11 November, 2013

Trip Ke Medan - Day 2 : Samosir - Simarjarunjung

14 ulasan

Assalamualaikum...




Peta Parapat dan Pulau Samosir


Hari Ke-2, pagi² lagi kami dah siap sedia untuk perjalanan seterusnya :D .. Hari nie kami akan ke Brastagi.. perjalanan mengambil masa lebih kurang 5 jam juga laa... dan dalam perjalanan tu kami singgah dibeberapa tempat... oleh itu idah pecah²kan n3 day 2 nie kepada beberapa juga ye.. :D bukan ape.. untuk mengelakkan trafik jam kat pc korang jerr... 




Coffe house di Toledo Inn

Di coffe house.. minum pagi sambil menikmati pemandangan dan udara segar pagi...




Minum pagi

Haa.. di sini tiada buffet.. tapi diberikan pilihan samada nak nasi goreng, bihun goreng atau roti bakar... rasanya boleh tahan la... tapi nasi dia tu macam melekit skit...




Kedai di Pulau Samosir

Lepas breakfast tu.. kami pun check-out.. sebelum ke jetty untuk balik ke parapat... Ucuk bawa kami pusing² di pulau... 




Restoran di Pulau Samosir

Restoran...





Rumah kaum batak

Macam rumah minang kan?... tapi itu lah senibina rumah orang batak... :D 





Chalet di pulau samosir

Bumbung chalet...





Objek Sigale-gale gergasi

Ermm.. ingat lagi tak kat n3 yang sebelum nie idah ada sebut tentang patung sigale-gale yang besar tu.. haa... inilah dia.. patung tu terapung di atas air dan tingginya lebih kurang 16 meter... di situ selalu diakan pelbagai pesta...





Pintu Gerbang Batak

Horass... perasan tak kat pintu gerbang tu ada lambang cicak... cicak sangat sinonim dengan suku batak... dimana-mana kita mudah untuk melihat lambang cicak... :D  





Rumah Makan Padang di Pulau Samosir

Dah sampai di tomok... sementara tunggu ferry datang tu.. kami jalan² di sekitar kawasan tu... dan nampak kedai makan minang nie... kedai nie betul² berdepan dengan pintu masuk ke jetty...





Satay Minang di Pulau Samosir

Hehe.. taknak ketinggalan... nak juga rasa satay minang pulau samosir kan.. :D





Mula² nak try ambik 1 piring jer... sebab masih kenyang lagi kan baru breakfast... ermm.. skali sedap tuu.. tak tipu... memang sedap.. malah lebih sedap dari satay minang di tempat aslinya di Bukit Tinggi, Sumatera Barat... :D order 1 lagi... 





Di Jetty Tomok

Ini kenalan baru idah :D... kami berkenalan semasa di parapat dan samosir... orang Shah Alam, Selangor... dia pergi bercuti dengan keluarganya.. belakang tu tudung biru tu mak dia.. :D





Horas

Horass... Good Bye Samosir & Parapat...





Restoran Istana Minang

Sampai di Parapat... kami dibawa makan dulu sebab memandangkan waktu pun dah tengahari... Restoran Istana Minang...





Lunch di Istana Minang

Ada gulai ikan talapia, gulai daging, ikan pora-pora goreng, sayur goreng, terung goreng, ayam goreng, sambal hijau, sambal merah dan sambal tempe... untuk kami bertiga selesaikan.. :D Gulai ikan talapia tu sedap... sambal dia kurengg..!





Ikan gergasi

Lepas makan... perjalanan pun diteruskan... dipertengahan jalan... ucuk tunjukkan kami nie ikan gergasi nie.. ikan nie lebih besar dari rumah double storey :D... sebenarnya dipermulaan binaan ikan nie adalah dibina untuk dibuat restoran... tapi tak tau la kenapa tak jadi... dan sekarang dalam tu dibuat tempat ternakan ikan...




Lake Toba

Dibelakang kami yang tajam tu adalah penghujung Pulau Samosir...





Biji Kopi Arabika

Ini adalah pokok dan biji kopi jenis arabika... di perjalanan... kiri kanan kami banyak ditanam pelbagai jenis pokok kopi... yang merah tu biji kopi dah masak...




Di Simarjarunjung

Selepas dalam lebih kurang sejam lebih perjalanan... kami pun sampai di suatu tempat bernama Simarjarunjung... disini kami berhenti untuk berehat seketika atau pun boleh menikmati kopi panas beserta pisang goreng...





Di Simarjarunjung Bar & Restaurant


Nuqman layan goreng pisang panas... goreng pisang dia sedap... manis... oleh kerana kami masih kenyang... so kitorang order 1 jer.. saja la nak try.. rugi plak rasa dah sampai situ tak cuba kopinya kan... :D ini tak termasuk dalam pakej... kena bayar sendiri... 




Goreng Pisang manis dan kopi

Secawan kopi dan sepiring goreng pisang tu harganya 16,000 rupiah (<> RM4.50) kopinyaa... betul² kaw... pekat banget :D





Di Simarjarunjung

Di kawasan nie udaranya sejuk dan pemandangnya pun cantik... 




Bunga bulat berbulu

Haa.. pertama kali dalam hidup idah tengok pokok nie... tak tau apa namanya... yang bulat² berbulu tu adalah bunga.. bukan buah yee.. besar macam buah epal... unik kan.. :D uols tau pokok ape nie?



Okay bersambung di entry seterusnya ye... masih lagi Day 2 huhu.... ;D






14 ulasan :

  1. uniknya bentuk bumbung rumah tu.. macam minang.. first time juga tengok pokok dalam gambar last sekali tu.. unik..

    BalasPadam
  2. Pokok menda dalam gambar yang last tu? Hehe.. Best la pulak tengok suasana nyaman kat Pulau Samosir tu. Memang menakjubkan bila dapat pergi kat pulau yang terletak di tengah tasik di kawasan tanah tinggi. Tak banyak tempat yang macam tu kat dalam dunia ni rasanya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. A'ah try juga google cari nama pokok tu tapi tak jumpe.. :D

      Padam
  3. Sedapnya sate minang..ya, memang betul, kalau berjalan ke Indonesia, mesti nak try local food, rugi kalau tak rasa..

    BalasPadam
  4. Yg pasti bila makan hidangan lauk-pauknya banyak betul..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rumah makan minang memang camtu la kak... selagi tak penuh meja bukan kedai minang lah tue.. :D

      Padam
  5. seronoknya jenjalan tempat orangkan

    BalasPadam
  6. owh... seni bina rumah orang batak pun macam tu jugak rupanya.. igtkan minang je..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tapi ada beza antara kedua2nya... bumbungnya saja hampir serupa.. :D

      Padam
  7. patung tu ada setinggi patung kt batu caves tu ke??? mcm semua sedap je makanan kt sana....

    BalasPadam
  8. Hi Sis Idah.....baru jumpa ur blog ni, tu pun ada member bgtau nmpak gambar saya dlm ni sbb dia pun duk gugel cari Medan Trip......heeeee

    Nice knowing u n hubby...insya-ALLAH bebila bole jumpa...heeee...anyway nice n great blog...mmg detail sis citer....heeeeee...tiber rasa nak g Medan lagi....eh ahaks

    [-Ayoon-]

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ayooonnnn... :D hik3x...
      Tak sangka awak bleh jumpa blog nie kan...
      Insyaallah ada rezeki kita jumpa lagi yerrr... :D

      Padam
  9. HORAS … !!! JOM KE MEDAN … !!! JOM KE DANAU TOBA … !!!
    SALAM KENAL TUAN AND PUAN . MINTA IZIN NAK IKUT PROMOTE KAT BLOG TUAN / PUAN

    PERKENALALKAN KAMI DARI AGENCY PELANCONGAN TIARA TOURS INDONESIA. KAMI ADALAH AGENCY PELANCONGAN YANG BER LICENSED DAN PROFESSIONAL. KAMI MENAWARKAN PAKEJ – PAKEJ MELAWAT MURAH KE MEDAN, DANAU TOBA, BERASTAGI DAN TEMPAT – TEMPAT SHOPPING MURAH DI BANDAR MEDAN.

    PAKEJ LAWATAN LAINNYA KE PADANG, BUKIT TINGGI, BANDA ACEH, PULAU SABANG, JAKARTA , BANDUNG, JOGYAKARTA , BALI, LOMBOK, MAKASAR, BUNAKEN, MENADO, TORAJA.

    PAKEJ DITEMPAH SANGAT MENARIK, HEMAT DAN LAYANAN BEST. PILIHAN HOTEL DAN BILIK BERSIH, MAKANAN MENU MELAYU / MOSLEM RESTAURAT (100 % HALAL ) DAN BERPASAL PERHIKMATAN KAMI DISOKONG BEBERAPA UNITS KERETA BARU DAN BUS PERSIARAN.

    DISINI KAMI BAGIKAN PAKEJ MELAWAT KE MEDAN DAN KE DANAU TOBA
    PROGRAM 04 HARI / 03 MALAM ( FULL SERVICE )
    TAK ADA EXTRA BAYAR.
    TAK ADA TIPU – TIPU !!!
    HARGA PAKEJ 04 HARI / 03 MALAM MYR : 380 (10 ORANG )
    HARGA PAKEJ 03 HARI / 02 MALAM MYR : 275 (10 ORANG )

    ITINERAY :

    DAY 1 : ARRIVAL – SIANTAR – PARAPAT
    ARRIVAL AT KUALANAMU INTERNATIONAL AIRPORT. AFTER CUSTOMS CLEARANCE, MEET OUR TOUR GUIDE/DRIVER WHO WILL TAKE YOU TO START THE TOURS BY USING TOURIST COACH OR VAN. TRANSFER TO THE RESTAURANT FOR YOUR LUNCH. DEPART TO PARAPAT ALONG THE ROAD WHICH OFFERS THE ENDLESS VIEW OF RUBBER AND OIL PALMS PLANTATIONS THROUGH THE JOURNEY. STOP SHOULD BE MADE AT PEMATANG SIANTAR FOR SHOPPING OF LOCAL PRODUCT SUCH AS KACANG TUMBUK “TING TING, TENG TENG”, OTHER SNACKS ETC. ARRIVED IN PARAPAT THEN CHECK IN TO HOTEL. THE REST OF THE DAY IS FREE ON YOUR OWN LEISURE. DINNER WILL AT RESTAURANT

    DAY 2 : SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI
    BREAKFAST AT HOTEL. BY BOAT / FERRY VISIT TOMOK VILLAGE, TO SEE THE TOMBS OF THE KING OMPU SIDABUTAR & SHOPPING PLACE. AMBARITA VILLAGE, TO SEE THE TRADITIONAL BATAK VILLAGE WITH ANCIENT MEGALITHIC FURNITURES. RETURN TO PARAPAT FOR LUNCH AT LOCAL RESTAURANT. AFTERWARDS PROCEED TO BERASTAGI–A MOUNTAINS RESORT WITH IT’S REFRESHING WEATHER AND MAGNIFICENT MOUNTAINS SCENERY WHICH HAS AN ABUNDANCE OF FLOWERS, VEGETABLES AND FRUITS. EN-ROUTE STOPS AT PANORAMA SIMARJARUNJUNG , SIPISO-PISO WATERFALL. ARRIVED IN BRASTAGI THEN TO VISIT THE CENTRAL FRUITS MARKET (SHOPPING PLACE). AFTERNOON CHECK IN TO HOTEL. DINNER WIL BE SERVED IN RESTAURANT.

    DAY 3 : BERASTAGI – MEDAN
    AFTER BREAKFAST. PROCEED FOR TWO HOURS DOWN THE HILL TO MEDAN. VISIT LUMBINI PARK. ARRIVAL IN MEDAN CITY SIGHT SEEING TO VISIT A SEVERAL INTEREST SUCH AS THE MAIMOON PALACE, AL-MATSHUN GRAND MOSQUE. LUNCH AT THE LOCAL RESTAURANT, AND THEN PROCEED TO THE SHOPPING AREAS AS FOLLOW DANAR HADI BATIK EMPERIUM AND OTHERS WHOLE BATIK SELLERS IN MEDAN, INCLUDING TO PASAR IKAN MARKET AND MALLS. CHECK IN TO HOTEL FOR ACCOMMODATION. DINNER AT RESTAURANT.

    DAY 4 : HOTEL – AIRPORT
    AFTER BREAKFAST AT HOTEL. FREE PROGRAM UNTIL TIME TRANSFER TO THE AIRPORT FOR YOUR FLIGHT HOME.



    SERVICES TERMASUK :
    • TRANSPORT
    • PEMANDU PELANCONGAN
    • HOTEL 3 BINTANG
    • BREAKFAST 3X
    • MAKAN TENGAH HARI 3X
    • DINNER 3X
    • SEWA KAPAN KE SAMOSIR ISLAND
    • KARCIS / TIKET MASUK KE TEMPAT MENARIK
    • MINERAL WATER

    BILA NAK MELAWAT KE MEDAN, SILA CONTACT DAN TEMPAH PAKEJ DI :
    TIARA TOURS INDONESIA
    JLN. PANGLIMA DENAI NO. 76 MEDAN, 20227
    LICENSED : 503/508.SK/IUP/BPW/MM/2011
    TEL/FAX : +6261 - 733 59 765
    EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
    HP / WA +6281383535091
    HP / WA +6285358982828
    HP / WA +6285762820068

    TERSEDIA LAYANAN SEWA KERETA DAN BUS PERSIARAN :
    TOYOTA AVANZA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
    SUZUKI ERITGA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
    INOVA REBORN (05 ORANG ) MYR 175 / HARI
    ISUZU ELF (11 ORANG ) MYR 235 / HARI
    TOYOTA HIACE (11 ORANG ) MYR 320 / HARI
    MEDIUM BUS ( 27 ORANG ) MYR 500 / HARI

    NOTE :
    HARGA SEWA KERETA SUDAH TERMASUK :
    • DRIVER
    • PATROL
    • EKSIDENT INSURANCE
    • GOVERNMENT TAX

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D