05 September, 2014

Pencuci Muka Cetaphil, Lembut Pada Kulit

37 ulasan

Pencuci Muka Cetaphil, Lembut Pada Kulit

Ada sesiapa yang gunakan Pencuci Muka Cetaphil juga tak? :) tadi time lunch jalan² ... teringat pula nak beli pencuci muka dah habis... sekarang idah gunakan Cetaphil nie... lembut pada kulit... :) baru jer idah tukar kepada pencuci muka ni... beli kali nie baru botol ke-2... 



Sebelum nie bertahun² idah gunakan pencuci muka SK-II... harga dia agak mahal skit... tapi boleh guna dalam jangka masa yang lama kalau sekali beli tu... itu pun bergantung juga dengan cara penggunaan kitaa... :D


Nak dijadikan cerita... seorang dari officemate idah yang muka dia sebelum nie jerawat agak teruk juga... suatu hari idah perasan yang muka dia dah licin... jerawat batu yang sebelum² nie tu dah tak ada... ermmm apa lagi... idah pun mulakan la soal-siasat ala Detective Conan... :D



Oooo... rupa²nya... dia jumpa skin specialist... mahal juga sekali jumpa tu... ermmm patut la muka dia semakin flawless... dan suatu yang menarik yang diceritakan adalah tentang ubat, pencuci muka dan krim muka yang dibekalkan oleh klinik tersebut... ditunjukkan kepada idah botol pencuci mukanya kecil jer... macam botol ubat demam kanak² yang plastik putih tu... mengikut kata officemate idah nie... specialist tu siap cakap kat dia yang pencuci muka tu adalah Cetaphil yang dibotolkan semula... kalau habis boleh jer beli kat mana² farmasi....




Ahha.... kalau dah doktor pakar kulit yang syorkan... pastinya la produk tu bagus kan... semenjak dari detik itu la idah pun mencuba pakai Pencuci Muka Cetaphil ini... tapi cubaan pertama idah tu bukan yang macam dalam gambar kat atas tu... itu Oily & Combination Skin.... tapi idah cuba yang Gentle Skin Cleanser.... untuk semua jenis kulit... :)



Cetaphil nie berbentuk liquid dan memang lembut pada kulit... dia tidak berbuih dan juga lepas kita cuci muka... muka kita tu takkan rasa tegang atau kering... malah kita rasa muka kita lembab macam pakai losyen jerr... :D dia bukan saja boleh digunakan pada muka... malah pada badan juga boleh... dan kalau ada anak² yang bermasalah kulit macam ekzema ker... pun sesuai juga guna Cetaphil nie...


Harga Cetaphil yang Oily & Combination Skin ni lebih mahal dari yang Gentle Skin Cleanser... botolnya pun lebih kecil lagi... tak tau la kenapa camtu... harganya juga berlainan dari satu kedai ke satu kedai yang lain... idah dan kawan² dah survey.... tadi idah beli di Farmasi Guardian, Maju Junction... 125ml nie harga dia RM48.88... mahal sikit... kawan idah beli di Bangsar dapat dalam RM30 ++ jer... 



Hikhik... akak tulis dah macam promoter produk pula kan... kekeke... :D ala... tak kisah laa... kalau produk tu bagus apa salahnya kita kongsi kan... :) huhu... kepada yang ada masalah kulit berjerawat ker... atau yang sedang tercari² produk pencuci muka yang sesuai... boleh la cuba Cetaphil nie... beli botol kecil dulu...!! mana tau takut tak sesuai dengan kulit pula... ;)




37 ulasan :

  1. Pencuci muka tak pernah guna. Mandian kanak-kanak cetaphil pernah la guna. Time anak first baby dulu, dia kena ruam. Doktor syorkan shower cream cetaphil. Memang bagus, tanpa bau tanpa buih.

    BalasPadam
  2. macam bestttt je.... selalu guna pencuci muka, takde effect apapun :(

    BalasPadam
  3. Betul..sgt bagus sbb ph neutral. Tu yg x berbuih. Tp x pernah jumpa pulak yg for oily & combination skin...harus ku cari...hehehe

    BalasPadam
  4. Biasa nampak. Tapi tak pernah cuba guna.

    Salam hujung minggu! Idah ditag! SEGMEN : Bloglist Untuk Kawan-Kawan Yang Kita Suka

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks Farrah... idah dah join dah... :D
      http://acikidah.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-untuk-kawan-kawan-yang.html

      Padam
  5. terima kasih kongsi info ni leh syorkan kepada kawan nih..akak JM pun boleh try :-)

    BalasPadam
  6. Thanks Acik Idah..nanti kita cuba..sofar my cleanser tapi macam nak try aje..he..he

    BalasPadam
  7. Bagus juga klu saya guna ni kan... lembut je kulit muka saya nanti.. :) :)

    BalasPadam
  8. WAH BAGUS NI..NANTI GI CARI...

    BalasPadam
  9. bule cube niii... berapa harga sebotol ni cik idah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada tulis kat atas tu... kalau yang Oipy & Conbination dia mahal skit... dalam RM40 lebih... kalau yang Gentle dia murah skit dalam RM20 lebih... Selamat mencuci... :)

      Padam
  10. Nanti kulit muka acik idah pulak bertambah flawles yer..=D

    BalasPadam
  11. xpnh nmpk / xpnh perasan plak nama produk ni...sy mmg xpakai pencuci muka.hahaha..pemalas mmg gni..

    BalasPadam
  12. Teman cuci muka guna sabun yang kat fatmasi tu je.... tak guna pencuci sembarangan....

    BalasPadam
  13. Wow..harus gi cari ni. Muka akak jenis yg senang sangat keluar jerawat kecik kecik kat dagu.

    BalasPadam
  14. thanks for sharing..nak yang oily & combination..best ni, kalau lepas guna, kulit jd lembap, tak kering, tak yah guna toner and moisturizer lagi..

    BalasPadam
  15. tak pernah tengok plak produk ni..wahh..lepas ni muka acikidah bertambah flawless la ye..hehe

    BalasPadam
  16. mmg dok cari tp farmasi biasa2 kt sini x jual

    BalasPadam
  17. mahal sikit kalau bagus takpe kak idah.

    BalasPadam
  18. Sekarang ni Diana pun tengah mencari pencuci muka...dulu dan sekarang guna jenama Olay..sekarang ni tengah fikir2 nak tukar jenama lain pulak...

    BalasPadam
  19. Cetaphil memang bagus pun . Bekas jerawat lama dah makin kurang walaupun baru pakai sebulan . Memula tu tak pasan tp bila ade orang tegur , oh baru pasan ;)

    BalasPadam
  20. Salam sis ok ke kalau ad cetyl alcohol dlm ni? Masih blh pkai lg bg org islm kn??

    BalasPadam
  21. Brapa lama pakai baru tgk perubahan di muka yg berjerawat teruk...

    BalasPadam
  22. Korang bleh pkai tnpa air dan x perlu bilas,cme sapu,ratakn and lap pkai kain bersih..from T

    BalasPadam
  23. Wahhh betul lah.mula2 saya pakai sy pelik ehh tak berbuih.. bersih ke muka aku ni tapi muka rasa lembab dan lembut jer.. mcm pakai lotion.. harap2 jerawat sy ni cepat lah hilang.. :)

    BalasPadam
  24. Sy bwu smnggu pkai..tp jerawat kuar bnyk glee..mmg cmtu ke

    BalasPadam
    Balasan
    1. Teruskan je pakai. Dia keluarkn jerawat sbb nk bg keluar jerawat2 yg lama. Kotor2 dlm kulit.

      Padam
  25. Maaf tanya.. Mana paling best pakai gentle tu atau oily combination?

    BalasPadam
  26. best segment ni, hihi suka sangat pasal2 kecantikan muka ni, pernah jugak terdetik nak cuba cetaphil..tapi nutriwhite lagi menarik hati saya..now saya guna, NW ni setanding atau lebih baik dari SK11 tau insyaallah..jimat pun jimat. jemput follow blog saya ye =)

    BalasPadam
  27. tgah searching product yg ok utk muka..malu bila org ramai asyik tegur 'kenapa dgn muka kau? teruknya" xde kompiden ..nak g kuliah pun xde semangat..nk cuba cethapil ni..tp entahlah takut sbb dah byk guna produk tp makin teruk.. takut cethapil ni xberjaya juga..hmm

    BalasPadam
  28. Ni first time guna trial set cethapil ni..memang lembutlh kulit kita lps cuci..kalau ok produk ni sy akan teruskan..sy malu nk pegi mana2 tengok muka sy berjerawat ramai yg tegur..nk pkai make up pon tkut tumbuh jerawat lg..tp sy tetap yakinkan diri sy..insyaalah usaha tanda kejayaan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hai sis, ada perubahan x..?

      Padam
  29. Juz nk share last week, sya bru plg dr klinik sbb nk rawat kulit wajah berjerawat n gatal, doc bg tidact n deriva. Lastly doc recommend kn sya tu cri kt farmasi cetaphil cream. Sya pngguna ctphil sblm ni tp stop sbb mahal. Pasni kn guna blk la cetaphil. Sbb doc ckp kulit sensitif. Semoga bermanfaat. :)

    BalasPadam
  30. Boleh hilangkan sunburn sekali tak?

    BalasPadam
  31. Salam semua. Td gugel2 sabun jrwt td jmpe blog ni. Terus beli yg gentle dgn pelempab dia. Tgk nti cmane. Sblm ni pakai tati dr bln 6 aritu..alhmdlh mmg ketara cerah n jrwt ilang n bole katakan muka bseri. Tp since last 2wks muka lps bli 2nd set ttibe muka teruk balik..

    BalasPadam
  32. Biasa nampak, tapi tak penah try.terima kasih kongsi info ni leh syorkan kepada kawan-kawan.

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D