10 September, 2014

Rakyat Malaysia Memang Baik Hati

23 ulasan
Assalamualaikum...



2 hari ini... idah kena drive sendiri ke tempat kerja... en.suami outstation di Kelantan... oleh kerana tak sanggup nak bayar parking di KL sehari cecah puluhan ringgit walaupun boleh claim balik dari company... so idah drive sampai ke LRT berdekatan jer... pastu park kereta dan naik LRT ke pusat bandar...



Rakyat Malaysia Memang Baik Hati

Rakyat Malaysia Memang Baik Hati



Masalah biasa juga bagi penumpang LRT untuk meletakkan kenderaan mereka... terutamanya di pagi hari... so akak hari ini dan semalam menjadi salah seorang darinya laa... :D yang paling berdekatan dengan stesen LRT biasanya tempat parking terbuka yang mana orang akan buat double parking... berlapis²... macam kuih lapis bertingkek tingkek... hihi... 



Hari 1, alhamdulillah... pagi semasa idah sampai jer di parking terbuka tu... ada slot yang kosong... so idah pun park laa... tapi time balik... tengok ada kereta lain dah ada depan kereta idah... huhu... ermmm idah tak biasa dengan parking berlapis² nie... so time tu macam termangu kejap... apa nak kena buat ni ek... hehe.. apaaa laa... kena tolak kereta laa... dok pikir mender lagi kan... so idah pun cuba la tolak kereta tu... ekhhh..!!! tak bergerak laa... adoiii... dalam hati, nie mesti kes orang nie lupa turun handbrake nie... masakk aku...!! idah pun jengah ke dalam kereta tu... tengok... ekhhh handbrake dia turun laaa... :D



Errmm... tak cukup kuat ruper nyer... hikhikhik... :D so idah pun letakkan beg laptop dan henfon dalam kereta dan kemudian kononnya nak tolak semula la kereta tu... tiba² ada seorang makcik dengan anak remajanya lalu... terus makcik tu sapa idah... "Nak tolak kereta ke?..." tak sempat idah jawab lagi dia pun dah tolak dah... perghh pantas makcik nie... :D idah pun ikut tolak sama... alhamdulillah... syukurr ada yang membantu... idah pun ucapkan terima kasih kat makcik tu dan dia berlalu pergi...



Hari 2, pagi nie la tue... :D cari parking pusing² berkali² tak jumpa² juga... kononnya taknak la parking kat tempat semalam tu... leceh nak kena tolak²... tapi disebabkan dah pusing banyak kali tak ada juga tempat kosong... jadi terpaksa la idah ke tempat semalam tu juga... sampai jer... tengok dah penuh kereta dah... dah berlapis² dah... sekali tu idah termasuk kat satu lorong tu yang hujungnya jalan mati... kat situ ada nampak lot kosong... tapi depan lot tu ada kereta melintang pula... 



So idah pun masuk gear reverse kononnya nak keluar la dari jalan mati tu... tapiii.... tiba² ada seorang lelaki cina memberi signal tangan kat idah... dia tunjuk parking lot kosong yang sebelah kereta dia tu... idah senyum jer... pastu lelaki cina tu terus tolak kereta yang block melintang parking lot kosong  tu... bukan 1... tapi 2 kereta dia kena sorong ke depan... semata² nak beri idah parking kat situ... yang kelakarnya... idah langsung tak terfikir yang idah kena tolak kereta melintang tu untuk dapat parking kat lot tu... hihi :D boleh plak nak pergi cari lot kosong yang lain... belum tentu ada pun... huhuhu... :)




Aduhh... terharunya rasa... dalam kesibukan orang berlumba² nak kejar masa untuk ke tempat kerja... masih ada lagi insan yang sudi meluangkan sedikit masa untuk membantu orang lain... di bawah panas terik pula tu... dan makcik tu juga, walaupun umurnya jauh lebih tua dari idah... dia langsung tak berfikir yang kenapa dia perlu bantu idah... sedangkan kederat idah sepatutnya jauh lebih dari dirinya sendiri... 




Itulah Rakyat Malaysia... walaupun hidup dalam berbilang bangsa... dan lain didikan agama.... namun dihati kita tetap bersatu... tolong menolong, bekerjasama, prihatin, baik hati, berbudi bahasa itu adalah sifat Rakyat Malaysia... tidak kira agama dan bangsa...  waima walau di mana kita berada... :D




Saya Bangga Menjadi Anak Malaysia... (y)



23 ulasan :

  1. Alhamdulillah, ada insan2 yg baik hati..mereka memahami masalah yg kita hadapi...

    BalasPadam
  2. Betul kata Idah. Tapi pada kakak kalau kita selalu buat baik akan ada masa Allah balas tanpa kita sedar. Kebaikan Idah tak perasan inilah masanya Allah berikan balasan. Syukur hidup di M'sia kan..

    BalasPadam
  3. alhamdulillah..saling bantu membantu..:)

    BalasPadam
  4. seronok baca cerita kak idah ni..rakyat Malaysia memang dah terbiasa amalkan nilai-nilai murni macam ni.cuma segelintir je yang perangai tak senonoh tu.huhu

    BalasPadam
  5. Rakyat Malaysia memang ramai yang baik hati, cuma para pemimpinnya yang kita susah nak cari yang baik hati. haha

    BalasPadam
  6. Siapa kata rakyat Malaysia busuk hati..:)

    BalasPadam
  7. Alhamdulillah, jumpa org yang baik hati dan sudi membantu..:)

    BalasPadam
  8. Assalammualaikum... acikidah,

    bagus sikap orang Malaysia yang suka membantu... ada yang positif dalam negara kita nie yang tidak diketengahkan ... untuk pengetahuan umum..

    mselim3

    BalasPadam
  9. Alhamdulillah...ada yg sudi mbantu

    BalasPadam
  10. salam. alhamdulillah..jumpa dengan orang yang baik hati..

    BalasPadam
  11. kan, tulah manisnya jadi rakyat malaysia
    walau kita berbeza warna kulit dan fahaman, semua tu ditolak ketepi
    sebab kita semua rakyat malaysia

    BalasPadam
  12. betul tu.. rakyat Malaysia memang baik hati... saling bantu membantu .. cayalah..

    BalasPadam
  13. Alhamdulillah... itulah rakyat Malaysia yg sebenar.. baik hati & saling bantu membantu.. :)

    BalasPadam
  14. alhamdulillah kak sb akk jmpe dgn prg yg baik hati. :)

    BalasPadam
  15. alhamdulillah, saya pun bangga jdi anak Malaysia^^

    BalasPadam
  16. Memang ramai yang baik hati kat luar sana tu Acik Idah..kita pun selalu dibantu especially part-part parking ni..almaklum drivernya tak berapa expert ..he..he

    BalasPadam
  17. Nasib baik ye Idah.....ada org tolong....Kalau tak jenuh jugak nak menolak keta sesorang tu. Gitulah..... mungkin Allah balas kebaikan Idah kpd orang tanpa sedar....sapa tau kan...

    BalasPadam
  18. betul masih ada rakyat msia yg baik hati tapi x semua..maybe nasib idah baik jumpa org mcm tu :-)

    BalasPadam
  19. Alhamdulillah.. selalunya kalau kita rajin berbuat baik pada orang lain, Allah akan turunkan bantuan kat kita.. Mesti Idah banyak bantu orang, that's why ada jer yang sudi membantu bila time kesusahan.. Apa pun, saya bangga menjadi sebahagian rakyat Malaysia! ^^,
    Rosmiza Ali Official Blog™

    BalasPadam
  20. Alhamdulillah, Allah mudahkan urusan Idah. Glad to know masih ada insan2 baik yg prihatin di sekeliling kita :)

    BalasPadam
  21. alhamdulillah ... wpun kat media sosial , kita lihat bangsa lain mcm grr jer kan tapi hakikatnya yg berada di sekeliling kita ni ok jer ... 1 malaysia kan wpun berlainan fahaman politik .

    BalasPadam
  22. Walaupun Diana bukan anak Malaysia tulen....tapi Diana tetap bangga menjadi rakyat Malaysia...

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D