11 November, 2013

Trip Ke Medan - Day 2 : Samosir - Simarjarunjung

13 ulasan

Assalamualaikum...




Peta Parapat dan Pulau Samosir


Hari Ke-2, pagi² lagi kami dah siap sedia untuk perjalanan seterusnya :D .. Hari nie kami akan ke Brastagi.. perjalanan mengambil masa lebih kurang 5 jam juga laa... dan dalam perjalanan tu kami singgah dibeberapa tempat... oleh itu idah pecah²kan n3 day 2 nie kepada beberapa juga ye.. :D bukan ape.. untuk mengelakkan trafik jam kat pc korang jerr... 




Coffe house di Toledo Inn

Di coffe house.. minum pagi sambil menikmati pemandangan dan udara segar pagi...




Minum pagi

Haa.. di sini tiada buffet.. tapi diberikan pilihan samada nak nasi goreng, bihun goreng atau roti bakar... rasanya boleh tahan la... tapi nasi dia tu macam melekit skit...




Kedai di Pulau Samosir

Lepas breakfast tu.. kami pun check-out.. sebelum ke jetty untuk balik ke parapat... Ucuk bawa kami pusing² di pulau... 




Restoran di Pulau Samosir

Restoran...





Rumah kaum batak

Macam rumah minang kan?... tapi itu lah senibina rumah orang batak... :D 





Chalet di pulau samosir

Bumbung chalet...





Objek Sigale-gale gergasi

Ermm.. ingat lagi tak kat n3 yang sebelum nie idah ada sebut tentang patung sigale-gale yang besar tu.. haa... inilah dia.. patung tu terapung di atas air dan tingginya lebih kurang 16 meter... di situ selalu diakan pelbagai pesta...





Pintu Gerbang Batak

Horass... perasan tak kat pintu gerbang tu ada lambang cicak... cicak sangat sinonim dengan suku batak... dimana-mana kita mudah untuk melihat lambang cicak... :D  





Rumah Makan Padang di Pulau Samosir

Dah sampai di tomok... sementara tunggu ferry datang tu.. kami jalan² di sekitar kawasan tu... dan nampak kedai makan minang nie... kedai nie betul² berdepan dengan pintu masuk ke jetty...





Satay Minang di Pulau Samosir

Hehe.. taknak ketinggalan... nak juga rasa satay minang pulau samosir kan.. :D





Mula² nak try ambik 1 piring jer... sebab masih kenyang lagi kan baru breakfast... ermm.. skali sedap tuu.. tak tipu... memang sedap.. malah lebih sedap dari satay minang di tempat aslinya di Bukit Tinggi, Sumatera Barat... :D order 1 lagi... 





Di Jetty Tomok

Ini kenalan baru idah :D... kami berkenalan semasa di parapat dan samosir... orang Shah Alam, Selangor... dia pergi bercuti dengan keluarganya.. belakang tu tudung biru tu mak dia.. :D





Horas

Horass... Good Bye Samosir & Parapat...





Restoran Istana Minang

Sampai di Parapat... kami dibawa makan dulu sebab memandangkan waktu pun dah tengahari... Restoran Istana Minang...





Lunch di Istana Minang

Ada gulai ikan talapia, gulai daging, ikan pora-pora goreng, sayur goreng, terung goreng, ayam goreng, sambal hijau, sambal merah dan sambal tempe... untuk kami bertiga selesaikan.. :D Gulai ikan talapia tu sedap... sambal dia kurengg..!





Ikan gergasi

Lepas makan... perjalanan pun diteruskan... dipertengahan jalan... ucuk tunjukkan kami nie ikan gergasi nie.. ikan nie lebih besar dari rumah double storey :D... sebenarnya dipermulaan binaan ikan nie adalah dibina untuk dibuat restoran... tapi tak tau la kenapa tak jadi... dan sekarang dalam tu dibuat tempat ternakan ikan...




Lake Toba

Dibelakang kami yang tajam tu adalah penghujung Pulau Samosir...





Biji Kopi Arabika

Ini adalah pokok dan biji kopi jenis arabika... di perjalanan... kiri kanan kami banyak ditanam pelbagai jenis pokok kopi... yang merah tu biji kopi dah masak...




Di Simarjarunjung

Selepas dalam lebih kurang sejam lebih perjalanan... kami pun sampai di suatu tempat bernama Simarjarunjung... disini kami berhenti untuk berehat seketika atau pun boleh menikmati kopi panas beserta pisang goreng...





Di Simarjarunjung Bar & Restaurant


Nuqman layan goreng pisang panas... goreng pisang dia sedap... manis... oleh kerana kami masih kenyang... so kitorang order 1 jer.. saja la nak try.. rugi plak rasa dah sampai situ tak cuba kopinya kan... :D ini tak termasuk dalam pakej... kena bayar sendiri... 




Goreng Pisang manis dan kopi

Secawan kopi dan sepiring goreng pisang tu harganya 16,000 rupiah (<> RM4.50) kopinyaa... betul² kaw... pekat banget :D





Di Simarjarunjung

Di kawasan nie udaranya sejuk dan pemandangnya pun cantik... 




Bunga bulat berbulu

Haa.. pertama kali dalam hidup idah tengok pokok nie... tak tau apa namanya... yang bulat² berbulu tu adalah bunga.. bukan buah yee.. besar macam buah epal... unik kan.. :D uols tau pokok ape nie?



Okay bersambung di entry seterusnya ye... masih lagi Day 2 huhu.... ;D






13 ulasan :

  1. uniknya bentuk bumbung rumah tu.. macam minang.. first time juga tengok pokok dalam gambar last sekali tu.. unik..

    BalasPadam
  2. Pokok menda dalam gambar yang last tu? Hehe.. Best la pulak tengok suasana nyaman kat Pulau Samosir tu. Memang menakjubkan bila dapat pergi kat pulau yang terletak di tengah tasik di kawasan tanah tinggi. Tak banyak tempat yang macam tu kat dalam dunia ni rasanya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. A'ah try juga google cari nama pokok tu tapi tak jumpe.. :D

      Padam
  3. Sedapnya sate minang..ya, memang betul, kalau berjalan ke Indonesia, mesti nak try local food, rugi kalau tak rasa..

    BalasPadam
  4. Yg pasti bila makan hidangan lauk-pauknya banyak betul..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rumah makan minang memang camtu la kak... selagi tak penuh meja bukan kedai minang lah tue.. :D

      Padam
  5. seronoknya jenjalan tempat orangkan

    BalasPadam
  6. owh... seni bina rumah orang batak pun macam tu jugak rupanya.. igtkan minang je..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tapi ada beza antara kedua2nya... bumbungnya saja hampir serupa.. :D

      Padam
  7. patung tu ada setinggi patung kt batu caves tu ke??? mcm semua sedap je makanan kt sana....

    BalasPadam
  8. Hi Sis Idah.....baru jumpa ur blog ni, tu pun ada member bgtau nmpak gambar saya dlm ni sbb dia pun duk gugel cari Medan Trip......heeeee

    Nice knowing u n hubby...insya-ALLAH bebila bole jumpa...heeee...anyway nice n great blog...mmg detail sis citer....heeeeee...tiber rasa nak g Medan lagi....eh ahaks

    [-Ayoon-]

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ayooonnnn... :D hik3x...
      Tak sangka awak bleh jumpa blog nie kan...
      Insyaallah ada rezeki kita jumpa lagi yerrr... :D

      Padam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D