04 September, 2014

DIY Langsir Dapur Mudah

20 ulasan
Assalamualaikum...


DIY Langsir Dapur Mudah... huhuhu... mudah jer... jahit lurus memang la mudah kan... hehehe... :)



Al-kisah... seminggu lepas raya... 
suatu hari tu tiba² jer mood datang nak jahit langsir... petang tu juga idah pergi Jakel... terus beli... :D kononnya nak cari kain murah² jer... nak jahitkan langsir untuk dapur basah idah... selama nie ada langsir atas jer (kepala)... tapi bawah dia melopong... bila malam hari orang dari luar boleh nampak jelas kita kat dalam dapur... tu yang idah nak buat langsir sekerat tu... privacy la sikit kan...



Survey juga di internet tengok design yang sesuai dan simple untuk dapur idah tu... selain dari cantik dan mudah untuk akak yang amatur ini jahit... huhuhu... :)



DIY Langsir Dapur Mudah

Malangnya kain langsir itu terbengkalai... tak di jahit² sebab tak tau mana nak cari rod untuk nak gantung langsir tu... idah nak rod yang diameter kecil jer... ermmm ada jumpa rod plastik extendable kat Daiso tapi tak cukup panjang pula untuk tingkap idah... sedih tau... akhirnya terperap gitu jer kain langsir tu... :(




Jahit Langsir Dapur Mudah

Cuti Merdeka baru² nie kami sekeluarga kan tak kemana²... dan kebetulan mak pun tidur di rumah idah... sembang² dengan mak... terbuka pula cerita pasal langsir yang dah beli tapi tak buat² lagi tu... huhu... mak terus kata "jahit laa... kan ada waktu terluang nie..." :D  seolah² memberi semangat baru pula untuk akak... ahha... tapi masih ceritakan tentang masalah rod tu... dan mak cadangkan pakai kawat jer... tapiiii errmmm idah macam tak berkenan la pulak... zaman sekarang ni orang tak pakai kawat lagi dahh...!!



Bincang pula dengan en.suami... :D akhirnya en.suami kata... alaa itu kerja mudah... setelah idah bagi spesifikasi rod yang idah nak... dia pun bergegas keluar ke kedai hardware... tak lama lepas tu dia balik... bawa rod aluminium macam batang paip... hehehe... just nice dengan apa yang idah nak... tak berat pun... :D 




Langsir Dapur Simple Dan Mudah

 
Tengahari tu juga terus keluarkan mesin jahit... potong² kain... jahit lurus jer pun kan insya allah... kebetulan mentor (mak) pun ada kat rumah... boleh la bagi pendapat sikit... huhu... kelakar gak la dah bertahun mesin jahit tu tidur... tiba² nak guna semula kekeke lupa semua skill... nak pasang sekoci pun kalut... nak masukkan benang kat jarum pun boleh lupa... haishh... :D



Haaa... inilah hasil DIY Langsir Dapur Mudah acikidah... ermmm ok tak? simple ajer kan... warna hijau lumut... kain pun semeter RM8 lebih jer... idah beli 3 meter, dapat lah 1 tingkap besar (3 panel) dan 1 tingkap kecil... pun ada lebih sikit lagi... boleh la untuk permulaan... huhu... seronok tengok hasil kerja sendiri... walaupun herot sana sini... tapi tak per la yang penting dia jadi juga macam apa yang kita nak kan... :)




DIY Langsir Dapur Mudah
Sumber : www.bomeng.org/


Inilah model yang idah gunakan... cantikkan kain langsir kotak²... idah sukaa... ala-ala English Country gitu... nanti idah nak beli kain lagi nak buat kepala macam tu pula... kalau dapat kain kotak² pun cun juga kan :D... oh yeaa...!!! idah baru teringat yang idah tak tunjuk lagi hasil Langsir Roman Blind yang idah tempah kat Tewah sebelum puasa tu hari kan... haishh... camna bleh lupa nie... ermm nanti insya allah yer... :)




Okay laa... hari nie macam busy sikit... nanti petang² ada masa idah jalan² BW lawat uols kay... k baiii... :*




20 ulasan :

  1. Cantik la. Kenapa tak buat kedai online je? Ada bakat dan kemahiran..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aduhaii... ngeri la nak jahit untuk orang... untuk sendiri punya pun banyak yang tak puas hati... sendiri buat... sendiri komen... huhuhu... apa pun thanks ye SP :D

      Padam
  2. Cantikkkkk! Berkenan tgk warna curtain tu :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. :D cantik ek farah? huhu... awak suka warna hijau gak yer...

      Padam
  3. cantik la kak idah!tak semua orang tau menjahit walaupun simple.buktinya, saya.sekoci tu apa pun tak tahu..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe... pandai awak buat lawak kan Sal... terhibur kak idah seketika... hehehe... :P

      Padam
  4. OK sanagt tu Idah daripada tempah menempah rugi.
    Jahit langsir bukan macam baju nak belok-belok..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Uisshh... langsir zaman sekarang nie dah canggih kak zakie... bukan takat belok-belok jerr... kona baring pun dah ada... :D tapi idah tak buat la hak tu... belum sampai level lagi... hehehe...

      Padam
  5. Wahh cantik tu.. pasti masakan pun akan lebih sedap lagi nanti sebab dpt memasak dgn hati tenang & riang.. :) :)

    BalasPadam
  6. sesuai sgt warna tu pasang kat dapur

    BalasPadam
  7. cantik Idah...Diana ni nak juga jahit langsir sendiri...tapi tak pandai...paksa suruh makcik tlg jahitkan...hehe..

    BalasPadam
  8. suka2..English country..menambah semangat nak memasak..hihi..

    BalasPadam
  9. Pandai acik idah jahit sendiri.. jimat duit..hhehe

    BalasPadam
  10. Hehehe... cantik. Bila membasuh tu, tak kena air ke kat langsir tu...
    Teman kat rumah, tingkap dapur guna blind jer... waktu siang, naik kan, bila malam turunkan blind tu....

    BalasPadam
  11. Cantik..bleh tahan kekreatifan tu..kalau tempah dah kuar bajet lebih...

    Jom jln2 kt blog akak..

    BalasPadam
  12. Cantik..bleh tahan kekreatifan tu..kalau tempah dah kuar bajet lebih...

    Jom jln2 kt blog akak..

    BalasPadam
  13. best dapat jahit langsir sdri nih..mahal betol upah..skillkan..

    teruskan sharing ilmu berguna ni yer Sis..

    btw..jom lawat blog saya

    www.sihatnatural.blogspot.com

    BalasPadam
  14. best dapat jahit langsir sdri nih..mahal betol upah..skillkan..

    teruskan sharing ilmu berguna ni yer Sis..

    btw..jom lawat blog saya

    www.sihatnatural.blogspot.com

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D