... normal lah tu... sabar je la...

    BalasPadam
  9. hehehe...sis ne..sabor jelah dengan orng macam tu..gara-gara org mcm tu dah x makan..

    BalasPadam
  10. Exactly acik idah..Kita akan tenang kalau kita tak ada perasaan marah dan geram..sebab tu sebelum tidur kita sangat dituntut untuk maafkan semua orang kan...kurang-kurang boleh tidur lena and bila bangun pagi mood marah-marah dah hilang...salam hujung minggu k!!!

    BalasPadam
  11. si suami makan pecel lele, dia makan hati. hehhe... sabor je la..

    BalasPadam
  12. Assalammualaikum...acikidah,

    memaafkan kesalahan orang lain hati menjadi tenang.. yer kan.

    mselim3

    BalasPadam
  13. Ya benar sekali mba ida, dengan kita memaafkan orang lain maka gelisah di hati pun akan menjadi pudar. Terimakasih sharingnya mba :)

    BalasPadam
  14. dalam pada geram kat mamat tu, muka still sweet aje :)

    BalasPadam
  15. ubat org malas, kita doakan tuk dia...hheee...

    BalasPadam
  16. tu dia bila marah spoil habis hari tu ek... alhamdulillah beransur-ansur tenang... jangan simpan dendam... :D

    BalasPadam
  17. kadang2 tahap kemarahan kita tue smpaikan kita tak boleh nak pandang langsung kat orang tue kan kak..lebih2 lagi kalau orang tue langsung tak rasa bersalah...dia boleh buat selamba jer..huhuhu...

    BalasPadam
  18. Ya, selagi hati bersarat dendam kesumat pasti tiada tenang mengalir di dalamnya. Moga kita sama-sama muhasabah diri.

    BalasPadam
  19. syukurlah kak idah sudah memaafkan dia.. pasti hati rasa lebih tenang apabila sudah memaafkkan..

    BalasPadam
  20. Baru la chill mcm tue.. memaafkan orang buat hati kita lebih tenang... comel la acik idah!!! suka tengok...=D

    BalasPadam
  21. masyarakat dengan selfie memang tak boleh dipisahkan kak..don't worry..u are not the only one..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D