14 Mac, 2014

Panduan Kesihatan Ketika Jerebu.

19 ulasan
...السلام عليكم



Panduan Kesihatan Ketika Pencemaran Udara.
Sumber : Google


Seperti yang kita ketahui, Indeks Pencemaran Udara (IPU) bacaan di bahagian-bahagian di Semenanjung Malaysia telah meningkat dan adalah dalam lingkungan "tidak sihat". Ini dilaporkan berpunca dari musim kering yang berterusan di semua bahagian Semenanjung.


Berikut adalah beberapa panduan kesihatan :



• Orang yang mempunyai masalah kesihatan kronik terutamanya paru-paru atau penyakit jantung, warga tua, wanita hamil dan kanak-kanak - mengurangkan semua aktiviti luar apabila bacaan IPU lebih daripada 100.



• Orang dewasa yang sihat - mengurangkan senaman fizikal yang berlebihan atau aktiviti luar.



• Walaupun individu yang sihat mungkin mengalami kerengsaan jangka pendek (seperti kerengsaan mata, yang boleh menggunakan pencuci mata biasa, dimana boleh didapati dari farmasi ); segelintir individu yang sensitif mungkin mengalami gejala yang lebih teruk.


• Bagi mereka yang mengalami gejala kerengsaan, dinasihatkan agar tinggal di dalam rumah atau bilik-bilik berhawa dingin yang mempunyai penapis udara yang berkesan atau sistem pembersihan udara (air ventilation) ini boleh membantu (pastikan tingkap dan pintu ditutup selama mungkin)


• Perokok dinasihatkan supaya berhenti merokok, untuk mengurangkan zarah kotoran disedut masuk ke paru-paru.


• Anda dinasihatkan agar menggunakan topeng muka apabila berada di persekitaran terbuka. Topeng muka ini boleh didapati dari farmasi atau kedai-kedai yang berkaitan. 


• Segeralah berjumpa doktor jika didapati status kesihatan anda semakin merosot akibat dari faktor kualiti udara terutama bagi mereka yang menghidap penyakit kronik, kanak-kanak, wanita hamil dan warga tua.


19 ulasan :

  1. yang merokok tu memang patut berhenti merokok.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu ... ada banyak pil untuk org yg nak berhenti merokok skang ni, nak ke tanak je :)

      Padam
  2. susah tapi sob orang ngerokok disuruh berhenti..

    BalasPadam
  3. Salam jumaat :)

    Jemput singgah awksweetgitu.blogspot.com :)

    BalasPadam
  4. good sharing sis..
    skrang jerebu truk..kluar kena pkai mask :P

    BalasPadam
  5. T kasih atas peringatan & perkongsian ini.. mudah2an tiada yg lebih memburukkan lagi berlaku.. in shaa Allah...

    BalasPadam
  6. Tebal juga asapnya ya mba acik, semoga keadaan disana baik2 saja. dan terimakasih telah mengingatkan. Semoga bermanfaat ya mba peringatan ini..

    BalasPadam
  7. Take care everyone..sekarang ni even duduk dalam rumah pun macam suffocated..kalau kat luar lagilah...memang dugaan kan acik idah...

    BalasPadam
  8. kena jaga kesihatan kita.. terima kasih kak sharing

    BalasPadam
  9. Assalammualaikum...acikidah,

    bagus tips2 nie.. jika ada pembakaran sampah nie pun tak boleh lah..

    mselim3

    BalasPadam
  10. Jerebu ni memang merimaskan. Kadang debu-debu dia buatkan mata dan hidung rasa gatal-gatal. Geram betul.

    BalasPadam
  11. risau kat anak2 kat sekolah tu time jerebu ni...sekolah kan terbuka je...

    BalasPadam
  12. SIB BAIK HUJAN DAH TURUN KAN..

    BalasPadam
  13. syukurlah kat Sabah x jerebu sangat.. nice sharing kak Acik.
    ohh ya lama dah nak inform kak Acik, background blog ne buat blog akk jd berat.. sy dah cuba hari tu guna design dr the cutest on the blog. mmg lambat n tulisan x nampak. putih gitu jer sy nampak. maybe akk x nampak masalh ni sbb line kat sana tgh laju.huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. TQ my dear Tieka 4 d info... ok insyaallah ada masa k idah tukar background nie yer... :D

      Padam
  14. Waaa lama betul tak singgah sini... last sekali singgah masa u cerita dapat kelulusan tubuh NGO... insyaALlah akan kerap kerap singgah in future... :D
    Sekarang agak sibuk kut?

    BalasPadam
  15. Panduan yang sangat berguna, terima kasih Acik Idah

    BalasPadam
  16. Alhamdulillah, perkongsian yang bermanfaat. Jangan ambil mudah soal kesihatan semasa jerebu melanda ni.

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D