24 Jun, 2014

Hari Mengambil Report Card

16 ulasan

Assalamualaikum...


Dah naik sekolah semula nie... mesti banyak sekolah yang buat Hari Terbuka... atau pun Hari Mengambil Report Card kan... :) guru² tak menang tangan melayan kerenah ibu bapa... 



Hari Mengambil Report Card


Iyerr... ibubapa pun ada karenah tau... ada yang mengucapkan terima kasih kepada guru²... ada yang meminta perhatian lebih diberikan kepada anak mereka... dan tidak kurang juga yang memarahi guru²... hehehe... macam² kan...



Hari Mengambil Report Card

Hari sabtu lepas nie... idah & en. suami ke sekolah Atikah dan Nuqman untuk mengambil keputusan peperiksaan pertengahan tahun mereka... oleh kerana hari tu kami ada hal lain... jadi idah dan en.suami berpisah dua... idah ambil result Atikah dan babahnya ambil result Nuqman... 


Ermm... kali ini semua darjah 6 di letakkan dalam 1 kelas... cuma berbeza guru dan meja saja... jadi kita yang dah kenal guru kelas nie... tau la nak kemana... ibubapa yang tak kenal guru kelas tu... kena lah bertanya... waktu untuk mengambil keputusan hanya dari jam 10 - 12 tengahari sahaja... sambil duduk menunggu giliran... idah perhatikan sesuatu... kedatangan ibubapa tidak berapa menggalakkan... terutama bagi kelas yang sedikit terkebelakang... kenapa? ibu bapa tak nak tahu keputusan anak² ker? atau ibubapa dah check melalui online?... tapi tidak mahu ke ibubapa berjumpa dan bertanyakan keadaan anak² kita disekolah? rajin kah... malas kah... nakal kah... ermm... apa pun alasannya... anak² itu berhak untuk mendapatkan haknya dari kita... iaitu Perhatian...





Result Peperiksaan Atikah

Berjumpa dengan guru kelas Atikah... alhamdulillah... gurunya tak banyak komen pun... hahaha... yang kelakarnya gurunya kata "Atikah nie ada pakej.... cantik... bijak... tak banyak cakap... rajin..." hahaha... yer la tu tak banyak cakap yer... itu di sekolah... di rumah... haaa... garangnya mengalahkan ibu tiri... kuang3x... adik² laa jadi mangsaa..... :) 




Result Peperiksaan Nuqman

Tengok result anak jantan idah nie... haaaaa.... ini dah jauh bagus dari dulu... mengikut kata gurunya... Nuqman sekarang dah banyak improvement berbanding dari penggal pertama dulu... dulu dia selalu tidur dan berangan dalam kelas... kawan² sempat jer salin apa teacher tulis... tapi dia tak sempattt...! ermm... Nuqman nie dia bukan tak pandai... tapi dia nie banyak verangan... tapi ada 1 yang idah perasan... dia ni matematiknya tak pernah corot... sedari tadika lagi... ({})



Zaman sekarang tak pakai report card lagi dah... dia pakai slip.. :D keputusan peperiksaan juga boleh di semak secara online lagi... samada di http://1bestarinet.net/ atau pun laman web SAPS Untuk Semakan Ibubapa mudah kan... (y)



Anak² dulu boleh guna liquid paper tukar result kan... haaa... budak² skarang tak boleh yerr... ibubapa boleh check secara online... :D



Begitulah anak²... ada yang cerdas... ada yang lemah sedikit... tapi apa pun kita tak boleh nak banding²kan mereka... setiap dari mereka ada kelemahan dan kelebihannya yang tersendiri... kita berikan saja dorongan dan bantuan yang sedaya kita... insyaallah... :)




16 ulasan :

  1. pendapat saya, hari ambil report card ni penting. bukan setakat nak tahu result, tapi nak bincang dengan guru tentang perangai dan pergaulan anak..-cakap macam anak dah 3, padahal kawin pun belum.hehe -

    BalasPadam
  2. sekolah anak noe belum panggil lagi...tapi noe dah check online pn..noe x pernah miss kalau ambil report card ni...kena gak tau anak kita kat sekolah macam mana...diaorg ni kat umah lain...kat sekolah lain...pandainya anak2 idah..

    BalasPadam
  3. Kalau pergi sign repot kad...kak sarah yg kena pergi en suami x mau pergi...bagus suami idah mau pergi...

    BalasPadam
  4. Sekolah saya hari jumaat ni. Tahun 6 dah buat minggu lepas. Berdebar juga saya, sebagai guru kelas. Alhamdulillah, pengalaman tahun lepas sedikit sebnyak dapat membantu saya nanti.

    BalasPadam
  5. Bagusnya anak2 Idah... Tahniah!

    BalasPadam
  6. my kakak cikgu . selalunya di dah tgk dulu online . tapi dia ni jenis tak paksa anak jadi pandai . tapi anak2 nya malu kat dia . tu yg cuba buat sehabis baik ...

    BalasPadam
  7. BENAR APA YG IDAH TULIS TU...PERHATIAN UTK ANAK2 AMAT PENTING...GURU2 DH SELESAIKAN KWAJPAN MRK DI SEKOLAH N IBU BAPA HARUS TUNJUKAN SEDIKIT PENGHARGAAN TERHADAP GURU2 YG BERSUSAHPAYAH MENDIDIK ANAK2 KITA SEBAIKNYA...

    BalasPadam
  8. Begitulah Idah... teknologi ian canggih. Kita belum ke sekolah dah tahu dulu result cuma kita nak tahu juga apa cikgu komen tentang anak kita ketika di sekolah..

    BalasPadam
  9. Hmm... ibu bapa sepatutnya pantau rapat perkembangan anak2.. Sebab masa ni kan kita dah boleh start detect minat dan kecenderungan anak-anak kan.. Takkan nak semua online je sampai tak kenal guru untuk anak-anak. Ayah saya dulu, kalau gi sekolah, satu je pesan yang tak pernah lekang.. klu saya nakal, die mintak cikgu saya rotan je.. Kira boleh tahan la anak2 akak ni.. Saya masa sekolah main kuat!

    BalasPadam
  10. Tipikal situation. Mana-mana sekolah pun, parent pelajar kelas-kelas atas lebih ramai hadir compare budak-budak kelas bawah. Pendidikan anak-anak ni memang perlukan bimbingan dari ibu bapa jugak, tak kira betapa bagus sekolah yang anak-anak kita masuk.

    BalasPadam
  11. Tahniah buat anak anak Idah...Tak yah risau dah tu Idah...semuanya A hehe

    BalasPadam
  12. Sekolah anak saya hari Jumaat ni.. Oklah tu result anak2 tu.. Tahniah buat anak2 Idah. Semoga terus sukses menjadi insan yg berbakti kpd ibu bapa, keluarga & berjaya di dunia & akhirat... aamiin..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ameen... Tk khir.. :) semoga anak² khir juga berjaya yea...

      Padam
  13. Alhamdulillah....semoga anak akak akan meneruskan prestasi macam nie..top 3 dalam kelas tu..saya dulu time dapat result macam nie memang bangga sekejap..hahaha

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D