18 November, 2013

Trip Ke Medan - Day 3 : Kota Medan.

16 ulasan


Assalamualaikum...


Bersambung kembali.... :D



Hari ke 3 di Kota Medan... selesai melawat Istana Maimoen, Meriam Puntung dan makan tengahari... kami sambung jalan-jalan lagi...




Toko Sulam-sulaman di Kota Medan

Ucuk bawa pula kami ke sebuah rumah yang menjual hasil sulam sulaman... di bahagian belakangnya dibuat bengkel yang mana mereka menjahit dan membuat sulam-sulaman disitu... tapi kebetulan masa idah datang tu hari ahad... hari cuti.. jadi tiada pekerja yang buat sulam-menyulam pada hari tu...




Beg Sulam

Ermmm.. cantek tak??? :D




Toko Sulam-sulaman di Kota Medan

Macam² barangan yang dihasilkan dan dijual disini... ada table runner, beg sulam, telekung, chair back, sandal sulam, alas meja, barangan cenderamata dan macam² lagi laaa... harganya pun reasonable... 





Kaunter Bayaran Toko Sulam-sulaman

Idah beli sepasang baju tidur untuk anak dan 3 sandals sulam... jumlah 220,000 rupiah (<> RM62.00)... suka beg kertas dia... cantik... corak bunga² dan dekat bunga² tu ada goldas... :D




Toko/Kedai Batik di Kota Medan

Hahaha... nie dah masuk sesi bersoping dah... dah tengok kedai sulam menyulam... ucuk bawa pula kitorang ke kedai batik... tak ingat pula kedai ni kat jalan apa... macam² adaaa... kat sini kalau soping kena pandai tawar menawar laa... puas dok bodek adik nie nak dapatkan harga yang idah nak.. :D




Batik di Kota Medan

Ermm.. cantik tak?? :D didepannya ada sulam... alamak braper harga dia tu hari ek.. ermm.. lupa la pulak... baju nie idah beli 2... yang nie idah punya dan 1 lagi kaler purple untuk kakak... :D ... ada laa beli lain² lagi.. hik3x...




Lobi Hotel Garuda Plaza Medan

Selesai membeli... kami dibawa check-in di Hotel Garuda Plaza... hotel ni lokasinya boleh dikatakan berada ditengah² kota medan laa dan memang ramai orang Malaysia yang menginap di sini... mungkin kerana hotel nie restorannya halal certified... di sini kami menginap 2 malam... 





Bilik 224

Bilik kami no 224.. tingkat 1 jer... mudah kami nak turun naik... lif lambat kitorang pakai tangga jer... :D





Bilik Hotel Garuda Plaza Medan

Nie bilik kami di Garuda Plaza... biliknya kecik skit... yang lainnya standard hotel jer laa... tapi boleh la untuk kami bertiga... masa nie belum masuk xtra bed nie... ermm.. kat sini ada banyak tv channel.. :D 


Dah rehat², susun barang² bagai... kitorang keluar lagi... huhu.. rugi la jalan tempat orang dok dalam bilik hotel jer kan... this time kitorang jalan sendiri jer... tiada khidmat ucuk digunakan... :D ... dari hotel tu kitorang jalan kaki menghala ke belah kanan hotel... jalan punya jalan... ternampak shopping mall nie... namanya Yuki Plaza...





Yuki Plaza Medan

Singgah la kami di sini... Yuki Plaza nie standard laa tempat untuk bersoping dan melepak... nie hubby beli prepaid card indon... seriously... kalau pakai kad sana buat call ke Malaysia murah sangat²... jangan la pakai roaming bagai tu... mencekik darah...





Yuki Plaza Medan

Dah beli prepaid card tu kena la test dulu kan... dah call anak² di Malaysia... dia sambung plak call sedara mara dia kat Palembang... so nie kira posing boring menunggu orang buat test call la nie... :D





Kota Medan

Ditengah-tengah Kota Medan... hari nie hari libur/cuti.. so jalan tak la jam sangat... dan juga bila hari cuti maka ramai la juga yang bawa motor tak pakai helmet... sebabnya polis pun cuti... hehehehe... boleh pulak kan... :D




Masjid Raya Medan Indonesia

Di depan pusat beli-belah Yuki Plaza... tersergam indah Masjid Raya... masjid ini dibina pada tahun 1906 oleh Sultan Deli iaitu sultan yang sama yang membina Istana Maimon... ianya merupakan masjid yang menjadi kebanggaan masyarakat islam medan dan sumatera utara...





Perkarangan Masjid Raya Medan Indonesia

Didepan Masjid Raya... ada juga gerai² makan muslim dibuka... sambil menunggu masuk waktu solat... boleh la dorang duduk minum kopi kat sini dulu... :D




Beca Motor

Dari Masjid Raya... kami naik nie haa... Beca Motor... atau pun lebih dikenali disana dengan panggilan BETO... kat sana nak kemana pun senang... berdiri je kat tepi jalan... berebut dah dorang nie datang nak ambik kita... bayaran pula mengikut jarak destinasi... dan boleh tawar menawar lagi tu.. :D




Beca Motor

Sebuah BETO kami naik 3 orang... hehehe.. anak bujang idah tengah cuak... memang cuakk... dah la togel gitu jer kan... pastu laju lak tue... jalan menongkah arus itu biasa... nak tukar lane tu.. ermm.. sesedap rasa jerr... destinasi kami adalah Merdeka Walk... :D




Merdeka Walk Medan Indonesia

Merdeka Walk adalah tempat makan², hiburan dan juga pendek kata tempat untuk melepak laa... tapi apa yang dapat idah perhatikan... Merdeka Walk nie adalah tempat melepak bagi anak² muda yang kelas pertengahan ke atas... ada puluhan gerai² makan yang mana kebanyakannya menyajikan hidangan yang boleh dikatakan mahal² juga laa... 




Merdeka Walk Medan Indonesia

Bukti kami dah sampai ke "The Hottest Hang Out In Town" at Medan... :D





Deretan Restoran di Merdeka Walk Medan Indonesia

Puluhan kedai² makan dan restoran...





Deretan Restoran di Merdeka Walk Medan Indonesia

Ada pusat hiburan keluarga juga...





Restoran Nelayan di Merdeka Walk Medan Indonesia

Haa... sebenarnya tujuan utama kami ke Merdeka Walk nie adalah nak pegi kat sini... :D ... hasil carian di google mengatakan antara makanan wajib yang perlu dicuba di kota medan nie salah satunya adalah Dim Sum di Restoran Nelayan nie... sedapp sangat ke? :D




Dim Sum

Hubby cuba Sio May Ayam...




Dim Sum @ Merdeka Walk Medan

Idah pulak cuba Pangsit Udang Mayonnaise... oleh kerana idah tak makan mayo oleh itu tiada kelihatan mayo disitu.. hehehe... cecah sos cili jer... perghhh sos dia sedap... tapi berapi skit aa... :D pangsit udang tu sedap... salut dia tu rangup... :D






Dua makanan diatas beserta air mineral botol dan jus guava botol harganya 75,350 rupiah (<> RM 21.30) ... mahal ke murah? :D


Lepas makan² dan bergambar di Merdeka Walk tu... kami pun naik BETO semula menuju ke hotel sebab memandangkan hari pun dah lewat petang...




Restoran Garuda Medan

Di malam harinya seperti biasa tepat jam 8.00 malam ucuk dah tunggu kami di lobi hotel untuk bawa kami makan malam... ini adalah makan malam terakhir kami yang disediakan oleh pihak agen pelancongan... sebab hari ke 4 & 5 idah pilih untuk makan sendiri... Restoran Garuda... 2 minit jalan kaki je dari hotel Garuda Plaza... restoran nie antara yang top juga di medan...




Rumah Makan Garuda Medan

Alhamdulillah... inilah rezeki kami malam tue... hampir penuh meja... kebetulan masa kami datang nak makan tu... ada catuan elektrik jadi aircond tak boleh buka... makanya kami makan dalam panass... :( ... kat sini tak tau la... walau penuh lauk dimeja... idah tak berapa suka pulak lauknya... akhirnya idah makan ayam goreng dengan papedom tu jerr... 


Selesai makan malam di Restoran Garuda... ucuk minta diri untuk pulang... dan kami... :D tak terus balik hotel... tapi sambung jalan lagi.... jalan punya jalan jumpa 1 pasaraya... hubby nampak kat pasaraya tu ada tulis menjual barangan Pramuka (pengakap)... dia pun ajak masuk... dah  tengok itu inie kat pasaraya tu... kami pun keluar dan terus jalan lagi... nampak pulak ada gerai jual satay minang... :D




Satay Minang, Teh Botol, Ice Tellar

Hik3x... nak la rasa satay minang kota medan pulak kan... :D ermm... ternyata tidak menghampakan... sedapppp... cuma dagingnya tu liat skit jer... teh botol dan ice tellar (ABC)... kongsi 3 orang... wakakaka... padahal baru jer balik makan... dah sambung makan lagi... :D





Gerai Satay Minang

Alhamdulillah... dah kekenyangan... tak larat nak merayap lagik dah... terus balik hotel...


Sekian aktiviti lawatan, beli-belah dan makan-makan idah pada hari ke 3...  fuhhh... bersambung ke n3 seterusnya untuk hari ke 4 yerr... :D





16 ulasan :

  1. beg sulam tu cantik...tak beli ke? sate minang..sedapnya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. idah tak beli beg sulam tu.. sebabnya masa kat samosir dah beli beg patchwork untuk anak gadis ku.. :D

      Padam
  2. Cantik beg tu cik idah..and ofcourse shopping time tu memang the best lah..he..he

    BalasPadam
  3. Ops lupa makanan tu pun namapak macam best je...

    BalasPadam
  4. amboi.. shoping sakan..
    macam pelik je bila baca "teh botol" tu.. hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Teh botol tu fofular kat sana.. setiap kedai dan gerai ada... kaya tokey teh botol tu gaknya kan.. :D

      Padam
  5. Pandai yer tawar-tawar time nak shopping kat situ. Hehe. Diorang punya slang, rasanya tak jauh beza dengan Bahasa Melayu kita kan?

    BalasPadam
  6. bestnya. seronoknya kan shopping kat sana... murah2 je. tapi bab makan-makan, kalau gi restoran memang harga standard malaysia je kot.

    BalasPadam
  7. nampak sedap dim sum tu.. kaya dengan makanan juga di sana ya..

    BalasPadam
  8. Sambil melancung, sambil shopping. Makan-makan mesti tak tinggal jugalah..

    BalasPadam
  9. Assalammualaikum,...acikidah,

    pehhh... jeles2... best nyer makanan, dan pemandangan kat sini cantik gak yer...

    mselim3

    BalasPadam
  10. Assalam Acikidah, masih simpan lagi contact no si Ucuk tu? Kami nak ke Medan hujung Februari nie. Rasa mcm tak confident nak jalan sendiri walaupun dah buat research. Kalau ada, boleh email saya di azlynnda7@gmail.com. Thanks

    BalasPadam
  11. ASSALAMUALAIKUM CIK IDAH..SIS DA LAGI TAK NO FON UCUK?BOLEH TAK PASS BAGI SAYA?SAYA PUN BUAT RESEARCH KE SANA TAPI RISAU JUGA KALAU TAK ADA YANG GUIDE...BOLEH TAK SIS EMAIL KE ALAMAT EMAIL SAYA cactus85@ymail.com...terima kasih sis..

    BalasPadam
    Balasan
    1. fadly muslim siap membantu transport atau fakej puan
      call to whatsapp:+6281376455045

      Padam
  12. fadly medan transport menyediakan fakej 4d3n,3d2n muslim,murah berbaloi fakej fullboard call to whatsapp :+5281376455045 email:julfadlysiagian@gmail.com
    NO EGANT NO PAYMENT
    TANPA ORANG TENGAH

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D