19 Disember, 2013

Rombongan Ke Langkawi : Day 2 ~ Air Hangat & Kompleks Kraf.

15 ulasan
...السلام عليكم


Setelah berseronok menjelajah Langkawi Geopark ... perjalanan pun diteruskan lagi... kami dibawa ke destinasi seterusnya pula...



Air Hangat Village



Air Hangat Village

Air Hangat... bila dah sebut air hangat tu mestilah ada kolam air panas kan... jom tengok apa lagi yang ada kat sini.. :D masuk adalah PERCUMA... 







Air Hangat Village
Pintu masuk utama ke Air Hangat...




Telaga Air Panas @ Air Hangat Village
Telaga Air Hangat... dan khasiatnya... tapi nampak tak airnya tak berapa bersih kan... berkeladak...  :(





Telaga Air Panas @ Air Hangat Village
Ramai juga orang yang datang ke sini... kolam yang airnya kaler kuning tu suhunya suam² kuku jer... kolam kecil yang tinggi skit tu... haa yang tu airnya terasa la panasnya... idah celur tapak kaki jerr... ;D jadi lah kann...





Denai Refleksologi @ Air Hangat Village
Denai Refleksologi... idah tak boleh jalan atas nie.. tak tahan sakit... banyak masalah la nie yerr.. hehehe.. :D



Adalah dipercayai tapak kaki manusia mempunyai titik² saraf yang berhubung terus dengan organ² dalam badan, dikenali sebagai zon refleksi. Zon refleksi akan terasa sakit semasa diurut sekiranya organ yang sepadan dengannya bermasalah. Organ² yang tidak sihat banyak mengumpulkan asid urik hablur di dalam zon refleksi. 


Dipercayai dengan mengurut zon refleksi melalui kaedah berjalan tanpa kasut di atas DENAI REFLEKSI selama 10-20 minit serta meminum air suam selepasnya akan membantu melancarkan peredaran darah, menghapuskan asid urik hablur secara beransur-ansur dan seterusnya membantu memulihkan dan mengekalkan kesihatan dan kecerdasan seseorang.





Air Hangat Village
Lagenda Air Hangat...


Alkisah... menurut lagenda, dua keluarga yang bergaduh cuba untuk memisahkan kedua anak mereka yang bercinta. Pada malam tersebut kedua keluarga bukan sahaja selain maki memaki tetapi turut melontar kuah dan air panas sesama sendiri. Tiba-tiba petir memanah dan kedua kepala keluarga ditukar menjadi dua puncak gunung.


Hari ini, tempat kuah tumpah dipanggil Pekan Kuah. Dan di mana air panas tumpah, mata air panas muncul dan merupakan di mana kampung Air Hangat didirikan.





Air Hangat Village
Kolam apa nie tak tau... tapi pemandangan kat sini cantik...





Air Hangat Village
Ada fasiliti jakuzi tertutup dan spa juga disediakan disini... tapi kena bayar... harga dia pun boleh tahan mahal juga la...




Kompleks Kraf


Kompleks Kraf Langkawi

Seterusnya kami ke Kompleks Kraf Langkawi pula... masuk adalah PERCUMA... :)





Kompleks Kraf Langkawi
Kalau dah namanya Kompleks Kraf... dah tentu banyak barangan kraf dijual disini kan... batik, pakaian, barangan cenderahati dan macam² adaa... :D



Setelah melawat Kompleks Kraf kitorang dibawa ke Pasaraya Billion pula tidak jauh dari Pekan Kuah... disini harga coklat ada yang mahal dan ada yang murah... pandai² la survey dulu yer... lepas pada tu kitorang balik untuk berehat seketika dan solat... dipetang harinya... sesiapa yang nak pergi bercanda di tepian pantai disediakan sebuah bas untuk ke sana... :D




Pantai Cenang.


Pantai Cenang, Langkawi
Bercanda ditepian Pantai Cenang... dah pukul 6 baru nak turun laut... hehehe.. panas terik... akak nie dah la tak berapa nak cerah... dok berpanas tu bertambah laa... kelam nyer nanti... :D ermm kat area Cenang nie memang happening... lagi malam... lagi happening... 




Banana Boat @ Pantai Cenang, Langkawi
We all naik banana boat... ermmm ngeri gak niee... berani.. berani takut jer nie... hehehe...





Pantai Cenang, Langkawi
Horayyy... hehehe... besttttt..!




Dinner @ Langkasuka Inn, Cenang



Langkapuri Inn
Dah puas berendam... malamnya ada makan² pula... di Langkapuri Inn.. tak jauh dari tempat kami berenang tadi... ada ikan bakar, udang bakar, ayam bakar... semua bakar² laa... hehehe... Terima kasih pihak penganjur... kitorang enjoy sangat malam tu...





Dinner @ Pantai Cenang
Idah pilih duduk kat tempat terbuka... best skit.. tepi laut... :) oppss... hehehe shawl baru tu... dah puas berendam tadi... bila nak salin baju tengok tertinggal tudung... so kena la beli tudung baru... :D nasib kat area Cenang tu macam² adaa... walking distance jerr...





Makcik² dan Pakcik² yang sangat sporting... :D




Baca doa dulu sebelum memulakan majlis...





Ucapan aluan dan penghargaan oleh wakil pihak penganjur...




Malam tu ada sesi karaoke juga... so ramai la juga yang menunjukkan bakat² terendam masing²... hehehe... yang nie karok group lelaki... dorang nyanyi lagu nasyid Teman Sejati oleh Kumpulan Brothers... :)



Malam tu dekat pukul 12 malam juga la baru tamat... terus balik berehat... 


Keesokan paginya kami check-out dari hotel dan pulang ke Kuala Lumpur semula... :D


Alhamdulillah... sepanjang rombongan ini... idah happy sangat... terkesan dihati masing²... terasa seperti setiap kami adalah keluarga... dikesempatan ini idah ingin mengucapkan Terima Kasih kepada pihak penganjur yang telah menaja percutian ini dan juga telah memberi peluang kepada kami untuk merapatkan lagi silaturrahim sesama ahli... Terima kasih daun keladi... ada rezeki lebih nanti buat lah lagi yeaa... hehehehehe.... :D


Entry Berkaitan :


15 ulasan :

  1. nampak ekslusif jakuzi kat situ kak idah.. tak pernah mencuba naik banana boat.. mesti best.. :D

    BalasPadam
  2. wahh seronoknya cuti-cuti :) baru je tengok apa saja fbi tv9, dia pergi jacuzzi tu juga

    BalasPadam
  3. CITER LAGENDA KAT LANGKAWI NI ADA NILAI KEBENARANNYA WALAU TERASA SEKADAR BUAIAN FANTASI...

    BalasPadam
  4. Seronok dpt jalan2 dgn kawan2...jauh perjalanan luar pandangan.

    BalasPadam
  5. terbaik lah kak idah..best ne yang refleksi kaki..

    BalasPadam
  6. Wah..bestnya.dah lama teringin nk ke langkawi..tp x pergi2 jugak.huhu

    BalasPadam
  7. adakah saya mampu nak berjalan kat denai refleksologi itu...hihihi

    BalasPadam
  8. huhu..berjalan tanpa kasut tu yang xleh tahan..

    BalasPadam
  9. hari tu x sempan nk pergi ke kolam air panas ni.. alahai, banyak nya tempat yg tak sempat pergi.. macam2 yg ada kat sana.. kalau stakat 3h2m mg x sempat nk jelajah semua..

    BalasPadam
  10. Terlihat sekali kegembiraannya... Lepas ni plan nak kemana pula? :)

    BalasPadam
  11. salam kak idah....bestnya holiday jalan2 makan angin...sue stay kat kedah pown xpergi lagi

    BalasPadam
  12. dpt jacuzzi best tuh...dapat bayangkn daa dlm kepala ni..

    BalasPadam
  13. Malam bukak tak air hangat village and kompleks kraf tangan ? Tolong balas please .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak buka rasanya... sampai petang sahaja...

      Padam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D