08 November, 2013

Trip Ke Medan - Day 1 : KL - KualaNamu - Parapat

26 ulasan

Assalamualaikum...


N3 ini mungkin panjang berjela skit.. dan gambar juga melambak².. ini pun banyak yang dah dibuang nie... so untuk mengelakkan trafik jam berlaku kat pc korang.. idah pecah²kan n3 day 1 nie kepada beberapa yee...


Dimulakan dengan Bismillah... kami naik teksi dari rumah ke KL Sentral... dan seterusnya dari KL Sentral kami naik bas Aerobus ke LCCT.. tambang seorang RM10 (dewasa) dan RM4 (kanak²)... perjalanan mengambil masa sejam jer..


Sampai di LCCT tengok ramai orang yang tidur bersepah-sepah kat tepi-tepi tempat lalu lalang tu... ada yang tidur berbungkus... ada yang tidur duduk... ada yang tidur selamba jer kat lantai... macam-macam gaya ada... hik3x..


Flight kami jam 7.45 pagi.. lambat lagi.. so antara aktiviti kami sementara menunggu tu ialah makann.. dan.. makann... :D



Noodles di LCCT

Mula-mula makan niee... cam biasa la kan makanan kat airport memang mahal...



Muffin

Tak lama lepas tu hubby beli muffin nie pulak... mahal jugak muffin nie.. tapi tak ingat dah braper RM... :D




AK1350 Air Asia Ke Kuala Namu

Flight kami AK1350... nie dah dekat gate menunggu nak masuk kapal terbang jer nie... 





 Posing time... dalam kapal pun jadik... hahaha...




Sepang, Malaysia

Goodbye Malaysia...




Kuala Namu, Medan, Indonesia

Dah sampai Kuala Namu (Airport Medan)... haa.. landing timee.. perjalanan hanya mengambil masa 45 minit... masa nie nampak mendung sangat.. tapi hujan tak la lebat pun.. pemandangan dari atas nampak banyak sawah padi dan kebun sayuran dekat area airport nie... airport nie baru jer dibuka bulan september lepas... 





Airport Kuala Namu


Nuqman kena buli dik babah suruh tunggu dan ambil beg kami.. dia tunggu kat betul² tempat corong beg keluar tu.. hehe... 





Bila kami keluar dari kastam... driver cum tourist guide kami dah tunggu kat depan tu... nama dia Ucuk... kami pun terus ke kereta... menuju ke Parapat... perjalanan dari Kuala Namu ke Parapat mengambil masa sekitar 5 jam... huhu.. kematu montot... 







Sawah Padi



Disepanjang perjalanan tu kami disajikan dengan pemandangan sawah padi yang terbentang luas...




Ladang getah



Dan juga pokok² getah... :D disepanjang tepi² jalan banyak ditanam pokok² bunga... cantik! ... nasib la jalan tak jam pada hari tu... masa nie hujan rintik²... so ambik gambar dari dalam kereta tak bukak cermin... tu yang gambar kotor skit tu..



Kedai Paten

Dipertengahan jalan tu kami dibawa singgah di kedai Paten nie.. disini ada dijual macam-macam jajan/makanan ringan.. dan yang menariknya nama setiap jajan tu adalah tengteng, tingting, tangtang, tungtung, pingping dan banyak lagi laa.. hehehe.. senang meniaga camnie kan... setiap satu tu ada tester dia kat situ... sedap juga tau..



Kedai Paten menjual pelbagai jajan

Sesi mengetest.. huhu.. semuanya idah nak rasa... harga dia pun ok la tak mahal sangat... dan masa kat bandar Medan konon nak beli jajan nie lagi... tapi cari-cari tak jumpa plak... dan kalau ada rasanya harganya mesti lebih mahal dari di sini...



Pelbagai Jajan

Tingting tu kalau kat sini kita panggil bepang... tungtung tu biskut bijan... idah suka yang nie... pingping tu macam biskut kelapa... semuanya sedap tak manis sangat...

Lepas dah beli jajan tu.. kami sambung lagi perjalanan menuju ke Parapat... melalui beberapa pekan yang besar juga laa.. seperti Permatang Siantar, Simalungun dll...


Menara tinjau


Ini dah masuk kawasan Parapat... disepanjang jalan banyak restoran yang terbuka macam tu berlatar belakangkan pemandangan Danau Toba...





Hentian bas di parapat

Fuhh.. lama dah kewujudan bus stop nie... 1910 lagi dah ada... tertarik dengan seni binanya...


Rumah Makan Muslim Nikmat

Jam dah menunjukkan pukul 12 lebih tengahari... perut pun dah berkeroncong... kami pun dibawa ke kedai makan nie Rumah Makan Muslim Nikmat...



Lunch @ Rumah Makan Muslim Nikmat

Muka orang kelaparan.. huhu.. penuh semeja untuk kami selesaikan... yang ikan kecik² tu nama dia Ikan Pora-Pora... banyak terdapat di dalam Tasik Toba tu... dikhabarkan berpuluh/beratus tan sehari ikan-ikan tu ditangkap setiap hari untuk di hantar ke semerata pelusuk Medan... nuqman dengan hubby layan jer makan ikan tu...



Makanan Muslim

Macam² ada.. gulai nangka, soto medan dalam tu ada begedil dan ayam carik, udang berlada, gulai lemak pucuk ubi, kentang sira, sayur goreng, dll... bersih semua kitorang sapu.. hik3x.. idah layan udang berlada tu... makanan dia kat sini sedap² juga.. cuma kentang sira tu idah tak suka dia manis... ;D ... alhamdulillah... Ucuk kasi baucer jer kat kaunter tu... pastu kami pun meneruskan perjalanan ke Jetty Parapat...


Ferry Tao Toba

Akhirnya sampai la kami di jetty di Parapat nie untuk menuju ke Pulau Samosir... 



Danau Toba


Berlatar belakangkan Danau Toba yang masyhur.. danau ini terhasil dari letusan gunung berapi  dan dari itu kawasan tu terwujudnya mataair yang mengeluarkan air tanpa henti sehingga ke hari ini dan terbentuknya danau/tasik yang besarrr... airnya tawar dan banyak ikan didalamnya..



Trip Ke Medan - Day 1 : KL - KualaNamu - Parapat

Lama nak menunggu ferry sampai... kami didatangi oleh pelbagai penjual dan seorang darinya brader nie.. dia jual cermin mata kat kami.. pastu hubby sembang punya sembang rupanya dia orang Bukit Tinggi, Minang... kampung berdekatan dengan kampung ibu mertua ku.. :D hmm.. aper lagi start la dorang keluar speaking minang dorang.. bukan main rancak lagi... dari berdiri sampai duduk sebolah tu haa.. :D 




Kaunter tiket ferry Danau Toba

Kaunter menjual tiket...



Resit ferry Danau Toba

Untuk sebuah kereta Ucuk bayar 95,000 rupiah sehala.. lebih kurang RM27... lagi besar kenderaannya lagi mahal biayanya... mahal jugak kan... ferry pulau pinang kita baru braper ringgit jerrr... 


  
Gerai berdekatan jeti

Gerai² di sepanjang jalan berdekatan jetty tu...


  
Ferry Danau Toba

Haa.. ferry dah sampaii....



Penumpang Ferry Danau Toba

Tengok adik² tu sempoi jerr dok kat tebing ferry tu..



Gerai dalam ferry bahagian bawah

Bila semua orang dan kenderaan dah turun... barulah kami dapat naik ke ferry pulak.. dibahagian bawah nie untuk kenderaan² dan dibahagian atas tu ada tangga naik atas tu untuk penumpang.. ada orang berniaga juga... macam² yang diniagakan... antaranya makanan & minuman, ikan masin, telur masin, kacang rebus dan macam² lagi laa.. :D



Gerai dalam ferry

Ni gerai di bahagian atas tempat penumpang... 



Penumpang Ferry Danau Toba

Kami pilih duduk depan sekali... boleh nampak pemandangan kan... kat area ni ada aircond tapi udara kat luar pun sejuk jugaa..



Ferry Danau Toba

Lama okay menunggu nak penuhkan ferry nie dengan kenderaan... dekat sejam gak laa... bersusun jerr masuk ikut giliran satu persatu...  


  
Ferry Danau Toba

Sambil duk menunggu tu ternampak budak² nie berenang... ada yang b*g*l okay... makin lama makin ramai... teror la budak² tu... dorang boleh berenang kat bawah ferry melintas dari kiri ke sebelah kanan kapal... huhu.. rupa²nya ada aktiviti di situ... pengunjung akan membaling apa² laa.. duit ke.. makanan ke.. telur ke.. pastu budak² tu akan berenang dan mengambilnya... :D



Pengamen

Haa.. semasa ferry dalam perjalanan... kami didatangi oleh adik² pengamen nie... pengamen bermaksud penyanyi jalanan... ala macam Tegar tu.. :D best pulak budak² nie nyanyi.. lagu² yang dinyanyikan adalah dikalangan lagu² rakyat... pastu kalau kita suka kita kasi laa duit skit kat dorang... senyuman yang diberikan lepas kita kasi duit tu takleh digambarkan dengan kata²... :D  kiranya kat dalam ferry tu tak sunyi la dengan adanya budak² nie...



Jeti Pulau Samosir

Pulau Samosir here we come... :D perjalanan ferry dari Parapat ke Samosir mengambil masa lebih kurang sejam jugak laa... 


Di Pulau Samosir nie akan bersambung di n3 seterusnya yerr.. fuhh... stress plak akak nak kena bercerita nie... rasa macam buat assignment plak rasanya.. hahahaha..... tunggu ek n3 seterusnya di Pulau Samosir... tata... :D




26 ulasan :

  1. seronok baca entry kamu nih..bila agaknya uncle sekeluarga berpeluang nak pergi ke medan..dengar kata abrang dia murah.betul ker?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Uncle.. sudi baca catatan caca marba hamba ini.. :D
      InsyaAllah.. moga Uncle dimurahkan rezeki tahun baru nie.. so boleh pegi sana kay.. :D
      Ermm.. ada barang yg murah.. ada juga yang mahal.. tapi nak kena pandai tawar menawar..

      Padam
  2. wah...bercoti la ni...bess...x pernah lg la sampai ke sana..

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah.. moga kalian semua dimurahkan rezeki... dan boleh kesana juga.. :D

      Padam
  3. Ok... habis juga kakak membaca dari mula sampai akhir. Apa yg pasti semuanya menyeronokkan Idah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks Kak Zakie... sudi juga akak baca coretan saya nie yer.. muashh.. :D

      Padam
  4. Assalammualaikum...wah.. best sangat2.. x pergi gi lagi..

    mselim3

    BalasPadam
  5. kelakar nama biskut tu...kesian kan tengok anak2 kecil jadi pengamen..tak sampai hati kalau tak bagi duit..jgn stress2 nak bercerita..relax2 je..

    BalasPadam
  6. bestnya kak acik jenjalan di Medan..dgn family lagi..kok jadi jelez nih..=P huhuhu..ouh ya kak, hari tu akk dah join GA hunyda kan, tapi mungkin akk telupa letak link akk dlm kotak komen kat blog tu..kebetulan sy cek tadi. .jgn lupa ya kak, nanti x tjoin lak..http://hunyieda.blogspot.com/2013/11/giveaway-nov-bersama-hunyeda.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Iyer laa Tieka... amacam bleh terlupa nie..:D
      Mekasih ye kerana mengingatkan... dan juga prihatin tentang list tu.. :D

      Padam
  7. acik makanan kt air port mee kari je pn smpi harge cm tuh..dasyat sgt..ala tgk pic cm best aje..xg holiday lg ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kat airport makanan memang mahal TB...
      Errmm.. TB nak gi holiday kat mane tu?? :D share laa.. bleh nak tiru..

      Padam
  8. wah.. menariknya kat atas feri ada buat gerai jualan macam tu.. mesti meriah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tapi we all tak beli pun makanan yg jual kat situ Aiza.. ermm.. kebersihan diragukan.. tapi kami beli ikan masin yang dalam bungkusan.. :D

      Padam
  9. Best juga tengok pokok-pokok yang ditanam kat tepi jalan tu..cantik..

    BalasPadam
  10. waa.. rasa macam nk pergi je melancong kat sana..

    BalasPadam

  11. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    BalasPadam
  12. FULL PACKAGE MEDAN INDONESIA TOUR 3 DAYS 2 NIGHT
    RM370 PER PERSON.
    0124156404 IRWAN

    BalasPadam
  13. salam..hi..kita ada menyediakan ground pakej Medan-LakeToba-Berastagi..harga yang sangat berpatutan..datang cuma bawa duit shopping je =D
    boleh whatsapp: +6012-6047593
    instagram/fb: @giadolairiscollection ^_^

    BalasPadam
  14. Assalamualaikum…
    Kami menawarkan pelbagai pakej menarik ke Padang Bukittinggi dan lain2 destinasi untuk anda.Semua urusan kami lakukan.Dari urusan tiket kapalterbang,hotel,transport,makan dan pemandu pelancong semua kami sediakan untuk anda.Untuk group yang besar di alu alukan.Harga menarik menanti anda.
    Tak perlu bersusah payah menguruskan group anda.Berikan senarai nama peserta dan tarikh perjalanan dan semua kami uruskan.Urusan di lakukan di Malaysia.Mudah dan selamat.Temujanji untuk urusan group yang besar juga boleh diatur.Semua urusan di lakukan di Malaysia sahaja.Minima berdua sahaja pun boleh!! JQAMINQN KEPUASAN WAN DI KEMBALIKAN UNTUK ANDA!!!
    Hubungi saya di talian 0126665436 atau lihat di blog saya untuk maklumat lanjut.Banyak maklumat berguna untuk panduan anda.
    http://freelancetour.blogspot.com

    BalasPadam
  15. Enjoy Holiday Medan
    Telephone : 0 6 1 8 0 0 1 9 7 6 2 / Fax : 0 6 1 8 0 0 1 9 7 8 2
    Mobile/Whatsapp/Line/Wechat : +6285270126984
    Blog : http://discover-medan.blogspot.com/
    Website : www.enjoyholidaymedan.com
    Email : enjoyholidaymedan@gmail.com
    Pin bbm : 7 5 8 8 9 E 0 8

    BalasPadam
  16. Selamat Pagi...
    Mau ke Danau Toba...
    Mau ke Berastagi..
    atau hanya jalan jalan di Medan..
    Butuh sewa mobil di Medan..
    Yuk hubungi ke Medan Star Rent Car
    Murah...
    Mulai dari Rp. 350.000/hari.
    bisa hubungi ke 085262831660/085297000264
    atau buka webnya untuk info lebih lanjut.

    http://medanstarrentacar.com/

    BalasPadam
  17. HORAS … !!! JOM KE MEDAN … !!! JOM KE DANAU TOBA … !!!
    SALAM KENAL TUAN AND PUAN . MINTA IZIN NAK IKUT PROMOTE KAT BLOG TUAN / PUAN

    PERKENALALKAN KAMI DARI AGENCY PELANCONGAN TIARA TOURS INDONESIA. KAMI ADALAH AGENCY PELANCONGAN YANG BER LICENSED DAN PROFESSIONAL. KAMI MENAWARKAN PAKEJ – PAKEJ MELAWAT MURAH KE MEDAN, DANAU TOBA, BERASTAGI DAN TEMPAT – TEMPAT SHOPPING MURAH DI BANDAR MEDAN.

    PAKEJ LAWATAN LAINNYA KE PADANG, BUKIT TINGGI, BANDA ACEH, PULAU SABANG, JAKARTA , BANDUNG, JOGYAKARTA , BALI, LOMBOK, MAKASAR, BUNAKEN, MENADO, TORAJA.

    PAKEJ DITEMPAH SANGAT MENARIK, HEMAT DAN LAYANAN BEST. PILIHAN HOTEL DAN BILIK BERSIH, MAKANAN MENU MELAYU / MOSLEM RESTAURAT (100 % HALAL ) DAN BERPASAL PERHIKMATAN KAMI DISOKONG BEBERAPA UNITS KERETA BARU DAN BUS PERSIARAN.

    DISINI KAMI BAGIKAN PAKEJ MELAWAT KE MEDAN DAN KE DANAU TOBA
    PROGRAM 04 HARI / 03 MALAM ( FULL SERVICE )
    TAK ADA EXTRA BAYAR.
    TAK ADA TIPU – TIPU !!!
    HARGA PAKEJ HANYA 380 ( MINIMAL 10 ORANG)

    ITINERAY :

    DAY 1 : ARRIVAL – SIANTAR – PARAPAT
    ARRIVAL AT KUALANAMU INTERNATIONAL AIRPORT. AFTER CUSTOMS CLEARANCE, MEET OUR TOUR GUIDE/DRIVER WHO WILL TAKE YOU TO START THE TOURS BY USING TOURIST COACH OR VAN. TRANSFER TO THE RESTAURANT FOR YOUR LUNCH. DEPART TO PARAPAT ALONG THE ROAD WHICH OFFERS THE ENDLESS VIEW OF RUBBER AND OIL PALMS PLANTATIONS THROUGH THE JOURNEY. STOP SHOULD BE MADE AT PEMATANG SIANTAR FOR SHOPPING OF LOCAL PRODUCT SUCH AS KACANG TUMBUK “TING TING, TENG TENG”, OTHER SNACKS ETC. ARRIVED IN PARAPAT THEN CHECK IN TO HOTEL. THE REST OF THE DAY IS FREE ON YOUR OWN LEISURE. DINNER WILL AT RESTAURANT

    DAY 2 : SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI
    BREAKFAST AT HOTEL. BY BOAT / FERRY VISIT TOMOK VILLAGE, TO SEE THE TOMBS OF THE KING OMPU SIDABUTAR & SHOPPING PLACE. AMBARITA VILLAGE, TO SEE THE TRADITIONAL BATAK VILLAGE WITH ANCIENT MEGALITHIC FURNITURES. RETURN TO PARAPAT FOR LUNCH AT LOCAL RESTAURANT. AFTERWARDS PROCEED TO BERASTAGI–A MOUNTAINS RESORT WITH IT’S REFRESHING WEATHER AND MAGNIFICENT MOUNTAINS SCENERY WHICH HAS AN ABUNDANCE OF FLOWERS, VEGETABLES AND FRUITS. EN-ROUTE STOPS AT PANORAMA SIMARJARUNJUNG , SIPISO-PISO WATERFALL. ARRIVED IN BRASTAGI THEN TO VISIT THE CENTRAL FRUITS MARKET (SHOPPING PLACE). AFTERNOON CHECK IN TO HOTEL. DINNER WIL BE SERVED IN RESTAURANT.

    DAY 3 : BERASTAGI – MEDAN
    AFTER BREAKFAST. PROCEED FOR TWO HOURS DOWN THE HILL TO MEDAN. VISIT LUMBINI PARK. ARRIVAL IN MEDAN CITY SIGHT SEEING TO VISIT A SEVERAL INTEREST SUCH AS THE MAIMOON PALACE, AL-MATSHUN GRAND MOSQUE. LUNCH AT THE LOCAL RESTAURANT, AND THEN PROCEED TO THE SHOPPING AREAS AS FOLLOW DANAR HADI BATIK EMPERIUM AND OTHERS WHOLE BATIK SELLERS IN MEDAN, INCLUDING TO PASAR IKAN MARKET AND MALLS. CHECK IN TO HOTEL FOR ACCOMMODATION. DINNER AT RESTAURANT.

    DAY 4 : HOTEL – AIRPORT
    AFTER BREAKFAST AT HOTEL. FREE PROGRAM UNTIL TIME TRANSFER TO THE AIRPORT FOR YOUR FLIGHT HOME.


    SERVICES TERMASUK :
    • TRANSPORT
    • PEMANDU PELANCONGAN
    • HOTEL 3 BINTANG
    • BREAKFAST 3X
    • MAKAN TENGAH HARI 3X
    • DINNER 3X
    • SEWA KAPAN KE SAMOSIR ISLAND
    • KARCIS / TIKET MASUK KE TEMPAT MENARIK
    • MINERAL WATER

    BILA NAK MELAWAT KE MEDAN, SILA CONTACT DAN TEMPAH PAKEJ DI :
    TIARA TOURS INDONESIA
    JLN. PANGLIMA DENAI NO. 76 MEDAN, 20227
    LICENSED : 503/508.SK/IUP/BPW/MM/2011
    TEL/FAX : +6261 - 733 59 765
    EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
    HP / WA +6281383535091
    HP / WA +6285358982828
    HP / WA +6285762820068

    TERSEDIA LAYANAN SEWA KERETA DAN BUS PERSIARAN :
    TOYOTA AVANZA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
    SUZUKI ERITGA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
    INOVA REBORN (05 ORANG ) MYR 175 / HARI
    ISUZU ELF (11 ORANG ) MYR 235 / HARI
    TOYOTA HIACE (11 ORANG ) MYR 320 / HARI
    MEDIUM BUS ( 27 ORANG ) MYR 500 / HARI

    NOTE :
    HARGA SEWA KERETA SUDAH TERMASUK : DRIVER AND PATROL


    BalasPadam
  18. Ground Package Medan-Lake Toba-Berastagi, Indonesia RM370 seorang whatsapp: 012-6047593 ig@percutianbajet

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D