Assalamualaikum dan salam ceria...
Cantik cuaca pagi nie.. tak panas.. sejuk jer.. macam mendung.. tapi masih ada matahari.. alhamdulillah.. :)
Hari nie ada request dari anak² suruh buat breakfast Roti John.. :D .. ermm.. tengok barang² cukup.. so boleh laa... Idah nie jarang masak.. kalau masak pun hujung minggu atau hari cuti jer.. hari lain bibik yang masak... so bila hari² cuti macam nie.. ada saja la order dari anak².. :D
Okay.. hari nie sambil masak Idah kongsi resepi skali ye.. ala.. Roti John sempoii jerr.. ikut apa barang yang ada.. campak jer.. hehehe..
Bahan-bahannya :
Daging Ayam/Lembu Kisar.. Idah gunakan cap Ramli.. kalau takder.. daging burger pun boleh.. hancur²kan..
Sebutir bawang besar & 4 ulas bawang putih di kisar sampai halus...
Rempah Kari
Pakai Roti Gardenia jerr.. bahan lain lagi telur dan timun atau salad ikut suka..
Cara-caranya :
Mula-mula panaskan minyak masak.. Idah guna minyak zaitun.. baik untuk kesihatan.. :D pastu masukkan bawang yang dikisar tadi.. tumis sehingga naik bau dan kekuningan sikit.. masukkan sedikit garam..
Masukkan sesudu makan rempah kari.. ikut suka nak letak lebih pun boleh.. takde yang marah pun.. :D tumis sehingga rempah tu garing atau warna dia gelap..
Masukkan daging kisar dan kacau sambil hancur²kan dia sampai masak... pastikan daging tu masak yee.. dah siap.. tutup api.. dan ketepikan..
Pastu dalam mangkuk lain.. pecahkan telur.. pukul.. dan masukkan sedikit daging kisar yang dimasak tadi.. kacau rata²..
Panaskan kuali tidak melekat (Non Stick)... pastu masukkan sedikit planta/mentega.. tunggu dia mencair...
Ambil roti dan lekatkan pada mangkuk yang berisi telur tadi.. ambil sedikit daging kisar tu dan letakkan rata² pada roti.. kemudian celepupp dalam kuali.. tunggu hingga masak/garing skit dan terbalikkan.. ikut suka la kalau suka garing so masak la lama skit ye...
Haa.. pastu dah angkat tu letak la salad ke.. timun ke.. mayonis ke.. dan cili sos.. ikut sesedap rasa.. dah letak semua tu.. lipat dua..
Haa.. taranggg.. siapp dah.. pastu apa lagi ngap laa panas² tu .. sedappp.. hehe.. sempoi jer kan.. daging tu sebaiknya tidak dimasukkan kesemua sekali dengan telur.. masukkan sikit² so kalau tak habis daging tu boleh simpan dalam peti ais untuk makan petang ker.. malam ker.. bila² laa..
Cubalah ye.. shedapp..!! :D okay.. nak kena beransur.. nak mula plan untuk nak masak apa untuk tengahari plak.. babaii.. :-)
sempoi2 pun sedap mcm ni...bon appetit..
BalasPadamsedapnya sarapan pagi tadi kak.. singgah isi tabung2.. :D
BalasPadamwaa...rajinnya akak buat he he he singgah petang :)
BalasPadamRingkas dan mudah. Yang penting sedap.
BalasPadamsenangnya.leh try this week.thanks 4 d recipe.
BalasPadamBaguslah resipi ni. Tak terfikir pulak nak buat macam ni. Rasanya, kalau buat untuk dijadikan menu sarapan pun best jugak. Nak buatnya pun simple. Sesimple membuat kuih jemput-jemput. Hehehe
BalasPadamAssalammualaikum..acikidah,
BalasPadamwahh.. nampak sedap gitu...yum..yum.. kecur2. Balik kena buat satu..
mselim3
Senang jer kan.. untuk yang lelaki2 nie pun boleh buat..!
BalasPadamAsik breakfast nasi lemak jer kan.. skali skala tukar la kan..kan..kan.. :D