10 Oktober, 2013

JJCM ~ Muara Ikan Bakar @ Tanjung Harapan.

6 ulasan

Assalamualaikum..


Birthday Girl @ Muara Ikan Bakar, Esplanade


Sempena menyambut hari lahir Atikah yg ke 11, Idah & En.Babah kata tak payah la potong² kek.. sebab seminggu sebelum tu kan baru makan kek birthday Idah.. :D so kami decide makan seafood la.. pilih antara nak makan di Bagan Lalang atau di Port Klang.. dan akhirnya kami pilih Medan Muara Ikan Bakar @ Tanjung Harapan, Port Klang..


Medan Muara Ikan Bakar @ Tajung Harapan, Port Klang


Perjalanan dari rumah ke sana ambil masa hampir 2 jam juga.. al-maklum la.. lalu Federal Highway.. kalau tak jam bukan Federal Highway la namanya kan.. hihi.. dah lama kami tak pegi ke Tanjung Harapan nie.. atau orang tempatan panggil.. Esplanade.. berpusing² dua tiga kali la jugak.. sebab banyak construction dan jalan pun ingat² lupa jer.. :D


Sampai jer.. cari parking.. alhamdulillah parking pun tak jauh dari restoran tu.. kami cepat² cari tempat duduk dulu sebab takut penuh.. malam minggu kan.. kena lak time awal bulan nie.. Idah dah 3.. 4 kali dah makan kat sini.. tapi lama dah laa.. tapi rasanya macam tak seramai dulu² la.. tak se happening dulu.. ermm.. not sure why.. tapi bagus la untuk kami.. hehe.. selesa nak pilih binatang² untuk dimasak dan beratur pun tak lama.. waiter ambil order dan serve makanan pun cepat.. dulu² ada live band kat situ.. :D pada hari tu takde plak.. 


Makanan yang kami order @ Tanjung Harapan


Idah ambik ketam masak pedas, udang goreng tepung, ikan kerapu masak 3 rasa & tomyam ayam.. Idah tak ambik sotong.. sebab anak² kurang skit makan sotong.. En.Babah mula² nak ambik siakap.. tapi Idah kata asik siakap jer.. kat rumah pun masak siakap juga.. so kami tukar try kerapu.. ketam kena lebih sebab birthday girl feveret dia memang ketam.. :D 




Sempat En.Babah beli jajan kat depan restoran tu.. so budak² tu suka laa.. makan satay ikan dulu sementara menunggu makanan sampai...


Nur Adelia @ Muara Ikan Bakar
Anak dara nie makan nasi dengan tomyam ayam jer.. huhu.. nasi sampai ke pipi..


Ayesha & Atikah @ Tanjung Harapan
Happy nyer Ayesha..


Dah habis makan tu.. kami lepak kejap kat luar restoran tu.. tepi laut.. sambil tengok kapal² yang berlabuh dan melalui perairan tu.. angin kuat malam tu.. senget benget jadinya tudung akak.. hehe..


@ Esplanade


Bil kami makan malam tu :
  • Kerapu 3 Rasa (1 ekor)  - RM22.50
  • Udang Goreng Tepung (½ kg lebih) - RM46.75
  • Ketam Goreng Pedas (hampir 2 kg) - RM78.75
  • Tomyam Ayam - RM4.00
  • Nasi Putih (8) - RM12.00
  • Minuman - RM18.40
  • Tisu - RM2.70  (tisu pun kena bayarr.. adoiii)
  • GOVT-TAX 6% - RM10.80 
  • RM5.90 ada charge tak ingat aper dia.. dia tambah kemudian.. :D


JUMLAH : RM201.70


Review time.. :D keseluruhan makan kat situ kami puas hati.. kerapu 3 rasa dia sedap.. ikan dia garing.. teringat² rasa kerapu 3 rasa tu lagi.. ermm.. udang goreng tepung pun okay tak overcook.. ketam goreng pedas tu.. ermm.. sos dia rasanya boleh laa.. tapi sos tu tak mix dengan ketam tu.. macam dia siram jer.. sos tu tak kena kat isi ketam tu.. tomyam ayam pulak okay.. sama jer cam kat tempat lain.. harga reasonable... kecuali tisu tu laa.. :D


6 ulasan :

  1. Acik, dah lama betul aku tak ke muara. kali terakhir pergi situ, sotong mcm sayur layu, udang pun sama, terus tak pergi.

    tukar angin ke bagan lalang. tp in terms of tempat makan, lebih selesa muara tuh.
    nanti lah aku nak pergi :)

    BalasPadam
  2. pernah sampai sini tapi waktu siang sbb ada kerja...kena try ni..review pun bagus..

    BalasPadam
  3. sedapnya! mahalnya tisu. guna sekotak ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. mana ada kotak tisu.. ada laa wet tisu kat situ dalam 5 bungkus.
      tisu pun nak kira kan Dhia.. :D

      Padam
  4. meleleh air liur..sedap nyer, one day kene g gak try makan kat sini.

    BalasPadam
  5. Terima kasih. Info yg menarik. Boleh bawa famili mkn2 mgu nie..

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D