28 Oktober, 2014

Sungai Congkak Destinasi Riadah Hujung Minggu

22 ulasan
Assalamualaikum...


Sungai Congkak Destinasi Riadah Hujung Minggu idah sekeluarga baru² ini... seronok sangatt..! lama tak piknik dengan anak²... :) 



Sungai Congkak Destinasi Riadah Hujung Minggu

Rancangan dibuat pun disaat² akhir... mulanya nak piknik di laut... tapi memandangkan sekarang ni musim hujan... jadi rasa macam nanti dah pergi jauh² tiba² hujan pula kan... mesti spoil mood jerr... so kami pilih destinasi paling dekat... Sungai Congkak la pilihan yang tepat... :D menu piknik kali ini... makcik Epah yang masak... ada Nasi Ayam, karipap, chicken curry roll, keropok, buah tembikai, teh tarik dan air sirap oren (tertinggalll...!! bolehhh... :'( ) sampai² jer kita makann duluu... nyum...nyummm...nyummm.... :D




Wakaf Yang Disewa Dengan Harga RM25

Idah sampai dalam jam 9.30 pagi... kami pilih lokasi persendirian... sebab kat situ orang tak ramai sangat compared to yang tempat awam tu... dan juga kita boleh pilih nak yang airnya cetek atau dalam... setelah melihat² beberapa lokasi... akhirnya idah pilih tempat nie... di sini wakaf ni disewa dengan harga RM25 dan ada 3 tandas yang diselenggara dengan baik... setiap wakaf tu dah disediakan dengan tikar untuk alas duduk... jadi tak perlu bawa dari rumah... disitu kalau nak buat bbq pun boleh... ada disediakan juga...(y)




Air Terjun Sungai Congkak

Sungainya cantik dan bersih... sebab utama idah pilih tempat ni adalah kerana airnya yang cetek... sesuai la untuk anak² idah yang masih kecil kan... tak la risau sangat nak lepaskan dorang mandi... :D bahagian yang dalam pun ada....



Air Terjun Sungai Congkak, Hulu Langat

Berhadapan dengan wakaf yang disewa tu... ada kawasan lapang yang berpasir... amat sesuai untuk anak² nak bermain... atau buat istana pasir... 



Sungai Congkak Destinasi Riadah Hujung Minggu

Huhuhu... anak bujang idah yang sorang nie... Nabihan... kalau nak tau... ini pertama kali kot dia masuk dalam air macam nie... dia tu fobiaaa... hehehe... dari rumah lagi kami dah sakat² dia... tapi dia dengan confident nya... berkata... "Kali ni Iyan tak takut air dah... tolong bawak baju mandi Iyan.."  huhuhu... mula² kami macam tak percaya juga... tapi syukur dia dah berani sekarang... :D



Bermain Air

Ini baru mukadimah... recce line dulu... rasa air tu... tengok sejuk ke tidak... hehe...



Seronoknya Mandi Sungai


Haiii... mak budak lagi melebih² nampakkkk.... huhu...



Posing Dalam Air

Peace Yooo...!! :D



Istana Pasir

Haaa... kat sini bebas la Nuqman nak main pasir kan... kalau kat rumah hahaha... tak dapek laaaa... 



Berendam

Posing ala² ikan duyung dan ikan dugong yang terdampar... hikhikhik.... :D



Sungai Congkak Destinasi Riadah Hujung Minggu

Haaa... puas la bebudak nie main air... main pasir... berendam sampai bibir sorang² jadi biru... pastu makan... pastu sambung mandi lagi... dan begitulah putarannya... hehehe...


Alhamdulillah... cuaca baik pula pagi itu... tidak terlalu panas... dan tidak juga mendung... dan lebih kurang jam 2 petang... kami bergerak pulang... kena gerak awal... sebab takut petang hujan... uishhh itu pun dah rasa lama dan puas sangat dah... :D


Memang seronok dapat beriadah dengan keluarga macam nie... kalau lagi ramai lagi seronok kan... ajak juga adik beradik lain... tapi dorang ada hal pula... tak per laa... boleh jer datang lagi nanti kan... lagipun cuti sekolah pun tak lama jer lagi... seronok sangat beriadah hujung minggu dan dapat keluar dari rutin harian yang menyesakkan... <3<3



22 ulasan :

  1. waa seronoknya acik idah piknik sekeluarga..

    BalasPadam
    Balasan
    1. :) bukan selalu dapat macam nie SP...

      Padam
  2. Datang ziarah Sis Idah. Lama tak ke mari...
    Syoknya mandi-manda!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks Farrah sudi singgah... idah pun dah 2 minggu tak dating sini juga... kehkehkeh... :D

      Padam
  3. Bestnya..dah lama tak mandi sungai kat situ...rasanya last pegi masa mula2 nikah..teringin nak pegi tapi nasihat seorg doktor yg merangkap kawan jgn pegi mandi sungai coz skrg tgh sibuk psl wbk kencing tikus..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wabak kencing tikuss??? tapi air sungaikan banyakkk mengalir... hehehe... nak ambil wudhu pun boleh... kekeke...

      Padam
  4. memang seronok ni...bukan budak2 jer seronok...orang tua pon seronok..:)
    mandi..lapar..makan..mandi lapar .makan..putaran tu yg best!
    bila la nak datang sini..dah lama tak datang..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha... putaran tu memang best... untuk mak budak ni yang tak best... pastu badan kembung boleh jadi pelampung... hehehe... :D

      Padam
  5. macam best nyer tempat ni
    saya tak pernah sampailah, best juga kalau beriadah gini kan
    dah tertinggal air sirap oren tu, camne? mujur ada air teh tarik kan? hehe
    rasa nak ajak jugalah en suami ke sini, bebudak mesti suka

    BalasPadam
    Balasan
    1. Best YY...!!! datang laa... cuti skolah pun tak lama jer lagi... boleh plan dah nie... :D
      huhuhu... :'( betul... mujur ada air teh tu... sedih juga mula2 tu...

      Padam
  6. suami sy pn baru pegi cni dgn kwn2 opis dia siap sewa chalet bermalam bagai buat bbq..sy xikut pn hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. laaa... knape tak ikutt... best tau Mila... :D tapi kalau bermalam kena bawak ubat nyamuk lerrr... :D

      Padam
  7. tengok air tu, terasa sejuk sampai kat Kedah ni. hehehehehe

    BalasPadam
  8. Acik, Nur pernah pergi dengan teman-teman serumah tahun lepas tapi kami mandi di kawasan yang bawah jambatan tu. Tak lama pun sebab ada sekumpulan budak-budak sekolah berbangsa India ambil tempat kami, jadi oleh sebab segan dengan mereka, kami terus naik, tak sampai 3 jam pun di sana. Terasa nak pergi lagi sebab dulu masa belajar selalu jugak dengar kawan-kawan kolej berkelah di situ, bila dah pergi sekali memang cantik tempatnya..subhanallah!!

    BalasPadam
  9. Macam best je..sure air dia sejuk kan Acik Idah...

    BalasPadam
  10. seronok Sg Congkak..redup dan sejuk suasananya..baru juga pergi tapi duduk kt wakaf yg percuma depan pintu masuk..pasang khemah, tukar baju semua dalam khemah..

    BalasPadam
  11. belum pernah sampai...harap dapat ke sana nanti..nice sharing

    BalasPadam
  12. dah bertahun tak pi sg congkak ... msm hujan ni airnya besar kan . mmg best mandi ... education uk .

    BalasPadam
  13. Wahh seronoknya.. lama dah tak ke sana tu. Mmg best bersantai sekeluarga.. :)

    BalasPadam
  14. Tak pernah sampai. Cantik tempat dia :)

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D