09 September, 2014

Debar Sebelum Menduduki UPSR

15 ulasan
Assalamualaikum...


Awal pagi lagi Kakak dah bersedia untuk ke sekolah... jelas kelihatan di wajahnya, yang dia sedang kawal debar sebelum menduduki UPSR ini... kalut...!! risau sampai lewat laa... macam² yang dirisaukannya... sedangkan segalanya telah dipersiapkan sebelumnya... :)




Debar Sebelum Menduduki UPSR

Rupa orang yang sedang berdebar sebelum menduduki ujian UPSR... :) 



Dalam perjalanan ke sekolah, idah dan babahnya cuba beri sedikit kata² untuk menenangkannya... idah beri dia sepotong doa untuk dibaca sebelum masuk ke dewan peperiksaan... 



Debar Sebelum Menduduki UPSR

Rupa²nya dia lagi advance... dia dah siapkan macam² doa dah untuk dirinya sendiri... "Atikah ambil dari internet"... katanya... :) Alhamdulillah... dah siap hafal dah pun... :D ibu pula yang rasa sedikit tenang... hihihi... padahal ibu dia pun panik juga tue... nampakkk jer kewl... kuang..kuang..kuang..!! kekeke... :P





Debar Sebelum Menduduki UPSR
  

Selama 3 hari ini idah ambil cuti separuh hari... untuk pastikan yang Kakak tidak lewat sampai ke sekolah dan juga bersedia jika diperlukan... ini juga merupakan satu dari cara yang kita sebagai ibubapa boleh berikan sebagai sokongan moral kepada anak²... lagi pula ini adalah pengalaman pertama idah menghantar anak yang bakal menduduki peperiksaan besar... dah tentu tidak akan dilepaskan saat manis ini... :)





Debar Sebelum Menduduki UPSR

Sempat juga Atikah merakamkan kenangan bersama rakan² karibnya yang sama gabra macam dia juga... muka sorang² tegangg jerr... disuruh senyum baru senyum... kekeke... kelakar pula rasanya... teringat zaman idah sekolah dulu... time exam pun rileks jer... tak belajar... memang la rileks... kannnn.... :P


Setelah ucapan salam kejayaan diberikan buat Atikah dan rakan²nya... idah dan en.suami pun berlalu pergi sambil mendoakan agar kejayaan milik Atikah dan semua rakan²nya...


Dalam menghadapi salah satu dari peperiksaan besar ini... bukan saja anak² yang risau dan panik... malah ibubapa lebih lagi... bagaimanapun segala usaha telah dibuat... dan juga tidak lupa berdoa memohon kepadaNya... oleh itu jika apa pun keputusannya kita harus terima dengan redha dan hati yang terbuka... 


Dikesempatan ini... idah ingin merakamkan Jutaan Terima Kasih setinggi²nya kepada semua Guru² yang telah bertungkus lumus menyediakan anak² Tahun 6 dalam menghadapi peperiksaan UPSR ini... terutamanya kepada Guru² SK Taman Rakan, Kajang... hanya Allah Taala sahaja yang mampu membalas jasa dan budi kalian... :)





15 ulasan :

  1. Selamat dan tenang menjawab soalan. Semoga berjaya dengan cemerlang ya!

    BalasPadam
  2. uish dh besar anak sis..tp maknye masih cute muda je..muka anak akk sm ngn akk la.hehe

    BalasPadam
  3. adik saya pun upsr jugak. all the best! =)

    BalasPadam
  4. semoga dipermudahkan ye Atikah..good luck!

    BalasPadam
  5. xsangka idah dh ada anak dara sunti ya...good luck Atikah...usha pasti jaya.

    BalasPadam
  6. Hari ni dah settle satu hari peperiksaan dah.. esok & lusa ada lagi. Sebaya anak kita eh hehee. Semoga berjaya buat anak Idah juga.. aamiin. All the best.. :)

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum dan singgah sini Idah...semoga semua pelajar yg menduduki Ujian UPSR dapat menjawab dgn tenang dan semoga berjaya semuanya....

    BalasPadam
  8. salam. semoga semuanya berjalan lancar..

    BalasPadam
  9. anak idah sebaya dengan adik bongsu saya, anis
    dia pun tengah struggle menghadapi peperiksaan besar pertama dalam hidup dia
    tahun depan dah jadi remaja dah memasing
    all the best ye

    BalasPadam
  10. good luck untuk anak akak. wahh ... anak dengan mak cam adik beradik je :)

    BalasPadam
  11. Gud luck untuk anak....biasanya emak yg terlebih debar hehe...
    Anak Idah sekolah Taman Rakan rupanya...

    BalasPadam
  12. good luck ye Atikah..almost sama tinggi sama ibunya...TAPI bila dgr kerta peperiksaan BOCOR...GERAM pulak rasanya

    BalasPadam
  13. Aunty doakan yg terbaik buay Atikah. Walaupun belum boleh merdeka sebab apa paper lagi hujung bulan ni, mudah2an Atikah boleh buat dgn baik.

    Betul, JM. Saya sendiri sakit hati bila tau kertas peperiksaan bocor :( ridiculous betul!

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D