07 November, 2013

Trip Ke Medan 2013 - Pra

58 ulasan

Assalamualaikum...




Pada 01 November 2013 hingga 05 November 2013 baru nie Idah pergi bercuti.. destinasi ini Idah pilih kerana memandangkan bibik Idah (Epah) baru jer sebulan pulang ke Medan... so boleh la Idah mengambil kesempatan ini untuk melawat dia dan keluarganya disamping bercuti melihat tempat yang belum pernah Idah jejaki lagi... 



Percutian kali nie Idah yang arrange kesemuanya... hubby ikutkan ajer.. kami pergi bertiga je.. Idah, hubby dan Nuqman (anak no 2).. yang lain kena tinggal di rumah dengan mak dan bibik... kesian jugak.. ikutkan hati nak bawak kesemuanya sekali.. tapi memandangkan kami pergi berdua saja.. so tak boleh handle ramai² tu... especially Nabihan.. dan pula kopak laa ibu & babah :D Cuti skolah dah nak dekat.. nanti Ibu arrange trip lain untuk kita semua yerr.. :D Insyaallah.. Ok.. back to the topic..


Mula² yang Idah lakukan adalah beli flight ticket... Air Asia jer.. untuk 3 orang Idah dapat harga RM778.00.. mahal juga laa.. sebab Idah tempah pun dah lewat.. kalau tempah awal dah tentu boleh dapat harga yang lebih rendah kan...


Invoice Air Asia


Kemudian Idah google mencari agen pelancongan yang pernah orang lain gunakan... dan  jumpa laa beberapa syarikat yang agak² boleh dipercayai... Idah hantar email kepada syarikat² nie mohon sebut harga beserta dengan kriteria yang Idah kehendaki.. antara kriteria Idah tu ialah.. trip adalah untuk 5 hari, hari ke 4 & 5 makan tengahari dan malam adalah atas biaya kami sendiri, trip untuk hari ke 4 dan 5 adalah mengikut jadual kami sendiri kerana kami ingin melawat ahli keluarga (cik Epah laa)... dan akhirnya yang reply hanya 2 syarikat... 1 syarikat tu dia reply with standard pakej yang dia ada jer.. dan 1 lagi syarikat reply sebut harga beserta dengan proposed itinerary untuk 5 hari.. 


Ermm.. dan akhirnya Idah pilih syarikat yang ke 2 nie.. sebabnya cara mereka berkomunikasi lebih professional.. sebut harga yang diberikan adalah beserta itinerary dengan memasukkan kriteria² yang Idah inginkan.... Idah survey di google dan facebook banyak agen pelancongan dari Malaysia yang berkolaborasi dengan syarikat nie untuk percutian ke Medan... nama syarikatnya adalah Narasindo Tour & Travel..


Bagi percutian ke Medan nie.. Idah gunakan khidmat agen pelancongan kerana ini adalah pertama kali kami sampai ke bumi Sumatera Utara... kalau dah pernah pergi tu lain la kan... kalau lepas nie kami nak pergi lagi... rasanya tak perlu kot agen pelancongan dah.. :D boleh jer redah sendiri.. sebab dah tau selok belok dan pantang larang tempat tu... lagi pula lebih murah dan jimat kalau pegi sendiri... :D


Sebut Harga


Jumlah yang Idah keluarkan untuk flight ticket & agen pelancongan adalah seperti berikut :

Tiket Kapal Terbang : RM778.00
Agen Pelancongan : RM2070.00
Tip pemandu pelancong : RM7 x 2 (orang dewasa) x 5 (hari) = RM70 (Tapi Idah bagi tu hari RM80 kat driver cum tourist guide tu)
Jumlah : RM2928.00


Pesanan lain... ermm.. kalau ada converter/travel plug tu.. silalah bawa yer.. senang nak cas henpon atau camera... tapi kalau terlupa kat sana pun banyak jer yang jual... bawa baju sejuk sebab kat Brastagi dan Samosir tu sejuk... tukar la duit siap² kat Msia nie.. sebab kat sana tukaran matawang kita rugi skit... kalau boleh nak pergi tu carilah tarikh yang Medan ada cuti contohnya hari Ahad dorang tak keje.. atau ada cuti am sebabnya.. kalau hari kerja.. mak aii.. jam nya tak bleh nak cakap... 


Ermm.. rasanya tu jer kot yang Idah perlu kongsi dengan uols tentang persediaan percutian ke Medan nie... kalau ada yang nak tanya lebih terperinci boleh jer letak kat ruangan komen tu yer.. Insyaallah Idah cuba jawab semampu yang boleh... :D okay.. bersambung di n3 seterusnya yer.. ;)

58 ulasan :

  1. Kesian pulak yg kena tinggal dgn nenek dan bibik tu ye. Tak apa lepas ni dah nak cuti sekolah boleh bercuti tempat lain pulak ye..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Btul tu kak.. memang sedih jugak masa nak keluar rumah tu.. tapi cekalkan hati jer.. :D
      Tapi balik2 tengok anak2 dah gemuk skit.. lega skit hati.. nenek jaga.. hari2 masak sedap2.. hehehe..

      Padam
  2. Balasan
    1. Trima kasih Munirah sudi singgah disini.. :D
      Jangan serik yerr..!

      Padam
  3. cuti sekolah ni boleh bawa semuanya bercuti sekali lagi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. In Sya Allah.. perancangannya begitu lah Aiza.. :D
      tapi blom jumpa destinasi lagi..

      Padam
  4. seronok juga ada kenalan, dapat melihat suasana kpg disana..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah tujuannya nohas... setakat tengok bandar jer kat Malaysia lagi best kan.. :D
      Kalau masuk kg baru best.. tengok kehidupan yang berbeza dengan kita..

      Padam
  5. Mahal jugak yer.. rasanya kalau ambik agent kat sana lebih murah rasanya.. mcm farah p bali hari tue buat survey agensi pelancongan kat sini lebih mahal so guna travel agent sana jimat banyak jugak la..hampir 1/2 jugak la dpt jimat.. =D
    tak pe jnji u enjoy kat sana itu yg lebih penting kan..

    BalasPadam
  6. Balasan
    1. Terima kasih cik nor sudi singgah.. :D

      Padam
  7. Assalammualaikum...acik idah,

    boleh tahan gak... yerlah gi medan.. standard hargalah nie kan!..

    mselim3

    pls: x pernah gi medan lagi kesian mselim3...

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam w.b.t. En. mselim,
      ermm... mungkin mahal skit tapi bila kira2 balik katakan sewa kereta kat sini RM200x5 hari dah RM1K kan.. tu baru kenderaan jer.. belum lagi hotel, makan, tambang ferry, minyak, upah pemandu, parking, fee masuk tempat2 yang dilawati dll.. rasanya ok laaa kot harga tu...

      Padam
  8. Balasan
    1. Bercuti memang la seronok Cik Itah.. :D pergi jutawan.. balik kayapan.. hik3x..

      Padam
  9. Ni entry dah macam promote travel agency tu jer. Hehehe. Alang-alang dah buat entry ni, try la adjust harga mintak special price kat diorang lak. Hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha.. takde maknenye Sylarius..!
      Idah tulis tu supaya mudah untuk yang belum pernah pegi tu untuk buat anggaran dan planning kan.. :D

      Padam
  10. akak takut le nak pergi jauh2.. maklum le "katak di bawah tempurung..", akui kelemahan sendiri..

    BalasPadam
    Balasan
    1. :D kalau Alya takut bawak la orang yang berani bersama.. hehe..

      Padam
  11. bestnya pergi ke medan...ada pic bercuti time d medan tak? done letakkn dlm bloglist

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe.. sure la ada Huny... tunggu ek next n3..
      Thanks yer letakkan dalam blog list... :D

      Padam
  12. Tips yang berguna... Bila nak buat entry kisah disana tu... :)
    Jemput la follow blog saya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks Hafiz.. tunggu next n3 ek..! byk sangat gambar nak kena edit dulu.. :D
      Lama dah follow dik oii.. :D

      Padam
  13. gg tau mau bilang apa,,sekedar mampir aja , , ,

    BalasPadam
  14. Ida medan belum pernah pergi lagi...tapi pernah pergi Batam 2 kali sebab dekat jer dgn JB... tapi barang2 boleh tahan juga la mahalnya. Pastu Ida pernah pergi Tanjung Pagar, ikut seorang ustazah yang merupakan kawan emak Ida. Ikut dia balik kampung jadi save sikit perbelanjaan sebab tidur rumah ustazah tu hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Batam tak pernah pegi lagi... apa yang menarik ye Ida? :D
      Ada dengar juga kat batam barang2 mahal...
      Kalau ada saudara/kenalan memang save banyak... :D

      Padam
  15. Assalamualaikum.. Best tu dapat bercuti.. Jauh lak tu.. Eraz sekarang ni memang tak sempat la nak pergi bercuti jauh-jauh.. Lagi-lagi anak masih kecik ni.. Tapi dalam kepala ada nak pergi satu tempat.. Hehe..

    http://www.erazfadli.com/2013/11/siapa-yang-sudi-beri-link-blog.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam w.b.t. Eraz...
      Ermm.. anak kecik2 memang payah skit nak berjalan jauh2 nie... tunggu la dia dah besar skit nanti.. boleh pegi sama2 kan..
      Ermm nak kemana satu tempat tu Eraz? :D macam menarik jer.. boleh la tiru nanti.. hehehe..

      Padam
  16. terima kasih atas info...mana tau nk ke sana...boleh dpt info dr blog idah ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih kembali Noe.. :)
      Itu la tujuannya coretan ini.. untuk membantu rakan2 yang memerlukan info untuk perancangan masa depan kan.. :D
      Thanks for reading sis..

      Padam
    2. Assalamualaikum Tuan/Puan.
      Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh coretan sedikit disini untuk kebaikan kita bersama , semoga kemurahan hati Tuan/Puan blogger untuk memberi izin coretan ini, akan dibalas pahalanya oleh Allah SWT hendaknya amii.Ini hanya untuk berkongsi pengalaman di Medan Indonesia.Saya ambil dua org Pak Supir yang sangat baik dan berpengalaman.Mereka memandu bergilir-gilir.Hanya Rm350 seorang.Apa yang anda dapat ialah 1 malam penginapan di Kota Medan.Di medan anda akan dibawa ke berjalan2 sekitar medan.Merdeka Walk,Istana Maimoon,Pajak Ikan.Toko Batik yang sgt murah untuk shoping kain2 telekong,Seharian pak supir akan bersama anda.beritahu sahaja mana nak pergi.karaoke spa dan sebagainya.Kemudian penginapan 1 malam di Lake Toba.Dalam perjalanan ke Lake Toba anda akan di bawa ke Pasar Buah Brastagi.shoping 2.menikmati permandangan,menaiki kuda,kemudian akan di bawa ke air terjun Sipiso Piso dan akan di bawa ke pos2 permandangan indah berlatar kan Lake Toba.sampai ke Lake Toba anda akan ke Kg Tomok Pulau Samosir mengunjungi Kg Batak Karo di sana.Bermalam Di Lake Toba.Dalam perjalanan pulang akan di bawa ke Hot spring dan juga Sungai Belerang.mandi sekiranya sempat.Sungai belerang baik untuk kulit.Anda akan dijemput dan dihantar pulang di Airport Kualanamu.Kalau teksi hanganya lebih kurang rm40 sehala.Total Rm80 pergi balik ke Kota Medan.Pakej ini termasuk makan tengahari dan malam.Makan pagi di hotel.Perjalanan menaiki kereta atau mpv sangat selesa.tidak terlalu laju .Rata2 pemandu disana memandu agak laju dan cilok2.sangat bahaya.Perkhidmatan bas dan group juga disediakan.Banyak lagi yang x sempat diceritakan disini.tujuan saya hanyalah untuk membantu sekiranya masih tercari-cari dan juga untuk membandu Bapak Supir yang sya rasa sgt baik dan flexible.Sekiranya perlukan lebih informasi just call or sms 0124156404 atau email wira8594@gmail.com. Maaf agak panjang.

      Padam
    3. Supir Ni org Malaysia ker indon?

      Padam
  17. hehe ouh area malaysia xbais lg tb nk jln..ni pn dlm kepala mcm nk bwk ibu ayah tb g lngkawi ajeee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ermm.. Langkawi...! menarik gak tu dah lama tak pegi langkawi.. ;D
      Sebenarnya.. dah lama tak soping kat sana.. hehehehehehe...

      Padam
  18. owh.. bajetnya banyak jugak yer..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin kerana perjalanan dari satu tempat ke satu tempat tu jauh2...

      Padam
  19. hotel+b/fast+supir+lunch 3x + dinner 3x..
    harga tu kira ok la.. tq yer acik idah utk info ni..

    BalasPadam
  20. Assalamualaikum Idah,
    Suka sgt dgn entri you di Medan ni.. Idah boleh share email anda tak? Keluarga saya yg seramai 12 org bercadang ke Medan bulan Mar ni dan saya ada beberapa soalan nak tanya tentang Medan la.Terima kasih!

    Salam dr Singapura,
    Liana

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insyaallah... apa yg idah boleh jawab... idah jawab ye...
      Email di acikidah@gmail.com

      Terima kasih sudi membaca... :)

      Padam
  21. kak jika butuh kereta sewa kat medan bisa hubungi
    http://medanstarrentacar.com/ call/wa : +62852-9700-0264

    drivernya bagoss..

    BalasPadam
  22. Assalamualaikum Tuan/Puan.
    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh coretan sedikit disini untuk kebaikan kita bersama , semoga kemurahan hati Tuan/Puan blogger untuk memberi izin coretan ini, akan dibalas pahalanya oleh Allah SWT hendaknya amii.Ini hanya untuk berkongsi pengalaman di Medan Indonesia.Saya ambil dua org Pak Supir yang sangat baik dan berpengalaman.Mereka memandu bergilir-gilir.Hanya Rm350 seorang.Apa yang anda dapat ialah 1 malam penginapan di Kota Medan.Di medan anda akan dibawa ke berjalan2 sekitar medan.Merdeka Walk,Istana Maimoon,Pajak Ikan.Toko Batik yang sgt murah untuk shoping kain2 telekong,Seharian pak supir akan bersama anda.beritahu sahaja mana nak pergi.karaoke spa dan sebagainya.Kemudian penginapan 1 malam di Lake Toba.Dalam perjalanan ke Lake Toba anda akan di bawa ke Pasar Buah Brastagi.shoping 2.menikmati permandangan,menaiki kuda,kemudian akan di bawa ke air terjun Sipiso Piso dan akan di bawa ke pos2 permandangan indah berlatar kan Lake Toba.sampai ke Lake Toba anda akan ke Kg Tomok Pulau Samosir mengunjungi Kg Batak Karo di sana.Bermalam Di Lake Toba.Dalam perjalanan pulang akan di bawa ke Hot spring dan juga Sungai Belerang.mandi sekiranya sempat.Sungai belerang baik untuk kulit.Anda akan dijemput dan dihantar pulang di Airport Kualanamu.Kalau teksi hanganya lebih kurang rm40 sehala.Total Rm80 pergi balik ke Kota Medan.Pakej ini termasuk makan tengahari dan malam.Makan pagi di hotel.Perjalanan menaiki kereta atau mpv sangat selesa.tidak terlalu laju .Rata2 pemandu disana memandu agak laju dan cilok2.sangat bahaya.Perkhidmatan bas dan group juga disediakan.Banyak lagi yang x sempat diceritakan disini.tujuan saya hanyalah untuk membantu sekiranya masih tercari-cari dan juga untuk membandu Bapak Supir yang sya rasa sgt baik dan flexible.Sekiranya perlukan lebih informasi just call or sms 0124156404 atau email wira8594@gmail.com. Maaf agak panjang.

    BalasPadam

  23. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    BalasPadam
  24. Salam,
    Entry yang menarik!! Nak berkongsi dengan semua pembaca…
    Saya ada menyediakan ground pakej ke Medan atau seluruh Indonesia dengan harga yang menarik.Kepada anda yang baru pertama kali nak melancong,kami sarankan anda guna kan khidmat kami.Semua urusan dilakukan di Malaysia dan ianya lebih selamat,murah dan meyakinkan.
    Pelbagai pakej ke seluruh Indonesia juga tersedia.Nyatakan destinasi anda dan kami sediakan semuanya.
    Hubungi saya ditalian 0126665436 (call/sms/whatsapp) Atau email saya di: aziman68@gmail.com
    Sebarang pertanyaan akan kami layan.
    Atau boleh juga ke Blog kami untuk pelbagai info:

    http://freelancetour.blogspot.com/

    BalasPadam
  25. salam, saya menyediakan pakej melancong ke medan , Indonesia dengan harga yang murah dan baloi-baloi , cepat whatsapp saya 017-5367426 Nurul Insyirah , emel : angahirah@yahoo.com

    BalasPadam
  26. Sambil2 blogwalking...
    Mintak izin tuan tanah promote kat sini..

    Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Pergi ramai boleh dapat RM290 je. Hubungi:

    Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
    Instagram: herry_tour_medan
    Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
    Call/WhatsApp: ID:+62 813 9788 0156 (Herry)
    MY:+6013 4618637 (Ina)

    BalasPadam
  27. TRIP AND TOUR TO MEDAN INDONESIA
    -BUMIPUTERA
    -BERPENGALAMAN
    -HARGA YANG BERPATUTAN
    -MUSLIM DAN HALAL
    CALL OR WHATSAPP
    0124156404 -IRWAN-
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100008715035638

    BalasPadam
  28. Salam,
    Entry yang menarik!! Nak berkongsi dengan semua pembaca…
    Saya ada menyediakan ground pakej ke Bukittinggi, Medan,Pekanbaru atau seluruh Indonesia dengan harga yang menarik.Kepada anda yang baru pertama kali nak melancong,kami sarankan anda guna kan khidmat kami.Semua urusan dilakukan di Malaysia untuk lebih selamat..,murah.. dan meyakinkan.Urusan tiket kapalterbang juga boleh saya uruskan.
    Pelbagai pakej ke seluruh Indonesia juga tersedia.Nyatakan destinasi anda dan kami sediakan semuanya.
    Hubungi saya ditalian 0126665436 (call/sms/whatsapp) Atau email saya di: aziman68@gmail.com
    Sebarang pertanyaan akan kami layan.
    JAMINAN KEPUASAN WANG DI KEMBALIKAN UNTUK ANDA!!!
    Atau boleh juga tinjau-tinjau Blog kami untuk pelbagai info:

    http://freelancetour.blogspot.com/

    BalasPadam
  29. bila bercuti kat indonesia,especially kat bandar medan & tasik toba, MAKE SURE agency tuh LEGALLY REGISTERED or NOT!!! jangan ambik pakej dari freelancer pulak bila nak cuti-cuti akak lancar dan takde kendala. sebab NOWADAYS dah ada aturan pulak EACH & EVERY TRAVEL AGENTS MUST BE LEGALLY REGISTRED AS COMPANY!!
    NOT INDEPENDET OR FREELANCER!!

    The Best Travel Agent Medan - #LegallyRegistered
    ENJOY HOLIDAY MEDAN TOUR AND TRAVEL
    Mobile/WhatsApp/Line/Wechat : +62852 7012 6984
    Email : enjoyholidaymedan@gmail.com
    Office Telp : +626180019762
    Pin BBM : 75889E08

    Click Us!
    Website : www.enjoyholidaymedan.com
    Blogsite: http://discover-medan.blogspot.com

    BalasPadam
  30. Salam
    Melawat ke Medan dan Tasik Toba , sila booking di official agency. Booking in illegal there is a punishment USD 100 in Airport.
    Boleh dicuba layanan dari TIARA TOURS, harga sangat murah dan services best. Kami sangat berpengalaman mengurus lawatan lawatan ke Medan, Jakarta, Bandung, Bali dan tempat – tempat menarik lain di Indonesia. Sila contact celular / wa + 62 853 5898 2828 atau hantar email ke : tiaratoursindonesia@gmail.com
    Sila click http//www.tiaraasia.com

    TIARA TOURS
    Jalan Panglima Denai No. 76
    Medan. North Sumatera.Indonesia
    Tel : + 62 61 - 7 333 845
    Fax : + 6261 - 7 333 845
    Call Center : +62 81 383 53 50 91
    Mobile / WA : +62 853 5898 2828
    EMAIL : rajaparhobas@yahoo.com
    EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
    EMAIL : infotiaratours@gmail.com
    EMAIL : tiaratours888@gmail.com
    SKYPE : VICTOR12126
    Facebook : TIARATOURS
    Website : www.tiaraasia.com

    BalasPadam
  31. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +62821602111 06 Email : hamzahsaragih@ymail.com
    Web : http://hamzahsaragih.blogspot.comFacebook :Hamzah Saragih Ym :Hamzah SaragihBB : 512113B1

    BalasPadam
  32. salam, kami ada menyediakan ground pakej ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat puas hati. In shaa Allah servis yang terbaik kami berikan untuk anda ^_^
    Instagram : @percutianbajet
    Whatsapp/sms Only: 6012-6047593

    BalasPadam
  33. salam, kami ada menyediakan ground pakej ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat puas hati. In shaa Allah servis yang terbaik kami berikan untuk anda ^_^
    Instagram : @percutianbajet
    Whatsapp/sms Only: 6012-6047593

    BalasPadam
  34. ~ PROMOSI CUTI SEKOLAH PAKEJ KE MEDAN INDONESIA MURAH ~
    bagi sesiapa yang berminat ingin ke medan sila call/whatsapp : 0132349961
    PROMOSI CUTI SEKOLAH!
    PAKEJ PERCUTIAN BAJET KE MEDAN 3 HARI 2 MALAM (ALL IN)
    ANDA AKAN MENIKMATI
    1. Keindahan destinasi pelancongan di Medan seperti Lake Toba, Brastagi, Pulau Samosir, Air Terjun Sipiso Sipiso, Melawat Istana Maimon dan Masjid Raya dan banyak lagi.
    2. Tiket flight return (Air Asia) dengan insuran.
    3. Penginapan di Hotel bertaraf 3
    bintang berserta sarapan.
    4. Sarapan, makan tengahari dan makan malam
    5. Perkhidmatan bas, van, feri dan tour guide adalah termasuk
    *yang dah ada ticket tapi tak nak pening kepala pikir bas, makan, hotel pun boleh ya!
    terima kasih

    BalasPadam
  35. Memang seronok bercuti di medan.. Rugi tak pergi😁😁
    Kami pun ada buat pakej percutian murah ke medan.. Harga bermula dari serendah RM379 sahaja ya...
    Yang nak sewa driver saja pun boleh.. πŸ™‚πŸ‘Œ
    Sila whatsapp 0195153550 untuk pertanyaan..
    Like page fb kami : PAKEJ PERCUTIAN BAJET INDONESIA

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D