Memaparkan catatan dengan label kebajikan. Papar semua catatan

30 Oktober, 2014

Makanan Untuk Gelandangan Oleh Al-Waasi Dan PandanPrihatin

15 ulasan
Assalamualaikum...


Makanan Untuk Gelandangan Oleh Al-Waasi Dan Pandan Prihatin - Program edaran makanan untuk gelandangan di sekitar Pusat Bandar Kuala Lumpur diteruskan lagi pada malam cuti sempena Deepavali baru² ini oleh team Al-Waasi dengan kerjasama NGO Pandan Prihatin... :) 



Barisan Aktivis Al-Waasi Dan Pandan Prihatin

18 September, 2014

FreemarketPJ Yang Happening

27 ulasan
Assalamualaikum...


Cuti sempena Hari Malaysia baru² ini telah berlangsungnya FreemarketPJ Yang Happening di Dataran Petaling Jaya... seperti hebahan idah sebelum ini... syukur... idah dan anak² juga berpeluang turut serta pagi itu... :)




Untuk yang tidak tau apa FreeMarket atau Pasar Percuma... ianya adalah merupakan suatu konsep kebajikan gaya moden... dimana sesiapa saja (NGO atau individu) boleh menjadi penyumbang dan juga penerima sumbangan dalam satu masa pada event tersebut... biasanya hanya berlangsung selama 2 ke 3 jam sahaja... Terbuka Kepada Semua tidak kira apa bangsa, agama, golongan semuanya boleh berbuat kebajikan :) ... barangan yang disumbangkan juga tidak diterhadkan... apa saja boleh disumbangkan... perkhidmatan, perabot, pakaian, makanan, peralatan elektrik, mainan dan macam² lagi... segala yang di tawarkan adalah PERCUMA kepada pengunjung... :D




FreemarketPJ Yang Happening
  
Alhamdulillah... majlis berlangsung dengan meriah sekali... walaupun gerimis diawal pagi... namun pelbagai bangsa dan lapisan masyarakat telah turun bersama².... dengan satu tujuan yakni berbuat Kebajikan... :) 


22 Julai, 2014

2 Beradik Tinggal Di Kaki Lima Perhentian Bas

24 ulasan

Assalamualaikum...



2 Beradik Tinggal Di Kaki Lima Perhentian Bas



Dalam kita sibuk menyiapkan kelengkapan raya dan berseronok untuk menyambut syawal yang bakal tiba... tidak terfikir kita akan keluarga kita, jiran tetangga kita atau orang sekeliling kita yang serba kekurangan... kasihan masih ada di sekeliling kita insan yang tidak berumah dan tinggal di mana saja umpama gelandangan seperti 2 beradik ini yang tinggal di kaki lima perhentian bas... 


21 Julai, 2014

#freemarketPandanPrihatin Di Dagang Avenue Food Court, Ampang

9 ulasan

Assalamualaikum...



Pada Sabtu 2 minggu lepas telah diadakan #freemarketPandanPrihatin yang bertempat di Dagang Avenue Food Court, Ampang... yang mana telah dianjurkan oleh team #PandanPrihatin bermula jam 10 malam hingga 12 pagi...




#freemarketPandanPrihatin Di Dagang Avenue Food Court, Ampang

16 Julai, 2014

Bantuan Ramadhan Al-Waasi 2.0 ~ Siri 2

8 ulasan

Assalamualaikum...


Dalam entry Bantuan Ramadhan Al-Waasi 2.0 ~ Siri 1, idah sudah paparkan 6 buah keluarga yang telah skuad #alwaasikl ziarahi dan menyampaikan sedikit sumbangan... dan untuk Bantuan Ramadhan Al-Waasi 2.0 ~ Siri 2 pula... idah akan paparkan 10 lagi keluarga...



Seterusnya pada sebelah petang lebih kurang jam 2.00... Team B pula memulakan ziarahnya... kawasan liputan mereka lebih meluas yakni dari Cheras sehingga ke Ampang dan Keramat... dan sesi petang ini juga lebih ramai aktivis yang turut serta termasuk Geng Sumbat yang pertama kali mengikuti program bersama Al-Waasi... :)


Berikut adalah keluarga² asnaf, ibu tunggal, ibu tinggal dan fakir miskin yang telah dilawati oleh Team B skuad Al-Waasi...


15 Julai, 2014

Bantuan Ramadhan Al-Waasi 2.0 ~ Siri 1

11 ulasan

Assalamualaikum...


Sabtu baru² nie... idah sibuk dari pagi sampai ke tengah malam... hehehe... mengalahkan YB pula akak ni kan... :D program penuh seharian... pagi program Al-Waasi... tengahari program bubur lambuk dan malamnya pula #freemarketpandanprihatin...


Alhamdulillah... masih diberikan olehNya kesihatan yang baik dan masa yang terluang untuk berbuat kebajikan... :D


12 Julai, 2014

FreeMarketPandanPrihatin @ Dagang Avenue Food Court, Ampang

10 ulasan

Assalamualaikum...


FreeMarketPandanPrihatin @ Dagang Avenue Food Court, Ampang

Ini adalah koleksi baju lama dan baru acikidah... dan ini baru sebahagian jerr... huhu... baju berlambak² tapi tak pakai²... daripada tak pakai kan... duduk terperuk dalam almari tu sampai dah tak cukup space dan membuak ke luar almari... idah rasa lebih baik diberikan kepada orang² yang lebih memerlukannya... kena pula tak lama lagi syawal akan menjelma kan... so beberapa hari ini idah dok mengemas lah sikit² baju² tu... keluarkan mana yang tak nak pakai dah...

11 Julai, 2014

Al-Waasi Muka Depan Akhbar The Star

16 ulasan

Assalamualaikum...


Al-Waasi Muka Depan Akhbar The Star

Al-Waasi di muka depan akhbar Metro The Star hari ini Jumaat 11 Julai 2014... huhuhu... tengok jejaka² macho Al-Waasi di situ... hehehe... muka sorang² macam gengster kampung dusun... tapi errmmm... jangan lihat dari rupa... dalam hati ada taman tue... hehehe... mereka² ni semua telah banyak menabur jasa pada masyarakat... :)


10 Julai, 2014

Jom Kita Bantu GAZA..!

21 ulasan

Assalamualaikum...


Jom Kita Bantu GAZA..!

Jom kawan² saudara kita di GAZA sangat memerlukannya...
kemonn...!! :D seringgit pun tak perr... 

Perdana Menteri Turun Meninjau Gelandangan Malam Tadi

19 ulasan

Assalamualaikum...


Hampir sebulan isu gelandangan panas di negara kita ini... banyak juga pihak yang mengeluarkan pendapat mereka masing² termasuk la ahli² politik, aktivis kemanusiaan, NGO dan dari pelbagai lapisan masyarakat... ada yang menyokong tindakan kerajaan dan tidak kurang juga yang membangkang... :D



Perdana Menteri Turun Meninjau Gelandangan Malam Tadi

07 Julai, 2014

Bantuan Ramadhan Fakir Miskin Lenggeng Negeri Sembilan

13 ulasan

Assalamualaikum...


Bantuan Ramadhan Fakir Miskin Lenggeng Negeri Sembilan

Sempena bulan Ramadhan yang mulia ini... ramai orang berlumba² untuk mencari pahala extra... bulan ramadhan ini juga menjadikan hati umat islam menjadi lembut untuk membuat pelbagai amal, kebaikan dan juga kebajikan... jika pada bulan² lainnya mereka tidak lakukan... tetapi dalam bulan ramadhan kebanyakannya akan berlumba² untuk bersedekah dan membuat kebajikan... :)

01 Julai, 2014

Al-Waasi Di Astro Awani?

15 ulasan

Assalamualaikum...



Al-Waasi Di Astro Awani?

Al-Waasi di Astro Awani???... haaaa... jangan tak percaya...!! :D siaran ini telah ditayangkan pada ahad lalu jam 3.30pm... dalam gambar di atas nie adalah setiausaha Persatuan Kebajikan Al-Waasi Kuala Lumpur dan siaran ini adalah bersempena suatu program kolaborasi beberapa NGO dan sukarelawan bersama gelandangan sempena menyambut ramadhan yang bakal tiba di pusat bandar Kuala Lumpur pada malam 27 Jun 2014... program tersebut dinamakan Pop Up Job Interview & Street Store...


26 Jun, 2014

Deko Asnaf Bersama Al-Waasi & Lawatan Ke Petrosains

9 ulasan

Assalamualaikum...



Sempena kedatangan bulan ramadhan yang hampir tiba... kami team Al-Waasi telah berpakat dan merancangkan satu lagi program kebajikan... kali ini kami memilih untuk mengecat dan mencantikkan rumah keluarga asnaf dan fakir miskin.... yang mana kami namakan Deko Asnaf Bersama Al-Waasi :)



Sebuah keluarga kurang berkemampuan yang mempunyai anak seramai 10 orang yang mana majoriti masih bersekolah telah terpilih... yakni Keluarga Encik Adul... :) setelah kebenaran beliau kami perolehi dan alhamdulillah setelah penajaan kelengkapan mengecat dan lain² kami terima... AHAD lepas telah berlangsungnya program ini....



Seawal jam 10.30 pagi... team #alwaasikl telah berkumpul di bawah flat tempat tinggal Abang Adul... kami telah membahagi²kan tugas masing² sedari awal lagi... yang lelaki telah ditugaskan untuk mengecat, membaikpulih dan mencantikkan rumah Abang Adul... dan sementara itu... kaum wanita pula ditugaskan untuk membawa isteri dan anak² Abang Adul bersiar² sementara menunggu rumah mereka siap diubahsuai... :)




Lawatan Ke Petrosains

17 Jun, 2014

Acikidah Di FreemarketBTR

18 ulasan

Assalamualaikum...


Masih lagi dalam mood #freemarketBTR... hehehe... ermm yer la... nak buat acara tu persiapannya mengambil masa berminggu²... meeting berkali²... dan juga melibatkan banyakkkk pihakk... hanya untuk acara yang mengambil masa 2 - 3 jam tu... so feel freemarket tu masih segar diingatan... :)



Hari ni idah nak kongsikan dan abadikan kenangan acikidah di freemarketBTR... ekceli idah bukanlah salah seorang committee untuk freemarketBTR ini... untuk program ini idah hanya sebagai penasihat sahaja... dan juga tukang komen dan komplen... hehehe... 




Acikidah Di FreemarketBTR

16 Jun, 2014

Shawl Dari FreemarketBTR

22 ulasan


Assalamualaikum...




Semalam adalah merupakan hari berlangsungnya #freemarketBTR di perkarangan Masjid Saidina Osman Al-Affan, Bandar Tun Razak, Kuala lumpur... Free Market atau Pasar Percuma dimana pengunjung boleh MENGAMBIL APA SAHAJA yang ditawarkan di event tersebut secara PERCUMA... makanan, minuman, pakaian, barangan rumah, kasut, beg, barangan elektrik dan macam² lagi... Ini adalah merupakan event freemarket yang pertama diadakan di Cheras, Kuala Lumpur...




Alhamdulillah dengan izinNya event ini telah berlangsung dengan jayanya yang seperti apa yang telah kami rancangkan... :) cuaca juga sungguh baik tidak hujan dan tidak juga terlalu panas...



#freemarketBTR di Masjid Saidina Osman Al-Affan, Bandar Tun Razak, Kuala lumpur

13 Jun, 2014

Pagi Jumaat Yang Barakah Buat Team Al-Waasi

11 ulasan

Assalamualaikum...


Alhamdulillah... Alhamdulillah... Alhamdulillah... syukurr... :D idah happy sangat² pagi nie... sangat.. sangat... okayy...!!! ... hik3x... benar la kata orang... jika kita merancangkan sesuatu yang baik insyaallah Allah akan permudahkan segalanya... :)



Pagi Jumaat Yang Barakah Buat Team Al-Waasi

Di pagi Jumaat yang penuh barakah ini... tiba² idah dapat mesej dari seseorang yang tidak pernah idah kenali sebelum ini... menurutnya... beliau TELAH memasukkan sejumlah wang ke dalam akaun Al-Waasi sebagai sumbangan peribadi kepada mereka² yang memerlukan... idah namakan beliau Emilia... :D


12 Jun, 2014

20 Tahun Tidak Bersua

23 ulasan

Assalamualaikum...


Sedari darjah 1 sehinggalah tingkatan 5... kami bersekolah di sekolah yang sama... walaupun ada kalanya tidak sama kelas... tetapi oleh kerana lamanya kami bersekolah sama membuatkan kami jadi rapat... dan juga oleh kerana sifatnya yang selalu mengalah dan penyabar dengan perangai kawan² yang kaki menyakat membuatkan dia mudah didekati dan disenangi... itulah sahabat idah yang bernama Aniza... :)




Hampir lebih 20 tahun kami tidak bersua muka... kiranya semenjak tamat sekolah menengah la... selama ini jika ada berhubungan pun hanya melalui facebook atau YM... sebelum² nie ada juga rakan² buat gathering... tapi.... ermmm... kenapa yer akak tak pegii... ahaksss... :D




Alhamdulillah... kebajikan telah menemukan kami semula... syukur... :) beberapa hari yang lalu Aniza telah whatsapps idah dan beritahu yang dia bersama seorang rakannya telah mengumpulkan sedikit barangan terpakai untuk disumbangkan kepada mereka² yang memerlukan dan juga meminta untuk idah mengambil barangan tersebut di rumahnya... :D 




20 Tahun Tidak Bersua

11 Jun, 2014

Banner FreemarketBTR Dinaikkan

8 ulasan

Assalamualaikum...


Acara #freemarketBTR akan berlangsung tidak lama jer lagi... kami team #alwaasikl sangat berdebar² dan juga teruja... selagi belum sampai tarikhnya... terasa macam² yang belum siap... semakin dekat tarikhnya semakin kuat rasa debaran... hehehe... al-maklum laa ini penganjuran pertama freemarket buat team Al-Waasi... :D



Banner FreemarketBTR Dinaikkan

Malam tadi beberapa orang team Al-Waasi telah menaikkan beberapa banner event FreeMarketBTR ini di sekitar Bandar Tun Razak dan Cheras bagi menjemput komuniti Kuala Lumpur untuk turut sama merasai dan sekaligus menjayakan program kebajikan yang julung kali diadakan di sekitar Cheras ini...


23 Mei, 2014

FreeMarketMCOBA @ Pasar Percuma

17 ulasan

Assalamualaikum...


Skuad Al-Waasi @ FreeMarketMCOBA

Sekali lagi idah dan Skuad Al-Waasi telah dijemput untuk menjadi contributor/penyumbang bagi program FreeMarket atau Pasar Percuma yang telah diadakan pada hari minggu lepas di belakang Bangunan MCOBA, Jalan Syed Putra, Kuala Lumpur... kami berasa amat berbesar hati kerana dapat menyumbangkan sesuatu kepada komuniti...


19 Mei, 2014

Aktiviti Ziarah Cuti Wesak

11 ulasan

Assalamualaikum...


Cuti sempena Wesak baru² nie... idah dan beberapa orang geng Al-Waasi telah pergi menziarahi beberapa keluarga yang kurang bernasib baik di sekitar Cheras... tujuan utama lawatan ini adalah untuk mengenalpasti kesusahan yang mereka alami dan juga jenis bantuan yang mereka perlukan... 



Seawal jam 10 pagi kami berkumpul di suatu lokasi pertemuan dan kemudian hanya menggunakan 1 kenderaan sahaja... 3 keluarga telah dipilih untuk ziarah kali ini...



Aktiviti Ziarah Cuti Wesak
Rumah pertama adalah milik Puan Adawiyah... merupakan seorang ibu tunggal beranak 1... beliau menghidap ulser usus dan telah di potong sebahagian besar ususnya... berikutan dari itu dia tidak boleh makan sembarangan makanan melainkan susu khas yang perlu dibeli di farmasi dengan harga yang agak mahal... selain dari itu beberapa ubat-ubatan lain yang perlu di makannnya setiap hari yang harganya juga agak mahal... rumah yang didudukinya adalah berstatus sewa dengan DBKL... sewa rumah juga telah beberapa kali tertunggak... sudah beberapa kali memohon bantuan Baitulmal tetapi di tolak kerana beliau masih bekerja walaupun gajinya sering kali dipotong memandangkan cuti sakitnya yang telah melebihi had... pihak Al-Waasi akan cuba untuk membuat permohonan semula ke pihak Baitulmal beserta surat sokongan...