16 Januari, 2014

Sambutan Maulidur Rasul 2014.

17 ulasan
...السلام عليكم



Sambutan Maulidur Rasul 2014 : Perarakan

Hari selasa kelmarin, masjid sebelah sekolah KAFA Atikah & Nuqman buat sambutan Hari Maulidur Rasul... mereka menjemput semua guru², murid² dan juga ibubapa untuk sama² meraikannya... Acara bermula dari jam 8.00 hingga 10.00 pagi...





Sambutan Maulidur Rasul 2014 : Atikah & Nuqman

Pagi² lagi dua beradik nie dah bersiap sedia nak pergi berarak... dorang pergi dengan babah mereka... huhuhu... idah? ermm... demammm... selsema... sakit tekak... satu badan sakit²... nak wat camno kan dah sakit... so orang sakit duduk rumah jer lerr... ;(



Ramai juga yang turut serta dalam perarakan hari tu... walaupun pagi tu cuaca boleh tahan panasnya... syabass diucapkan kepada warga setempat... :)

Perarakan Sambutan Maulidur Rasul 2014

Perarakan dibahagikan kepada beberapa segmen... di depan para bapa², kemudian diikuti dengan murid² lelaki, kemudian murid² perempuan, kemudian baru laa kaum² ibu... 



Hubby criter... mereka yang berada di barisan hadapan... saling berganti² berselawat di mikrofon... penat juga berselawat sambil berjalan... :D itu la cabarannya kan....



Perarakan Sambutan Maulidur Rasul 2014

Tengok la anak bujang idah nie (no 2 dari depan)... dia jer yang bawak beg sekolah... siap dengan buku² sekali tu... hmm... bertuahnya anak sorang nie...



Sambutan Maulidur Rasul 2014

Selepas perarakan ada disediakan sedikit jamuan ringan untuk semua yang hadir...




Aktiviti sebegini adalah bagus bagi mendidik generasi muda untuk memperingati perit jerih perjuangan Rasulullah S.A.W dalam menyiarkan agama islam.




Marilah kita menghadiahkan Al-Fatihah buat junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W, untuk kedua ibubapa kita, anak² kita, kaum keluarga dan juga rakan² kita... Al-Fatihah...




Malam harinya ada kuliah maghrib di surau... tetamunya adalah Ustaz Ann Wan Seng... idah tak pergi jugak :( ... hubby sorang jer yang pegi.....




17 ulasan :

  1. tarbiyah dari kanak2 lagi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu.. salam maulidur rasul juga :)

      Padam
  2. bagusnya ada buat perarakan maulidur rasul ni..at the same time anak2 kita dididik utk kenal rasullullah,takde lah asyik ngn teknologi moden je kan.
    acik idah dah sihat ke?:-)

    BalasPadam
  3. sama2 meraikan hari kelahiran junjungan nabi saw yg mulia tanda cinta..

    BalasPadam
  4. nampak meriah sambutan di sana...kak sarah hari tu kena kerja...sakit2

    BalasPadam
  5. mmg bagus untuk anak2 merasa pengalaman mcm nie..

    BalasPadam
  6. Meriah.. selamat menyambut Maulidurrasul.. :)

    BalasPadam
  7. Salam Maulidur Rasul. Semoga aktiviti ini berterusan dan mencapai matlamatnya. Selawat dan salam buat junjungan Nabi Muhammad SAW.

    p/s: ada entri khas buat Acik Idah di Relaks Minda... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih BM atas penghargaan kepada blogger kerdil ini... :)

      Padam
  8. Dah lama saya tak singgah di sini ya. Salam Maulidur Rasul akak.

    BalasPadam
  9. Salam Jumaat Acik idah..aktiviti yang memang bagus cuma kadang-kadang penertiannya dah hilang hanya perarakan yang tinggal..

    BalasPadam
  10. nampak meriah ^_^ aktiviti yang bagus dan seharusnya di teruskan.. salam maulidur rasul

    BalasPadam
  11. Teringat zaman muda-muda dulu yang rajin berarak. :-)

    BalasPadam
  12. rindu zaman sekolah tu..kalau ade event2 macam nie mesti sy nak masuk..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D