17 Disember, 2013

Rombongan Ke Langkawi : Day 2 ~ Langkawi Geopark.

26 ulasan
...السلام عليكم



Hari ke 2 di Langkawi... ermm.. hari ni we all excited sangat.. sebab nak pegi pusing² naik bot :D....




Kenangan di Langkawi
Peserta PLKN Veteran.... kekekeke...




Pukul 8 pagi kami dah breakfast di Restoran Abey.. hehe.. abey lagii... sementara menunggu rakan² lain siap minum pagi... so yang dah kenyang nie posing la dulu... berlatar belakangkan bas PLKN.. hehehe.. nie la bas yang team B naik sepanjang berada di Langkawi... 




Destinasi pertama kami pada hari ke dua nie adalah Langkawi Geopark... ini adalah pertama kali idah ke Langkawi Geopark nie... huhu teruja sangat nie... meh kita tengok apa yang menarik disinun.. :D




Pintu utama Langkawi Geopark
Pintu masuk utama ke Langkawi Geopark...



Pakej ditawarkan di Langkawi Geopark

Pakej dan harga yang ditawarkan... kitorang ambik yang 1 Jam tu... sorang bayar RM25 jer kalau naik 10 orangkan... memang berbaloi... pergi Gua Kelawar, Kelong Ikan, Lihat Helang dan Melawat Laut Andaman...





Map Langkawi Geopark
Peta tempat² menarik di Langkawi Geopark nie...



Sementara tunggu giliran bot kami... so apa lagi.. posing laaa... comei akak² idah nie.. :D kewl babeh... 




Jeti Langkawi Geopark
Jeti di Langkawi Geopark.



Menuruni tangga Jeti Langkawi Geopark
Beratur menuruni tangga untuk menaiki bot masing²...




Bot Langkawi Geopark
Ada pelbagai jenis bot... bot yang nie kecil sikit... sebuah bot boleh memuatkan sehingga 8-12 orang...




Bot Langkawi Geopark
Nie bot yang idah naik... besarr... ya rabbii laju nyer tak boleh nak cakap... kalau pakai topi boleh terbang la topi tu... nasib ada life jacket kalau tak terangkat² lah tudung akak... ermm...




Fish Farm @ Kelong Ikan.


Fish Farm @ Kelong Ikan
Tempat pertama... kami dibawa ke kelong ikan... disini tempatnya cantik... banyak gambar² menarik tapi tak boleh nak upload semua laa... huhu...



Aksi si ikan pari
Disini ada demonstrasi oleh ikan pari nie... besarr ikan nie... pandai pula tu... dia ikut jer arahan tuannya... disuruh datang dia datang.. disuruh terbalik.. dia terbalikkan badannya... :D




Bermain dengan ikan pari
Pengunjung juga dibenarkan untuk berikteraksi dengan ikan pari nie... dia jilat² nyer jari kita... kata tuannya... ikan pari nie tak ada gigi... dan dia nie janda... baru je kematian pasangannya... hehehe...  idah tak terai pun letak tangan... ngeri & geli... :D




Ikan Nyok-Nyok
Nie ikan nyok-nyok.... besarrrr... kalau tak silap umurnya 7 tahun...




Belangkas
Errmm... rasanya ramai tau kot binatang apa nie... kalau tak tau.. ini namanya Belangkas... hidup nie... yang idah pegang nie kecik... ada sekor lagi besarrr.... memula idah pegang yang besar tu... tapi yang besar tu kaki dia gerak² kuat sangat so idah takut letak balik... nasib baik tak jatuh.. hehehe...




Fish Farm Langkawi Geopark
Bergambar kenangan laa kat Fish Farm nie kan.. :D 
poyo nyer laki aku... :p





Eagle Watching @ Melihat Helang.


Eagle Watching


Helang terbang
Subhanallah... cantiknya ciptaan Allah...



Helang di Langkawi
Helang² ini akan turun ke permukaan air untuk mengambil makanan... dia akan turun dengan laju dan menyambar makanannya... :D




Andaman Sea @ Laut Andaman


Andaman Sea
Ini adalah titik pertemuan diantara sungai dan laut luas... banyak gambar yang menarik disini sebenarnya.. tapi tu la.. huhuhu.. tak boleh nak tunjuk semua kan... :( ... tempat nie ada dalam filem "Anna and the King"... :D



Pulau Kasut @ Langkawi
Lepas dari persempadanan tadi... ini dah laut luas... 
tu namanya Pulau Kasut... 




KILIM Geoforest Park Langkawi
Kilim Geoforest Park



KILIM Geoforest Park Langkawi
Kenangan bersama rakan² di Kilim Geoforest Park...




Bat Cave @ Gua Kelawar



Jeti Gua Kelawar
Menuruni bot untuk ke Gua Kelawar...



Gua Kelawar @ Langkawi
Lokasi seterusnya adalah Gua Kelawar... 



Setelah turun dari bot setiap kumpulan dibekalkan dengan sebuah lampu suluh saiz besar... gunanya adalah untuk melihat kelawar di dalam gua nanti.... disini idah dapat melihat selain daripada Kelawar ada gua batu kapur, stalaktit dan stalagmit, paya bakau, dan macam² laa... view dia... subhanallah... cantik sangat...



Kelawar Mamalia Terbang



Pintu masuk Gua Kelawar
Mula memasuki gua batu kapur... jaga² kepalaa... :D




Di dalam Gua Kelawar
Di dalam gua nie... gelap gelita... hanya ada pancaran sedikit lampu suluh dan matahari dari lubang² kecil sahaja...




Kelawar @ Gua Kelawar, Langkawi
Haaa... nampak tak kelawar tu... banyak kan... pakai flash baru nampak... :D sebenarnya kat dalam nie tak boleh ambil gambar guna flash... tapi kalau tak pakai flash camana nak nampak kan... gelap sangat.... :D




Gua Batu Kapur @ Gua Kelawar, Langkawi
Subhanallah... cantik kan... ada banyak stalaktit dan stalagmit kat sini... yang kecik... yang besarr... semua ada... yang bercantum jadi tiang pun ada.... :D




Pengunjung yang berjalan sambil menikmati pemandangan yang menakjubkan ciptaanNya... 




Gua Kelawar, Langkawi
Hati² bangg.... jaga kepala tue... :D




Pokok Bogak @ Cycas Clivicola
Pokok Bogak


Haa.. nampak tak pokok yang seakan pokok kelapa tu... Pokok ini dikenali sebagai Pokok Bogak atau Cycas Clivicola... Ianya adalah pokok kuno dan telah wujud sejak 200 juta tahun  dahulu... Pokok ini telah wujud sebelum zaman dinasour lagi... iskh.. iskh.. iskhh... :D



Sebenarnya ada banyak gambar² yang menarik yang ingin idah kongsikan... tapi sedia maklum la kan ini pun dah cukup banyak dah nie... jam pulak nanti pc korang... :D Setelah melawat beberapa tempat tu... kami pun menuju pulang ke jeti Geopark semula...



Memang menarik perjalanan singkat di Geopark Langkawi nie... bayar RM25 tu rasanya sangat berbaloi dengan pengalaman yang idah perolehi dan apa yang dapat idah saksikan... dah turun dari bot tu rasa macam nak naik lagi tapi ambil pakej lain pula... hehehehe... walaupun dah banyak kali idah ke Langkawi nie... tapi menaiki bot di Geopark nie adalah pengalaman pertama buat idah... sangat... sangat... sangat... seronok okay... especially pergi dengan kawan²  lagi seronok... :D




Rasanya jika kita bawa anak²  kecil agak kurang sesuai untuk menaiki bot nie... sebab botnya lajuuu... dan banyak pula persinggahannya... nak naik turun bot tu dah satu hal... kalau naik bot besar yang macam idah naik tu... nak naik dan turunnya... ya rabbi siksa...




Selepas menikmati pemandangan indah di Geopark Langkawi... perjalanan kami diteruskan lagi ke destinasi seterusnya dimana idah sambung di n3 seterusnya yer... :D fuhh...!



Entry Berkaitan :


26 ulasan :

  1. Terbaik lah trip @ Langkawi..

    BalasPadam
  2. selamat pagi kak Acik..round habis satu Langkawi yer kak :D.. anak2 tak ikut kak??

    BalasPadam
  3. wah.. tentu menarik dapat menjelajah gua tu.. aiza tak pernah lagi tengok nbelangkas kat depan mata, besar juga saiznya..

    BalasPadam
  4. PUAS HATI TENGOK PIC YG IDAH UPLOAD...INDAHNYA LANGKAWI, KAK KAT KAMPUNG DULU PERNAH TANGKAP BELANGKAS SERAGA BESAR XTERMAKAN N DIBUANG SEMULA KE LAUT. BANYAK BETUL MASA TU...LA NI KALAU DICARI PN SUSAH NK JUMPA...

    BalasPadam
  5. Naik bot tu kalau kakak takut jugalah idah. Tapi dlm gua yg best. Nampak seronok sangat:)

    BalasPadam
  6. Boleh jadi pemandu pelancung ni..detail ceritanya..best, terasa berada di sana..hehe..

    BalasPadam
  7. tgk gambar pun dah tau mesti seronok habis ni kan !

    BalasPadam
  8. pengalaman kat langkawi mmg terbaik.. ada ms Fiza nak ke sana lagi...

    BalasPadam
  9. Bestnya... tapi, mahal jugak kalau nak pergi dengan family jer... kalau lebih ramai kosnya nampak murah sket...

    BalasPadam
  10. salam perkenalan..
    wahhh bestnya,sy belum pernah g sini lg...huhuhu...

    BalasPadam
  11. Bestnya..gambar burung2 helang tu mcm dlm dokumentari..

    BalasPadam
  12. waahh.. memang cantik dan menarik akak.. seronoknye.. :D

    BalasPadam
  13. wah...menarik betul aktiviti sepanjang hari kedua idah kat sana...

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam
  14. Seronoknya dapat jalan2... ida dah 3 kali pergi langkawi tetapi masih tidak berkesempatan melawat Gua kelawar... tentu menarik kan...

    ps/ Acik Idah, maaf ya ida baru perasan yg Acik dah masukkan blog ida dalam senarai blog list Acik... mekasih banyak2 ya... hari ni baru ida dapat membalasnya.

    BalasPadam
  15. daebak..

    bestnya dpt jenjalan kat langkawi

    belum ada rezeki dan peluang nak kesana lagi

    BalasPadam
  16. seronoknya dapat jalan2 kat sana, cantik sgt..

    BalasPadam
  17. suka naik bot tapi takut dilambung ombak. serammmm...

    BalasPadam
  18. cantikkan pulau ni cik idah..kita cukup suspen naik bot yang kecil..macam rasa tak selamat aje..he..he

    BalasPadam
  19. Tak dapat jejak tapi meliahat gambar2 disini pun terasa kepuasan dan keindahannya.

    BalasPadam
  20. Banyaknya tempat menarik. Teringin nk masuk gua kelawar..

    BalasPadam
  21. pehh..sronoknya..mmg tringin nk pergi..

    BalasPadam
  22. Okje baru balik langkawi gak tapi tak gi tempat tu.....

    BalasPadam
  23. menariknya kak idah...teringin nak pergi langkawi sebab ika tak pernah pergi lagi haha...kena masuk dalam wishlist travel ni :)

    BalasPadam
  24. Kawan noe biasa makan belangkas ni...tp noe x pernah ler...tengok live pun x pernah

    BalasPadam
  25. hari tu kami pi langkawi x sempat nk buat bnda ni.. kami pi snorkeling dengan ikan jerung je.. hahahaha

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D