23 September, 2014

DIY Sarung Kusyen Dan Sarung Bantal

31 ulasan
Assalamualaikum...


DIY Sarung Kusyen Dan Sarung Bantal


DIY Sarung Kusyen Dan Sarung Bantal. Salam ceria semuaa... :) pagi ni idah nak tunjuk hasil kerja idah sabtu lepas... duduk sesaja takda buat apa... tiba² terfikir nak buat cushion cover @ sarung kusyen pula... jangan kutuk lelebih tau... sebab huduh sikit laa... senget benget... alaa kita budak baru belajar laa... halal la senget sikit jer pun... \m/



Asalnya kain tu idah beli di Gulatis, Jalan TAR.... semeter RM3 jerk... murah kan... tu pun tak plan nak beli... lalu depan kedai... ternampak... tengok warna dia pun menarik... kain pun tebal juga... dengan harga yang sangat murah... tiba² jer tamak menjelma... nak beli 2 meter... nak beli 3 meter... akhirnya jadi 4 meter terus... baru RM12 kan... :D tapi tak tau nak buat apa... ahahaha saja beli jerk... :D




So sabtu lepas tak da buat apa... tu yang terfikir... nak jahit apa ekk dengan kain tu... fikir punya fikir... haaa... try buat sarung kusyen laa... tapi zip pula takderr... ermm... malas la nak pergi kedai cari zip plak kan... huhu... okay... tak per kita buat tak payah pakai zip... :D



Survey di internet... perghhh memang banyak tutorial cara nak buat sarung kusyen ni... yang pakai zip... yang tak perlu zip... yang ada piping... yang biasa² jer... semua ada... tinggal malas dengan rajin jer... :D



Akhirnya idah gunakan tutorial dari Merrick's Art... tapi dengan ukuran kusyen idah laa... piping tu idah belasah en.suami punya tali pengakap... kekeke... dan kainnya pula ada perca langsir lama warna macam masuk jer kan... boleh laa... :D first time buat piping... ermmm susah jugaa... #:-s nak jahit pada sarung kusyen lagi rumit... tapi alhamdulillah... jadi jugekk... usaha tangga kejayaan kan... (y)



Dah siap sarung kusyen tu... ermm... terfikir nak buat sarung bantal mek Ayesha dan Adelia pulak laa... tak pernah bersarung bantal busuk budak berdua tu... bukan apa... kita sarung jer dia bukak... tak per... cuba la.. mana tau kot dia tengok polkadot tu menarik jer dia tak buka pula kali nie kan... :D




DIY Sarung Kusyen Dan Sarung Bantal


Akhirnya jadi la 2 sarung bantal... 1 untuk Ayesha dan 1 untuk Adelia... yang Ayesha punya alhamdulillah kekal la sampai ke pagi tadi nampak nyer... yang Adelia punyer... ermmm... tak sampai sejam... dah kena cabuttt... haishh anak dara sorang tu... Buat sarung bantal lagi mudah... sebab tak ada piping... rasa buat banyak pun orait jer... :)



Rasanya tak nak buat lagi dah sarung kusyen yang ada piping... leceh laa... walaupun lagi cantik... ermm... idah ni suka nak belajar jer... bila dah tau buat... ermmm... takmo buat dah... ader camtu pulak kan... :D



Baki kain masih banyak lagi... agak² apa yang boleh dibuat lagi ek? selain dari pakaian kanak²... yang mudah² laa... sesuai dengan keupayaan akak yang level 1 nie... :D ~o)




31 ulasan :

  1. Wahh cantik.. boleh buat jual juga nie.. :) :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tengkiu Khir..! :) takder makner nyer... sapa la yang nak beli... huhuhu

      Padam
  2. cantik kakcik... kalau level baru belajar tu kira dah cantik.... sha ada basic pun tak pandai jahit sarung bantal bagai... wahahhaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wahh.. sha ada basic... kalau gilap tu pasti lagi cantik hasil nyer... alaa banyak jer tutorial online... google jer... tak macam dulu2 kena beli buku bagai...

      Padam
  3. CAntiknya sis.. rajin buat tu... klu sy tak reti jahit menjahit... hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Trima kasih atie... :) rajin tu bukan selalu datang... bertahun2 kadang sekali jer datang... kekeke... :P

      Padam
  4. Wah..cantiknya..dan bleh ambik tempahan nih..hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhuhu... bila kala laa nak membuat nyer tu... ini pun keluar mesin jahit tu 4 tahun sekali jer kot... kekeke...

      Padam
  5. suka yang ada piping..cantik kaler...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Idah pun suka yang ada piping... nampak naik sikit laa... kalau tak nampak biasa jer kan...

      Padam
  6. Nice try Acik Idah..I like the colors...so colorful k..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Very attractive especially to the kids kan... :D

      Padam
  7. Balasan
    1. Tak la pandai sangat... saya budak baru belajar... kalau salah tolong tunjukkan... :D

      Padam
  8. wah, pandai menjahit idah ni ye
    saya pegang mesin jahit pun dah ketar kepala lutut =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mana nyer pandai... kalau pandai tak la tengok tutorial yang orang lain buat... wakakaka... :D

      Padam
  9. Balasan
    1. Terima kasih nur as :) dan terima kasih juga sudi singgah sini yer...

      Padam
  10. Cantik dan ceria kainnya, Idah! Boleh buka bisnes ni,...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cantik kan kain tu... :) dan yang penting murahh... hehe... Buka bisnes yer... ader ker orang nak beli... kuang3x... :D

      Padam
    2. Confirm ada, Idah. Produk kalau dah tersua depan mata, mesti ada yg berkenan. :)

      Padam
  11. Cantik. Napa tak bukak kedai online Acik Idah?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhu... untuk diri sendiri pun tak lepas... nak buka kedai pulak... :D tak terfikir langsung...

      Padam
  12. Rajinnya Acik Idah nak buat bantal kusyen sendiri. a ah kain tu warna dia menarik sebab terang and saaangat cute dengan polka polka dot itu..

    BalasPadam
  13. Jelesnyaaa. N rajin.. Pandai la akak buat, saya jahit sluar koyak pon koyak balik πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ sadis tol

    Salam perkenalan

    www.ourlovebonding.com

    BalasPadam
  14. Wahh...simple tapi cantiklah Idah...warna pun ceria jer....

    BalasPadam
  15. boleh buat untuk bantal anak dara kecik mama ni.. kreatif awak ye dear..

    BalasPadam
  16. Corak cantik so kalo akak baru belajar pon memang dah nampak cantik. Akak kena bukak bisnes pasni. Hehe

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D