18 September, 2014

FreemarketPJ Yang Happening

27 ulasan
Assalamualaikum...


Cuti sempena Hari Malaysia baru² ini telah berlangsungnya FreemarketPJ Yang Happening di Dataran Petaling Jaya... seperti hebahan idah sebelum ini... syukur... idah dan anak² juga berpeluang turut serta pagi itu... :)




Untuk yang tidak tau apa FreeMarket atau Pasar Percuma... ianya adalah merupakan suatu konsep kebajikan gaya moden... dimana sesiapa saja (NGO atau individu) boleh menjadi penyumbang dan juga penerima sumbangan dalam satu masa pada event tersebut... biasanya hanya berlangsung selama 2 ke 3 jam sahaja... Terbuka Kepada Semua tidak kira apa bangsa, agama, golongan semuanya boleh berbuat kebajikan :) ... barangan yang disumbangkan juga tidak diterhadkan... apa saja boleh disumbangkan... perkhidmatan, perabot, pakaian, makanan, peralatan elektrik, mainan dan macam² lagi... segala yang di tawarkan adalah PERCUMA kepada pengunjung... :D




FreemarketPJ Yang Happening
  
Alhamdulillah... majlis berlangsung dengan meriah sekali... walaupun gerimis diawal pagi... namun pelbagai bangsa dan lapisan masyarakat telah turun bersama².... dengan satu tujuan yakni berbuat Kebajikan... :) 



FreemarketPJ Yang Happening
  
Pagi itu idah menyertai team Al-Waasi... dimana kami menyumbangkan makanan seperti buah-buahan, sandwich dan air sirap... ini pertama kali Al-Waasi menyumbangkan makanan dalam event freemarket... sebelum² nie air, pakaian dan barangan sahaja... seronok juga... pengalaman baru untuk aktivis Al-Waasi... (y) gerai kami kena serbu... sekejap jer makanan dah licinn... air berkali² bancuh... cawan sampaikan tak cukup... pergi giant beli lagii.. :D



FreemarketPJ Yang Happening

Ahhaa... inilah tugas acikidah pagi itu... potong buah bergandingan dengan Umy... yang muda² tu kita bagi la dorang serve crowd kat depan kan... :D kita yang tak berapa nak muda nie belakang tabir jer cukup laaa... hik3x... (dalam gambar aku dah macam clown plak dengan sarung tangan belang² tu... :( )



FreemarketPJ atau Pasar Percuma

Macam² adaa... :D pakaian, tudung, aksesori wanita, kanak²... 



Barangan di FreemarketPJ

Buku, majalah, barangan perhiasan rumah...





Cendul di FreemarketPJ

Cendul nie memang marveles...  "Bangg... cendul tak nak yang hijau tu satu...!!" haaa.. kalau bunyinya gitu... itu adalah acikidah yang punyer... wakakakaka... yang datang order lain² orang... tapi yang makan nyer 1 orang nie gak laa... seriusss... memang sodapp! :D percumaa lak tu... memang la sedap kan... haha... ada kacang dan jagung lagi tau...



FreemarketPJ Yang Happening

Pelbagai makanan seperti roti, nasi lemak, muffin, aiskrim dan macam² lagi laa...




FreemarketPJ Yang Happening

Kanak² mesti suka nie... mari menDeko cookies... :D bukan budak² jer cuba... bapak dan mak budak pun nak buat juga... hehehe... dah deko cantik² pastu ngappp... sedapp... maniss... :)



Perkhidmatan Di FreemarketPJ

Ada juga pihak yang menyediakan servis konsultasi... yang nie booth Puan Hayati... beliau memberi konsultasi untuk ibu² muda bagaimana cara mengandung, bersalin dan menjaga baby cara islam... dan yang menarik tu... katanya... ada cara bagaimana nak Bersalin tapi Tak Sakit... haaaa... menarik kan?  ahahaha... yang bakal² ibu kat luar tu mesti teruja dengar nie kan... okok... nanti bab nie kita criter entry lain yer... :D hahaha... (saja buat engkorang tertunggu²... nakal tak ahkak? :D)



FreemarketPJ Yang Happening

Ada sudut permainan juga disediakan... :) kalau uols perasan pemain² tu kebanyakannya adalah dari golongan OKU... yang cacat penglihatan.... :) poco² /erobik pun ader tauu... :D




Ketua Pengakap Negara Di FreemarketPJ

Tak disangka² seseorang yang sangat familiar singgah ke booth kami... :D lama beliau perhatikan kami... rupa²nya beliau tertarik dengan banner Al-Waasi tu... hehehe... beliau adalah Ketua Pengakap Negara Dato' Seri Paduka Dr. Shafie Hj. Mohd Salleh ... sebelum berlalu pergi... sempat beliau berkirim salam kepada en.suami yang tidak dapat turut serta kerana outstation di Kelantan... (dah seminggu tak balik²... :'(




FreemarketPJ Yang Happening

Inilah sebahagian dari team Al-Waasi dan di belakang tu pelajar SMK Puteri Wilayah... memang sporting budak² tu... (y)



Happening kan? :D ermmm... memang seronok sangat... walau pun penat sikit sebab kena bangun awal pagi dihari cuti plak tu... tapi demi kebajikan dan pahala yang dijanjikan... alhamdulillah... terpacak juga kami di padang Dataran PJ pagi itu... :D




Kalau uols ada barangan yang nak disumbangkan... atau pun perlukan apa² barangan yang ditawarkan... insyaallah dalam masa terdekat ini freemarket seterusnya akan menyusul... apa² pun stay tune kat blog ahkak nie yer... will update you soon... verryy soon... ;)



Sekian... wassalamm... :D



27 ulasan :

  1. salam pagi idah...kalau kita memberi ada yg mahu menerima mmg suka hati kita...kegembiraan dpt memberi xtergambarkan kepuasannya...teruskan beramal kebajikan.

    BalasPadam
  2. salam sis... selalu sgt dengar ttg pasar percuma ni.. macam best je kan..ramai yg menyertai.. kalaulah ada kat Sabah ni, kompom sy terjah...hehe...

    BalasPadam
  3. Idah tak familiar pulak dengan free market ni...seronok jugak yer.....
    Rajin Idah join .... alahhhh walaupun tak berapa nak muda katanya apapun tapi tetap come potong buah kat belakang tu hehe

    BalasPadam
  4. kak, haritu kata kalo ada nak inform..huhuu..zee terlepas maklumat ke ni??
    banyak lagi baju nak sedekah..next time inform ehh..kalo free boleh antar..

    ehhh acik idah muda lagi..muka ada awet gitu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dalam bulan nie jer ada 4 lagi freemarket yang bakal menyusul... tunggu next entry yer Zee... :)
      boleh datang awal2 pastu nak bukak booth sendiri pun boleh... nak bagi barang2 tu kat volunter yang ada pun boleh... nanti dorang tolong distributekan... :)

      Padam
  5. Meriahnya. 1st time dengar pasal free market nih.

    BalasPadam
  6. apa? PERCUMA kepada pengunjung..huhuh..baru tahu

    BalasPadam
  7. Balasan
    1. Iyerrr.... PERCUMA En. MKL... hehehe... kenapa? tak percaya ek?? haa... kena datang laa camtu... tengok sendiri... :D

      Padam
  8. meriahnya kak...memang tak pernah tahu ada free market

    BalasPadam
  9. Assalamualaikum dan singgah pagi Jumaat Idah....best dan meriahnya sambutan....dapat makan free lagi....hehe...Diana tag Idah tau,jemput singgah yer.....

    http://mardiahdiana.blogspot.in/2014/09/liebster-award-tagged-by-bbwana.html

    BalasPadam
  10. Salam Jumaat Acik Idah..meriahnya event...ramai yang join. Alhamdulillah..

    BalasPadam
  11. seroooonoknyaaa lahai event macam
    ni. maaaila buat kat penang..!!

    BalasPadam
  12. wah meriahnya ... ramai yang buka booth. rakyat msia memang pemurah :)

    BalasPadam
  13. Wahh meriahnya.. ramai pengunjung.. alhamdulillah.. :)

    BalasPadam
  14. Bestnya. Bila nak ada di kedah pula ni. Byk baju elok2 nak bg kt org. Xtau nak bg kt siapa.

    www.ourlovebonding.com

    BalasPadam
  15. Bestlah aktiviti2 begini. Satu family boleh involve. Idah terlibat dgn semua free market bulan September ni ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul3x... semua ahli keluarga boleh turut serta... :D tak semua freemarket yang idah join... mana yang idah berkesempatan tu idah pergi la... macam yang minggu lepas idah tak pergi... sabtu en.suami jer pergi... yang ahad idah tak pergi sebab susah hati dengar kawan sakit tu kan... so standby jer kat rumah if anything happen... :(

      Padam
  16. wah, happening beul idah
    belum pernah merasa jelajah free market ni
    semua free kan? =)

    BalasPadam
  17. Sukalah sebab boleh pupuk budaya memberi sambil2 kita bergaul dengan masyarakat :)

    BalasPadam
  18. Best la pasar prcuma ni ...sayangnya jauh sangat

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D