07 Februari, 2017

Wajah Baru Blog 2017

15 ulasan

Assalamualaikum Dan Salam Mesra ๐ŸŒน


Minggu lepas lawat blog rakan²... perghh..! cantik² blog masing² dengan pelbagai warna dan reka bentuk. Terasa kerdil sungguh diri ini ๐Ÿ˜”... tiba² terasa nak tukar wajah baru jugak laa... hikhikhik... wajah baru blog 2017 acikidah taraannngggg!! ๐Ÿ˜‰๐Ÿ‘‡


Wajah Baru Blog 2017


Masih mengekalkan latar belakang yang berwarna cerah dan juga font yang besar... mudah nak membaca kan... kalau dulu simple rasanya yang ini lebih simple lagi kot... ๐Ÿ˜€



Wajah Lama


Haaa... Ini pula wajah lama... Lebih 2 tahun juga idah gunakan template ini. Header tak pernah tukar dari mula berblogging... hahaha sadis betul...


Setelah bertahun² gunakan header lama tu... untuk tahun 2017 ni buat pertama kalinya kita tukar laa... ๐Ÿ˜ gunakan header yang lebih simple lagi kankankan... sebenarnya bukan idah tak buat design header... tapi setelah beberapa design image dibuat pilih punya pilih akhirnya tak payah pakai header image langsung la... hahahaha... guna tulisan jerr... sempoii... latar header tu pun sebenarnya adalah gambar background jer.. 



Penukaran wajah baru ini idah buat sendiri sepenuhnya... tiada khidmat pakar digunakan.. idah hanya ambil jer template percuma yang ada di bloggertemplates20.com . Walaupun begitu... untuk nak buat pilihan pun susah juga tau.. dah pilih yang berkenan kena lihat pula sesuai ke tidak dengan template yang sedang kita gunakan. Kemudian template baru ini biasanya didatangkan sekali dengan widget² yang kadang² kita tidak perlukan, jadi kita kena edit la pula selepas itu.


Memandangkan skill web programming ku dah berkarat jadi idah mengambil masa 2 hari suntuk untuk membuat kerja² mengedit bagi mengikut citarasa serta buang dan tambah widget baru... sampai jam dah pukul 5.30 pagi pun tak perasan punyalah khusyuk... chia chia chia..


Idah suka template baru ini kerana dia responsif page iaitu dia akan outomatik mengubah saiznya mengikut peranti (tablet, handphone, dsb) yang pembaca gunakan dan juga jika pembaca mengubah saiz browsernya sekaligus page ini akan disesuaikan untuk kelihatan tersusun dan nampak kemas.. ๐Ÿ˜



Wajah baru ini nak kata siap 100% tu tidak lagi... sebab biasalah kan... kalau dah kata programmer tu ada jer yang dia nak touch up tambah itu ini... boleh dikatakan sehingga hujung tahun nanti pun takkan capai 100% hahaha... haa ok la setakat ini saja nanti sembang punya sembang jadi cerpen pulak... hahaha... okay tata selamat malam... ✋๐Ÿ’‹


15 ulasan :

  1. Wahhh tahniah2... terbaiklah. Cantiklah :) :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hikhikhik... Tq Khir... blog khir pun cantik simple dan kemas... saya suke2x.. :D

      Padam
  2. wahh. blog dah berbaju bru. hehe. kemas dan cntik!

    BalasPadam
  3. wow..cantik..blog cik nor tak pernah tukar baju pon..haha

    welcome back acik idah..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. TQ Cik Nor... hahaha... susah2 bayar jer pakar buat... senang tak yah susah2 kepala :)

      Padam
  4. wahhh putih. kemas dan cantik! btw saya blogwalking kat sini sambil follow ya. jemputlah melawat blog saya jika berkelapangan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. TQ Cikgu Syed sudi singgah sini. Dah lawat dah pun.. follow pun sudah... :D

      Padam
  5. cantik sangat blog putih hitam...simple dan kemas

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks aRz.. blog aRz pun kemas juga :)

      Padam
  6. Tak ingat pernah singgah sini ke tidak?
    Apa-apa pun cantik wajah baru ini

    BalasPadam
  7. Lawa blog ni.

    Laju je loading bila buka.

    BalasPadam
  8. nampak lagi kemas dan ringan mata memandang hehehhe

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy punya blog tak boleh blah dgn warna birunya hehhehe

      Padam
  9. Simple dan kemas.. terus rasa macam nak tukar templete juga

    BalasPadam

Tinggalkanlah KOMEN sikit.. :')

Appreciate sangat kalau uols komen tulisan ni..

Kepada yang dah komen tu terima kasih banyak² dan sayang korang sangat².. :D