29 Oktober, 2013

Resepi : Kari Asam Ikan Bawal ala Chef Acikidah.

5 ulasan

Asssalamualaikum..


Hari nie boleh tahan bz nya... :) dah petang baru dapat nak buat entry... ermm tak pe laa... apa pun kerja hakiki kena didahulukan... :D


Okay.. petang ni nak share resepi Kari Asam Ikan Bawal my feverett.. ermm.. Idah suka sangat kari ikan nie.. tapi kalau mak yang masak kan.. ermm.. lagi ngancam.. hehe... kari ikan nie kalau makan cecah dengan roti pun sodappp..!! :D 



Biasanya kalau kita makan kari ada santan kan.. tapi kari nie dia tak pakai santan.. tapi dia gunakan air asam jawa.. Idah kalau masak kari ikan memang akan guna resepi nie.. tapi binatang selain dari ikan.. Idah akan gunakan santan.. :D.. jom kita tengok amacam kari ikan Idah nie..


Bahan-bahannya :
  • Ikan bawal dibelah 3 atau 4 ikut suka laa.. ikan tenggiri pun sedap.. ikan lain?... boleh ajerr..
  • Rempah kari ikan babas dalam  4 sudu makan.. agak² la.. campurkan sedikit air untuk menjadikan dia paste..
Paste rempah kari ikan
  • Sebiji tomato dibelah 4
  • Semangkuk air asam jawa
  • 4 ulas bawang kecil, 3 ulas bawang putih, seinci halia ditumbuk bersama..
  • sedikit daun kari (optional)
  • 1 batang kayu manis, 3 biji buah pelaga, bunga lawang & bunga cengkih (optional)



Cara-caranya :
  • Mula² panaskan sedikit minyak.. jangan banyak sangat.. kalau tak cukup boleh tambah kemudian..
  • Masukkan daun kari, kayu manis, buah pelaga, bunga lawang & cengkih
  • Masukkan bawang dan halia yang ditumbuk tadi.. tumis sampai dia kekuningan..
Tumis
  • Lepas tu masukkan paste rempah kari tadi... tumis sampai dia pecah minyak/garing.. pastikan dia betul² garing..
Rempah kari dah pecah minyak
Warnanya dah bertukar gelap dan kat tepinya ada minyak yang buih-buih tu.. maknanya dah garing la tue..


  • Masukkan air asam jawa.. kalau rasa masam sangat atau nak banyakkan kuah.. tambah air masak jer...


Kari dah menggelegak
  • Tunggu sampai kuah mendidih.. dah mendidih tu masukkan ikan.. jangan kacau banyak sangat.. sebab nanti ikan tu hancur..
  • Agak² ikan tu dah masak masukkan tomato.. kalau suka nak tambah bendi pun boleh.. terung pun boleh...
Kari dah menggelegak, masukkan tomato
  • Lepas masukkan tomato tu.. kecikkan api dia.. (pusing keatas untuk api yang paling kecil) proses ini yang membuatkan kari ikan tu sedapp.. dia mesra.. dan untuk menaikkan minyak kari ikan tu.. 
  • Tambah la garam & secubit gula (untuk gantikan ajinomoto) secukup rasa..
  • Cara nak tau minyak dia dah naik ialah nampak kat atas kuah tu kemerah²an minyak tu.. 
Kari dah pecah minyak
Kari nie dah pecah minyak.. tengok kat atas tu dah warna merahkan.. lagi banyak merah tu lagi sodapp!

  • Bila tengok minyak dia dah naik... tutup api.. taranggg... dah siappp!!.. :D boleh makann..!


Kari Asam Ikan Bawal ala Chef Acikidah
Errmm.. terliuq tak tengok nie.. :D


Kat rumah mak kalau dia masak kari ikan nie.. ermm.. mesti tak tolak punya.. dah kenyang pun mesti nak makan jugak.. sedappppp!!! uolss try ek... senang dan simple jer..! selamat mencuba.. :D


5 ulasan :

  1. wow.. ada ala-ala chef acikidah tuu.. hehe

    BalasPadam
  2. style kari mamak..tak letak santan..

    BalasPadam
  3. sedapnya kak idah masak.. nak sikit.. hehe.. menyihatkan sebab tak letak santan..

    BalasPadam
  4. stylo la kak acik masak..baru je tadi habes nampak rancangan mkn2 pastu singgah sini psl mkanan lagi..adeh, lapar pulak tgh mlm ni =__=

    BalasPadam
  5. Hehe.. nie resepi turun temurun tau.. anak mami.. wajib la resepi kari.. :D
    Kari kat kedai mamak tu pekat sangat.. so idah kureng skit.. so bila buat sendiri kita boleh adjust ikut kesukaan kita.. :D

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D