31 Januari, 2014

Penghargaan Kepada Blog Relaks Minda

16 ulasan

...اسلام عليكم  



Salam sejahtera dipetang jumaat yang penuh barakah ini... rasa sunyi jer di alam maya hari ini... mungkin kerana ramai yang pergi bercuti bersama keluarga atau rakan-rakan memandangkan cuti yang panjang pada hujung minggu ini... :)



Penghargaan Kepada Blog Relaks Minda



Pada 2 jumaat yang lalu... menerusi segmen Komen Entry di blog Relaks Minda... admin blog tersebut yang ingin dikenali sebagai Bin Muhammad telah membuat sedikit ulasan berkenaan Entry idah berkenaan Gelandangan... iaitu 'Makanan Untuk Gelandangan' dan 'Gelandangan?' ...



30 Januari, 2014

Misi Kemanusiaan Insan Prihatin Ke Pagoh Dan Muar : Day 3 ~ Kasihi Warga Emas

6 ulasan
...اسلام عليكم 



19 January 2014.





Hari ni merupakan hari terakhir kami di Pagoh, Johor... masih ada tugas yang perlu dilaksanakan... awal pagi semua dah bersedia untuk meneruskan misi untuk hari ini... :)




Sebelum meninggalkan rumah yang kami tumpangi itu... kami kemaskan dahulu... bersihkan apa yang patut... sudah adat orang kita kan... lepas gunakan barang orang kena la pulangkan semula dengan keadaan yang baik... :)





Perkarangan rumah
Kenangan terakhir di perkarangan rumah yang kami tumpangi...



29 Januari, 2014

28 Januari, 2014

Review Blog bersama Fara (PART1)

14 ulasan

Assalamualaikum...



Petang nie acikidah nak join segmen anjuran blogger huda... tak pernah ke blog dia sebelum nie :) ... segmen nie simple jer.. idah memang suka kalau segmen yang simple² macam nie... tak libatkan twitter atau facebook... :D


Kepada yang nak join sama boleh klik pada banner dibawah yer... :)

Review Blog bersama Fara (PART1)

Tarikh tamat segmen ni ialah pada 
28 Jan 2014, pada jam 10 malam.

Misi Kemanusiaan Insan Prihatin Ke Pagoh Dan Muar : Day 2 ~ Jejak Warga Emas

13 ulasan
...السلام عليكم


Alhamdulillah niat utama kami untuk menziarahi Pakcik Yani sekeluarga di Muar telah termakbul... seterusnya kami pada awalnya telah memilih beberapa warga emas lagi di sekitar Pagoh untuk disampaikan sumbangan yang diberikan oleh para penyumbang...



Bergerak dari rumah Pakcik Yani, kami terus ke medan selera di tengah bandar Muar untuk makan tengahari. Macam² adaa... mee bandung muar dan rojak petis antara menu yang popular di sini...





Jejak Warga Emas

Sabar menunggu makanan... dah kebuloq nie.... :D



24 Januari, 2014

1st Mini Giveaway By Ainim Rashihah

19 ulasan

" Buat pertama kalinya, blog ini menganjurkan giveaway sempena menghargai para pengikut dan juga pembaca blog Ainim Rashihah. Sebagai salah satu usaha untuk menghargai sokongan kalian semua, Ainim nak adakan giveaway pertama blog ini.


1st Mini Giveaway By Ainim Rashihah

Renungan Jumaat #7 : Bersedekah.

15 ulasan
...السلام عليكم


Salam jumaat rakan sekelian.... semoga segala apa yang kita lakukan pada hari ini akan lebih baik dari semalam.... dan selamat berhujung minggu... :)



Renungan Jumaat #7 : Bersedekah.



23 Januari, 2014

Misi Kemanusiaan Insan Prihatin Ke Pagoh Dan Muar : Day 2 ~ Dapur Tanpa Dinding.

22 ulasan
...السلام عليكم


18 January 2014.


Hari kedua kami di Pagoh... selesai solat subuh berjemaah bersama rakan²... dan minum pagi ringkas sandwich sardin dan air kopi yang kami masak sendiri... rakan² lelaki Rafizal, Eical dan hubby memeriksa dan memuatkan barangan yang perlu dibawa ke dalam kereta...




Niat kami hari ini adalah untuk menjejak keluarga kurang bernasib baik Encik Ghani @ Yani di Muar dengan hanya berbekalkan nama kampung sahaja tanpa alamat lengkap yang kami perolehi dari artikel di Sinar Harian... agak mencabar juga... tapi kami saling meyakini antara satu dengan lain... insyaallah Allah akan bantu kita...


22 Januari, 2014

Misi Kemanusiaan Insan Prihatin Ke Pagoh Dan Muar ~ Day 1

22 ulasan
...السلام عليكم



Kita sering merungut makanan tidak enak... penghawa dingin yang tidak cukup sejuk... rumah yang sempit... kos sara hidup yang tinggi dan banyak lagi rungutan demi rungutan... tapi... tanpa kita sedari di kala kita sedang menikmati segala kesenangan dan kemewahan hidup ini... masih ada diluar sana yang kehidupan mereka umpama kais pagi makan pagi... kais petang makan petang... setiap saat memikirkan bagaimana untuk menghadapi hari esok...



Pada December 2013 yang lalu, di dalam akhbar sinar harian... idah telah terbaca kisah kehidupan sebuah keluarga yang kurang bernasib baik di Muar, Johor... sungguh daif kehidupan mereka... umpama sudah jatuh ditimpa tangga... suaminya yang merupakan tonggak utama keluarga jatuh sakit pula...




Mengenangkan kisah kesusahan mereka ini... idah dan rakan² Team Insan Prihatin (TIP) terpanggil untuk menjejak keluarga malang ini untuk melihat sendiri akan kehidupan sebenar mereka ini sekaligus menghulurkan sedikit bantuan bagi meringankan beban dan menggembirakan sedikit hati mereka...


 http://www.sinarharian.com.my/dapur-rumah-tanpa-dinding-1.232767


20 Januari, 2014

Hari Ini Saya Demam.

19 ulasan
...السلام عليكم


Salam semua... 3 hari tak update belog terasa rindunyaa... walaupun hari ini idah tak berapa sihat tapi ku gagahkan juga untuk menulis di sini.. :)



3 hari cuti... bagaimana rakan² habiskan cuti kalian? tentu melakukan sesuatu yang menyeronokkan bukan... :D... begitu juga idah... 3 hari yang penuh bermakna dalam hidup ini untuk permulaan tahun 2004 ini... nanti kemudian idah kongsikan yerr... :)



Sijil Cuti Sakit



16 Januari, 2014

Sambutan Maulidur Rasul 2014.

17 ulasan
...السلام عليكم



Sambutan Maulidur Rasul 2014 : Perarakan

Hari selasa kelmarin, masjid sebelah sekolah KAFA Atikah & Nuqman buat sambutan Hari Maulidur Rasul... mereka menjemput semua guru², murid² dan juga ibubapa untuk sama² meraikannya... Acara bermula dari jam 8.00 hingga 10.00 pagi...




15 Januari, 2014

Tanpa Bicara #8 : Pokok Cili Ku.

18 ulasan
...السلام عليكم



Tanpa Bicara #8 : Pokok Cili Ku.

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

Salam Maulidur Rasul 1435H/2014.

13 ulasan
...السلام عليكم




Salam Maulidur Rasul 1435H/2014.




Salam dan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW... 




Selamat Menyambut Hari Maulidur Rasul kepada semua
kaum keluarga dan sahabat handai sekelian... 



Semuga kita semua menjadi umat yang senantiasa
menghidupkan sunnah baginda...♥



13 Januari, 2014

Makanan Untuk Gelandangan.

14 ulasan
...السلام عليكم



Pada sabtu malam (11 january 2014) yang lalu , team misi kemanusiaan kami meneruskan lagi program #Makanan_Untuk_Kehidupan... dan ini merupakan program pertama kami bagi tahun 2014... :)



Bagi program pada malam itu, team Azizi Anas Society Group (AASG) telah berkolaborasi dengan team Pengakap Kelana "A" Lembah Pantai... dan alhamdulillah makanan yang diberikan kepada para gelandangan pada malam tersebut adalah dari sumbangan team Pengakap Lembah Pantai...





Kolaborasi Team AASG Dan Pengakap Kelana "A" Lembah Pantai

GA Tip-top Bloglist Ibu 2014

9 ulasan
...السلام عليكم



Ini segmen pertama yang idah join untuk tahun 2014 ini... 


Segmen ini dianjurkan oleh blogger Marlina Sahar... 
dan mudah saja syarat² penyertaannya... 
tarikh luput adalah pada 30 January 2014


Meh kita join ramai² bagi sokongan kat ibu sorang nie... :)



GA Tip-top Bloglist Ibu 2014


✿◕ ‿ ◕✿  

12 Januari, 2014

2 Tahun Gantung Baju Pengakap.

15 ulasan
...السلام عليكم



Setiap dari kita yang bergelar manusia... pasti ada kisah suka dan dukanya yang tersendiri... terserah samada kita ingin terus mengingatinya atau melupakannya saja... bagaimanapun ianya akan menjadi kenangan yang abadi dalam hidup kita...



Ini kisah my lovely husband... :D beliau adalah seorang yang sangat sayangkan dan aktif dalam bidang berpengakapan sejak dari kecil lagi... memang jiwanya dengan pengakap telah sebati... tetapi atas sebab² tertentu yang berlaku beberapa tahun lalu... beliau telah mengambil keputusan "menggantung" seragam pengakapnya tanda boikot atas perkara² yang tidak disenanginya...




Dan Alhamdulillah... semalam Sabtu 11/01/2014 buat pertama kalinya setelah sekian lama seragam tersebut disimpan rapi... beliau telah menyarungkannya semula... :D 




ASC WPKL yang baru
I'm very proud of you sir...



10 Januari, 2014

Hasil Kerja Tangan Pertama Adelia.

14 ulasan


...السلام عليكم



Setiap hari... bila idah pulang dari kerja... belum sempat buka pintu gate lagi... dah akan dengar suara budak sorang nie... setiap hari ada saja laporan demi laporannya... tentang abang dia laa... kakak dia laa... adik dia laa... kucing laaa... adaaaaa sajaaa...



Dan petang semalam... seperti biasa dengan bersungguhnya dia pot-pet... dan kali nie rupanya dia nak tunjukkan hasil kerja tangan pertama dia di sekolah... :D




Hasil kerja tangan Adelia



Renungan Jumaat #6 : Hanya 3 Perkara Dibawa Setelah Mati.

9 ulasan

...السلام عليكم




Tazkirah Jumaat : Meninggalnya seorang anak Adam, maka terputuslah segala amalannya kecuali 3 perkara



✿‿✿‿✿‿✿

09 Januari, 2014

Jemputan Kahwin Idayu.

14 ulasan
...السلام عليكم


Hari nie pagi² masuk kerja dengan penuh semangat... semangat untuk menyiapkan kerja² yang perlu disiapkan... bak kata Cik Arpah sebelah idah nie... "Kak idah dari pagi tadi tegakk jerrr... " :D pulun nak menyiapkan kerja... Alhamdulillah yang perlu diselesaikan hari ini telah pun siap... so skarang boleh la buat n3 dan jalan² merendek kat belog kawan²... :D



Kad Undangan Perkahwinan Idayu & Hasbal



08 Januari, 2014

Anak Ku Nabihan Pengidap Ekzema.

30 ulasan
...السلام عليكم



Khamis lepas hari orientasi tadika Nabihan... balik dari sekolah dia tunjuk yang ketiak dia jadi merah... so idah pun tengok la... ya rabbi... merah menyala ketiak dia... dua-dua belah... kulit dia macam melecet... tapi ketika tu di ketiak kiri dan kanan sahaja... bila ditanya katanya tak sakit... so bila dia kata tak sakit tu... idah ingat mungkin sebab peluh.. so idah pun letak minyak gamat jerr... 




Ekzema : di bahagian ketiak menjadi tebal dan berkeping²



07 Januari, 2014

Kesibukan Melanda.

14 ulasan
...السلام عليكم



Gambar Hiasan : Google




Selamat petang :) ... beberapa hari ni idah tak sempat nak jalan² ke belog uols... banyak urusan yang perlu diselesaikan... semalam uruskan hal anak² sekolah dan pembantu rumah... hari nie pula uruskan kerja² di opis nie... bertimbun sebab semalam kan idah cuti... :)



03 Januari, 2014

Hari Orientasi Nabihan & Adelia Di Little Caliph.

27 ulasan
...السلام عليكم



Semalam dan hari nie idah keja separuh hari... pagi uruskan budak berdua nie masuk sekolah... ini adalah tahun pertama mereka berdua bersekolah di Little Caliph...




Semalam... hari orientasi bagi anak² yang berumur 5 & 6 tahun... Nabihan tahun nie 6 tahun... so tahun depan dia dah masuk darjah 1... :D tahun lepas dia bersekolah di Smart Little Beans... belajar membaca sahaja... 



Little Caliph Boy
Sebelum ke sekolah posing dulu... :D macam macho jerr...