20 November, 2013

Trip Ke Medan - Day 4 : Medan Mall, Pajak Ikan, Masjid Agung

24 ulasan


Assalamualaikum...



Hari ke 4 di Medan adalah merupakan free and easy... easy kee? ermm tak easy sangat kott... sebab banyak menda nak tengok... nak beli.. tertengok... terbeliii.. hehehe...



Pagi-pagi kami dah bangun... seperti biasa breakfast kat hotel... menu standard buffet laa... janji dengan ucuk ambil pukul 11 pagi... hari nie Medan cuti sempena Awal Muharram so jalan kurang la jamnya...



Al-kisah.... pagi nie kononnya idah plan nak buat surprise kat nuqman... idah call Epah (bekas pembantu rumah) suruh dia datang ke hotel dan bawak kami jalan²... nuqman tak tau... pastu lepas breakfast tetiba rasa sakit perut plak... so we all naik la bilik semula... rupa²nya masa dalam toilet tu... epah dah call hubby kata dia dah sampai... jadinya hubby turun dengan nuqman jumpa epah... pastu epah tunggu kat bawah jer dia tak naik bilik sebab kami dah memang nak keluar dah kan... hubby dengan nuqman naik bilik semula... pastu bila idah keluar dari toilet... nuqman kata... ibu ada makcik epah yee (dengan wajah yang berseri-seri)... idah kata mana ada... (konon nak cover line laa)... pastu hubby kata jom turun ucuk dah sampai... bila idah turun tengok epah dah ada kat lobi hotel... pastu idah pelik.. kenapa nuqman nie rilek jer... sengih jerr... rupa²nyaa..... ermmm.. idah yang kena surprise... dia dah tau.. dia dah jumpa dulu masa idah kat toilet tu... adehhhh.... sabar jer laa... epah kata nuqman menangis peluk dia masa jumpa dia kat lobi tu... :D nuqman.. nuqmann...



Aktiviti hari ini semuanya untuk menghabiskan duit :D... tempat pertama yang ucuk bawa kami adalah Medan Mall... pusat beli belah laa... ucuk tinggalkan kitorang kat situ dan berjanji untuk jumpa semula selepas 2 jam... kitorang masuk kejap dalam medan mall tu... ermm... besar juga... tapi tak menarik perhatian... kitorang keluar dari medan mall tu dan menghala ke bangunan sebelahnya pula... tak tau apa nama bangunan tu... tapi kat situ peniaga jual barangan secara grosir/borong... pakaian dan macam² laa...



Errmmm... masih tak menarik perhatian kitorang... pastu idah tanya epah.. kat medan nie kat mana ada jual jaket kulit... sebab ada orang pesan :) ...ermm epah kata kat satu tempat tu kalau tak silap nama dia Tebing... so kitorang pun keluar dari bangunan borong tu... cari beto (beca motor) dan pergi ke Tebing...





Trip Ke Medan - Day 4 : Medan Mall, Pajak Ikan, Masjid Agung

Sampai di Tebing tu... ermm... baju hujan banyak laa... ada la juga jaket... tapi bukan kulit... macam pvc jerr... ermm.. tak bleh harap si epah nie ;] ... tapi dah terlanjur datang ke situ kitorang pun jalan jer laa...




Trip Ke Medan - Day 4 : Medan Mall, Pajak Ikan, Masjid Agung

Depan deretan kedai² tu... ada bangunan nie... macam menarik jer... pastu hubby ajak singgah tengok bangunan apa tu... kitorang pun jalan kaki masuk ke kawasan bangunan tu...




Trip Ke Medan - Day 4 : Medan Mall, Pajak Ikan, Masjid Agung

Dah sampai kat dalam tu.. hubby pegi la masuk tengok apa ada kat dalam tu... :D errmmm.... takder apa pun... bangunan jer cantik... pastu kitorang pun bergambar la kat depan tu dengan sesuka hatinya... 





Pemuda Pancasila

Nak keluar dari bangunan tu hubby suh ambik gambar dia dengan papan tanda tu... Pancasila bermaksud rukun negara... pastu naik beto menuju pulang ke Medan Mall semula... 




Es Teler 77

Sampai Medan Mall... ternampak signboard Es Teler 77... kitorang pun masuk Medan Mall dan cari kedai tu... kat tingkat 3 kalau tak silap... ermm nak gak rasa es teler kat situ sedap ke... :D




Es Teler 77, Medan Mall

Sambil menunggu masa nak jumpa ucuk semula kitorang lepak kat sini jer... ermmm nasib baik order 1 jer es teller tu... ya rabbi manis nyer tak bleh nak cakap... taruk air mineral dekat sebotol pun tak hilang² rasa manisnya...


Sampai waktu yang dijanjikan dengan ucuk kami pun turun dari Medan Mall dan tengok ucuk dah sedia menunggu... masa nie perut dah lapar sangat² nie... idah minta ucuk bawa kami ke restoran masakan minang yang paling sedap di Kota Medan :D... ucuk senyum... dia kata ada... dekat jer dengan destinasi yang dia nak bawa kami seterusnya iaitu Pasar Ikan Lama... 


Ucuk berhentikan kami didepan restoran yang dikatakan paling sedap tu... katanya dibelakang restoran tu adalah Pasar Ikan Lama... dan berjanji untuk menjemput kami semula 2 jam selepasnya...




Makan Tengahadi Di Restoran Garuda

Restoran Garuda... ada tempat berhawa dingin... kerusinya besar kelass... nie muka orang kelaparan dah nie... :D




Restoran Garuda

Ermm... hambik ko idah... penuh meja.. selagi ada lauk kat dapur tu semua dia nak keluarkan... okay... idah bagi tips kat sini... jika masuk ke restoran minang... tradisinya adalah dia akan letak kesemua lauk yang ada di atas meja kita... so... kita jangan cuak... jangan ingat kita kena bayar semua tu... tak... yang mana kita tak nak makan kita jangan usik... atau kalau penuh sangat meja tu.. suruh je dia ambik balik... sebab dia hanya akan kira yang mana kita makan/usik sahaja... :D ... okay yang ada kat atas meja nie mana yang kitorang dah filter saja... banyak yang dah kena reject dah nie... ermm.. masakan dia tidak menghampakan... sedap juga laa...





Restoran Garuda

Haa.. tengok pelayan dia nie... rasa² idah ada tidak kurang dari 10 mangkuk lauk ditangannya yang dibawa dalam satu² masa... handal kan :D



Ermm lepas makan nasi... dia hantar pulak jelly... belum habis jelly dia hantar pulak buah potong semangkuk penuh... so korang mana yang taknak tu jangan usik laa.... 





Restoran Garuda

Alhamdulillah dah kenyang... jumlah kesemuanya 271,645 rupiah (<> RM76.00)...




Pasar Ikan Lama / Pajak Ikan

Selesai makan kami terus ke Pasar Ikan Lama atau Pajak Ikan :D... mesti rakan² ingat pasar ikan nie jual ikan kan... tak.. disini boleh dikatakan syurga membeli belah la... macam² barangan yang dijual di sini... telekung, tudung, dari kain batik sampai ke baju batik, kain ela, kain baju sulam, suit dan dari yang semurahnya sehingga ke semahalnya... :D kalau fridge magnet dan key chain tu bersepah² orang jual kat kaki lima jer...






Pasar Ikan Lama / Pajak Ikan

Rasanya kalau nak pergi setiap kedai yang ada kat sini... sehari suntuk pun tak boleh habis... 





Pasar Ikan Lama / Pajak Ikan

Beli baju untuk emak dan kakak... :D kat area Pasar Ikan nie kena pandai tawar menawar... ada juga kedai yang dah memang murah harganya tak boleh tawar dah...





Pasar Ikan Lama / Pajak Ikan

Haha.. brader nie masa kami baru datang... lalu kat situ... orang punya la ramai kerumun kat dia nie beli t-shirt... idah pun salah seorang darinya laa :D ... t-shirt dia kain kualiti.. harga bawah RM10... murah... so idah pun beli la untuk anak² dan anak² buah... yang saiz besar skit XL, XXL belasan ringgit je... t-shirt tu bertulis nama² tempat di seluruh Medan...


Fuhh... nasibla waktu yang diperuntukkan untuk berada di situ tak lama... kalau tak.. duit mengalir cam air jerr tak sedar :D... tengok nie nak tu... tengok tu nak nie...


Selesai di Pasar Ikan... idah minta ucuk bawa kami ke Masjid Agung...




Masjid Agung, Medan

Inilah Masjid Agung... masjid nie adalah merupakan masjid yang terbesar di Medan...





Masjid Agung, Medan

Pintu masuk Masjid Agung, Medan...




Bika Ambon Zulaikha

Lepas Masjid Agung... idah minta pula ucuk bawa kami ke Kedai Zulaikha... ermm.. apa yang menarik di sini yee.. :D okay... jika datang ke Medan.. antara makanan yang wajib dibeli untuk dibawa pulang adalah Lapis Legit dan Bingka Ambon... :D





Bika Ambon Zulaikha

Zulaikha adalah kedai kek yang menjual produk halal... selain dari lapis legit dan bingka ambon... ada bermacam² jenis kek lagi yang dijual dimana setiap satu semua boleh dicuba di situ... air perasa pelbagai buah pun ada... kat sini pembeli ramai... tapi pekerja dia juga cukup ramai dan cekap... bungkusannya sangat memudahkan untuk kita yang melancong nie... harganya pun murahhhh...




Lapis Legit

Inilah rupa Lapis Legit... idah beli kek lapis nie jer.. sedapp... idah tak beli Bingka Ambon... bingka ambon rupanya macam kek gula hangus... bersarang di dalamnya... tapi warnanya kuning... ermm... idah tak berasa suka... sebab manis sangat kot... sebenarnya idah pernah rasa kedua² kek nie masa pembantu rumah idah pesan dari saudaranya bawa ke Malaysia dulu... idah memang suka kek lapis nie.. kek lapis zulaikha nie dia lembab tak kering...  sebiji Lapis Legit macam dalam gambar tu harganya 65,000 rupiah (<> RM18.00) idah beli 2 biji... dah balik hotel rasa menyesal pulak tak beli lebih :D... serius... kat depan hotel idah tinggal tu ada kedai kek yang jual kek nie juga.. tapi harganya ya rabbi.. berganda² mahalnya...


Kek lapis dah belii... hari pun dah petang... masa dalam perjalanan balik ke hotel... kitorang sembang pasal Bakso dengan ucuk.. pastu ucuk kata di medan nie ada satu kedai bakso yang famous... namanya Bakso Amat.. :D




Bakso Amat, Medan

Taranggg.. dah sampai di Bakso Amat... hehehe... ermmm.. mungkin ada yang berfikirkan kenapa idah ambik pakej makan hanya untuk 3 hari dengan agen pelancongan... :D sebabnya adalah... dengan agen.. makanannya standard nasi... lauknya semua sudah diaturkan... dan restoran pula tu... jadi kita terhad untuk nak merasa makanan orang tempatan di sesuatu tempat tu... itulah sebabnya hari ke 4 & 5 kami bebas nak makan apa saja... dari restoran mahal hingga ke gerai tepi jalan... :D




Bakso Amat, Medan

Nie sebahagian dari Kedai Bakso Amat nie... ramai juga orang yang makan disini... kedai nie memang famous.. tanya je la kat mana² pemandu beca motor... semua tau kedai nie...





Bakso dan Mee Ayam

Okay.. masa untuk memberi komen :D... kiri adalah Bakso dan kanan adalah Mee Ayam... ermm.. setelah dirasa kedua²nya... untuk bakso tu.. rasanya biasa² aja.. takde yang spesel pun kerana idah pernah rasa bakso yang paling sedap di Malang, Surabaya... untuk Mee Ayam tu pun sama biasa² aja... mee ayam kat pasar malam rumah idah nie lagi sedap... so kiranya bakso dan mee ayam terhebat di medan nie kalah laa... hehehehe...


Dah penat seharian bersoping dan makan²... kami pun pulang ke hotel...


Malamnyaa... seperti biasa waktu untuk kami merayap malam² cari makan... jalan kaki jer dari hotel... banyak gerai² makanan yang menarik...




Sate Padang

Satay minang againn... ermmm.. shedapppnyaa.... satay minang medan memang sedap... nie kedai lain pula kami cuba dari semalam...




Nasi Goreng Medan

Dan Nasi Goreng Medan... sedapp juga...




Hari ke 4 nie memang penuh dengan aktiviti yang mengalirkan duit dengan begitu deras sekali... hehehe... tak per la.. bukan selalu kan... esok adalah hari terakhir kami di Medan... baru 4 hari dah terasa rindu sangat kat semua yang berasa di Malaysia :D... bersambung di entry hari terakhir ye...






24 ulasan :

  1. jeles la hukhuk kenapa tak ajak sy sekali? hhehe

    BalasPadam
  2. Pancasila bagi rakyat Indonesia ni, diorang memang hayati betul-betul. Tak macam kita dengan rukun negara, takat hafal je. Buatnya tak pun. Hahaha

    BalasPadam
  3. Betullah tu Idah... kalau makan meamng semua lauk dia keluarkan. Tapi kalau kita tak usik tak perlu bayar...

    BalasPadam
  4. aci best jalan..acik best x bakso sane..pedas x/tb nk g san elaa nnti..tgh kumpul duit hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bakso dia biasa2 jerr... cili dia asingkan... nak pedas taruk cili banyak2.. :D
      Ermm.. kumpul.. kumpul... pastu gie jenjalan.. best..! :D

      Padam
  5. wah... bestnya jenjalan... mmm... tak pernah lagi fly ke Indon... huhuhuhuhuh... agak2nya best tak ke indon kalau sekadar nak sight seeing... teman tak gemar shopping mopping nie...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ermm kalau izni nak tau best tak.. ce tengok entry hari yang sebelum2 nie... :D
      http://acikidah.blogspot.com/2013/11/trip-ke-medan-day-1-pulau-samosir.html
      http://acikidah.blogspot.com/2013/11/trip-ke-medan-day-2-air-terjun-sipiso.html

      Padam
  6. cantik pintu gerbang masjid agung tu..

    BalasPadam
  7. Orang kata makan kat Indon ni susah....sebab tak tahu kehalalannya ....betul ke Idah?
    Okje mmg tak pernah sampai sini lagi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ermm.. sebenarnya tak susah.. sebab kat Medan.. kalau kedai tu tulis "Khas Minang" atau 'Rumah Makan Muslim" itu dah tentu halal...
      Kalau yang tak halal tu.. dia akan tulis "Khas Batak" atau dia ada tulis B1 atau B2.. (anjing panggang dan babi panggang) :D

      Padam
  8. wah..seronoknya...tang makan2 tu yg best..boleh merasa masakan diarang..anak buah pergi Surabaya hari tu ..duk 2 minggu..dia cakap makan kat sana semua sedap2..mungkin kena ngan tekaknya kot..:)

    BalasPadam
  9. Beb,

    best best. teringat masa aku ke sana dulu. aku paling suka bingka ambon. tapi manis tuh yang tak tahan. kalau kurang sikit lagi best.

    BalasPadam
  10. fuhhh..panjang cerita jalan2 ek..salam kenal :)

    BalasPadam
  11. serius bakso kat sana memang sedap kan idah?? heee..kenapatak borong je kain tuh...bnyak n murah2 lagi

    BalasPadam
  12. ahalai murahnya makanan dia!

    BalasPadam
  13. walaupun duit mengalir deras, tapi masih jutawan lagi..hehe..

    BalasPadam
  14. Sup buntut...tu sup tongkeng ke?
    Jauh berjalan...mcm2 jumpa ya. Seronok!

    BalasPadam
  15. syurga makanan dan membeli belah juga di sana ya.. sate minang tu memang nampak sedap.. kek lapis tu pun gebu dan murah harganya.. ni buat aiza teringin nak ke sana juga..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pergi la aiza... bawak mak ker.. pergi dengan kawan2 pun okay... :D
      Kalau ada kawan2 yg pernah pergi sana... lagi bagus... tempah jer hotel dari sini siap2 dengan transport dan driver... lagi murahhh...

      Padam
  16. Bestnya dapat pergi vacation. Teringin jugak nak ke sana :)

    BalasPadam
  17. tengok gambar2 kat bandung nie teringat pulak time2 saya bercuti kat bandung dulu..rasa macam tempat yang sama pulak..hehehe

    p/s: follow sini

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam
  18. Good news untuk peminat Bagelen, Pisang Bolen, Brownies KARTIKA SARI & Brownies AMANDA

    A taste of Bandung right here in your town.You 'll awesomely love it.


    Pick-up point area: Putrajaya, PetalingJaya, Bangsar, Setapak, Gombak, Kota Damansara.

    Brownies ETA ✈✈✈ on 2 dec 2014

    Yummy & Fresh from Bandung, Indonesia

    Bika Ambon Zulaikha, Medan also available

    Place order or grab our limited supply now.

    WhatsApp/sms dazlina +60192633431

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D