14 November, 2013

Trip Ke Medan - Day 2 : Berastagi dan Pasar Buah.

8 ulasan


Assalamualaikum...



Bersambung lagii... :D


Selepas check-in di Danau Toba International Cottage, Brastagi... petang tu kitorang sambung jalan lagi... this time kitorang jalan sendiri.. tak gunakan khidmat ucuk... bukan apa.. kalau naik kereta kan laju... so sukar kita nak menikmati apa yang ada disekeliling kita... :D destinasi petang tu nak pegi Pasar Buah...





Trip Ke Medan - Day 2 : Berastagi dan Pasar Buah.
Kitorang jalan kaki jerr.... lagi pun cuaca sejuk so tak la rasa penat....




Trip Ke Medan - Day 2 : Berastagi dan Pasar Buah.
Kebun bunga... bunga apa nie ek? hik3x.. entah laa... :D





Jagung
Jagung pun banyak.. kat tepi² jalan jer dorang tanam....





Trip Ke Medan - Day 2 : Berastagi dan Pasar Buah.
Jalan lagii... macam dah biasa kan... padahal main agak² jer.. hehehehe...




Pokok Lobak Merah / Carrot
Haa... uols tau tak nie pokok ape?.. hehehe.. untuk yang tak berapa tahu macam akak nie.. hehehe.. inilah pokok lobak merah (carrot)... haa.. sekarang dah tau kan... :D




Lobak Merah / Carrot
Sepanjang jalan tu... banyak jer orang cuci lobak merah yang baru dipetik macam nie... dorang basuh dengan air dulu.. pastu dorang packing dalam plastik besar².... 




Trip Ke Medan - Day 2 : Berastagi dan Pasar Buah.
Ekhhh... ada kuda laa... nak naik boleh jerr... tapi kitorang tak naik pun... hehehe.. takut nanti baju bau kuda.. hehehehe....





Angkut
Dah rasa kaki macam pedih² skit.. pastu hehehe... kitorang naik Angkut... angkut nie kira kenderaan awam la kat sana... nasib baik tak ada yang bawak naik ayam hidup time nie.. hehe..





Pasar Buah, Berastagi
5 minit pun tak sampai naik angkut tu... tup² dah sampai dah kat Pasar Buah... :D huhu.. hati² banyak taik kuda besepah²... hehehehe...





Pasar Buah, Berastagi
Sempoi adik nie meniaga strawberry atas lori... 





Pasar Buah, Berastagi
Ada Kereta Kuda untuk para pelancong nak merasa naik pusing² bandar...




Pasar Buah, Berastagi
Nie laa dia Pasar Buah di Berastagi... kat pasar nie bukan saja jual buah... pakaian, beg, barangan cenderamata, sayur²an dan macam² lagi laa... tapi rasanya kat sini harga barangannya mahal skit dari masa kat Samosir tu hari...




Pasar Buah, Berastagi
Pelbagai pokok dan bunga pun banyak dijual disini...




Pasar Buah, Berastagi
Macam² buah ada... ada yang tak pernah lihat pun ada... nama pelik² pun ada... dan yang terkenal kat sini ialah Buah Markisa... haa tu yang tergantung belah kiri kaler kuning tu...





Tugu Perjuangan, Berastagi
Kat tengah² bandar Berastagi tu... ada binaan nie.. ianya adalah Tugu Perjuangan... ermm.. mesti ada kisah disebaliknya kan...





Martabak Terang Bulan

Lepas dah window shopping kat Pasar Buah tu... kami pun jalan² di tengah bandar tu... banyak gerai² makan baru nak dibuka... mungkin dorang meniaga hingga larut malam... dan dalam banyak² gerai tu... yang menarik perhatian idah ialah nieee dia.. Martabak Terang Bulan...




Martabak Terang Bulan
Dia siram² dengan minyak panas tu... pastu mertabak tu jadi kembung... 





Martabak Terang Bulan
Kalau datang ke medan jangan lupa rasa Martabak Terang Bulan nie... sedapp.. dalamnya ada ayam dan sayur²an... ada sos disertakan.. tapi makan gitu jer pun sodapp... harganya.. 13,000 Rupiah (<> RM3.70).. idah beli nie untuk nak makan malam² nanti sambil tengok tv...


Puas dah jalan² di tengah bandar Berastagi... kami pun pulang ke hotel... dan malamnya seperti biasa lepas maghrib jam 8.00 malam waktu untuk makan malam di coffee house hotel... 




Dinner @ Danau Toba International Cottage, Brastagi
Inilah makan malam kami pada malam tu... ada ayam lada hitam hot plate... ikan masak taucu... sup sayur... sayur goreng dan sayur lemak... ermm.. ayam lada hitam tu sedap.. yang lain² tu ok..ok..jerr...


Itu jer laa sepanjang hari ke 2 kami di Medan... n3 seterusnya idah hari ke 3 pulak ye.. :D huhu...





8 ulasan :

  1. murtabak tuh unik nye kak n murah sgt..best nyeee..

    BalasPadam
  2. best nye tengok lobak tu,. kalau wantie le, mesti beli yg fresh. sebab suka makan mentah gitu je. boleh share ngan Aleesya. dak kecik tu pun dah habit cam wantie gak . makan carrot mentah.

    Buah markisa? pernah beli yg jenis buah tu. balik umah blend ngan ice letak sikit sus cair. perghhhhh malatop ko...

    eee..taik kuda. ni yg leceh ni. naik kuda best. taik kuda tak mo cuci. sakit mata.

    BalasPadam
  3. salam..
    cantinya pemandangan..
    gambar pun lawa.. dekat danau toba..indon kan??
    eh xomel pulak2 kuda2 tu..

    BalasPadam
  4. Terasa macam berada di sana pula...hehe
    Tempat yang tenang dan aman...selesa utk bergerak kemana2. Malam mesti sejuk sgt kan...

    BalasPadam
  5. perkampungan yang endamaikan.. banyaknya buah-buahan yang dijual.. murtabak tu unik namanya..

    BalasPadam
  6. Buah2an dan sayur2an..terbaik dari ladang..

    BalasPadam

  7. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D