30 Jun, 2014

Teka Teki Hilangkan Mengantuk

18 ulasan

Assalamualaikum...


Teka Teki Hilangkan Mengantuk

Okay... untuk menghilangkan mengantuk di petang hari ini... meh cuba try test dengan teka teki ini... cuba lihat gambar ini... dan cuba teka apa yang lain? :D


Coconut Shake Batu Berendam

11 ulasan

Assalamualaikum...


Firstly... ini bukan entry untuk menduga keimanan yer... hehehe... ekceli entry nie dah lama idah buat... cuma tak publish jer... :D ... Isnin lepas idah cuti dan telah ke Melaka kerana ada urusan guaman... tak lama kejap jer idah pergi... pergi pagi balik pagi tu juga... :) dari Pusat Bandaraya Melaka on da way nak balik ke Air Keroh tu... tiba² teringin pula nak rasa Coconot Shake Batu Berendam... :) 




Tak tau mana arahnya kan... ermmm... senang jer... buka jer Waze kat henpon tu... pastu pergi kat search box dan taip "coconut shake batu berendam"... prapp... terus keluar... hehehe... nampak sangat femesnya dia kan... :D tepi jalan jer gerainya... mudah sangat nak sampai... 





Coconut Shake Batu Berendam

29 Jun, 2014

' Setulus Kasih Ibu' Contest by Dr. Shikin

17 ulasan

Assalamualaikum...


 ' Setulus Kasih Ibu' Contest by Dr. Shikin


' Setulus Kasih Ibu' Contest by Dr. Shikin

Ibu umpama lilin yang membakar diri bagi menerangi insan² yang disayangi...




28 Jun, 2014

CPUV Nuffnang Oreo Transformers

13 ulasan

Assalamualaikum...


Terima kasih Nuffnang...!! :D


Bagi orang lain mungkin dah berkepuk² dah CPUV tahun nie kan... hehehe... tapi tidak untuk belog ini... yer laa belog belum setahun jagung... mana nak dapat kepercayaan kan... :)


Alhamdulillah... semalam berkat hari Jumaat tiba² ternampak ada CPUV pertama untuk tahun ini melekat pada belog ini... kekeke... happy jugak laaa... huhuhu... 


CPUV Nuffnang Oreo Transformers

Iklan CPUV Nuffnang yang timbul kali ini adalah "Oreo Transformers"... Transformers??.. Wooww!

Marhaban Ya Ramadhan

11 ulasan

Marhaban Ya Ramadhan

Assalamualaikum...



Marhaban Ya Ramadhan... 


27 Jun, 2014

Majlis Perpisahan Encik Samsudim

10 ulasan

Assalamualaikum...



Seperti yang di rancangkan... lepas solat jumaat tadi... jabatan kami mengadakan Majlis Perpisahan untuk seorang dari opismate kami yang sedang menghitung detik² terakhirnya bersama kami di sini... yakni Encik Samsudim... huhuhu... yang datang pastikan pergi... itu adat duniawi... :)




Majlis Perpisahan Encik Samsudim


Cenderahati disampaikan oleh boss kami kepada En. Sam (kanan) sebagai tanda ingatan dari kami semua kepada beliau... oleh sebab dah berbungkus tu kan... so tak nampak la plat yang sudah terpahat di situ.... :(


Cenderahati Ukiran Khat atau Kufi Ayat Quran

9 ulasan

Assalamualaikum...



Petang semalam idah ditugaskan untuk membeli Cenderahati Ukiran Khat atau Kufi Ayat Quran untuk diberikan kepada salah seorang rakan kami yang akan meninggalkan kami iaitu berhenti kerja daaa.... yang mana hari isnin depan merupakan hari terakhir kami dapat bekerja bersama...



Setelah collection di buat... dapat dalam lebih RM300... jadi idah pun keluar awal petang semalam... bagi melaksanakan misi mencari cenderahati tersebut... nasib en. suami dapat ambik awal... tq dear :D 



Cenderahati Ukiran Khat atau Kufi Ayat Quran

26 Jun, 2014

Deko Asnaf Bersama Al-Waasi & Lawatan Ke Petrosains

9 ulasan

Assalamualaikum...



Sempena kedatangan bulan ramadhan yang hampir tiba... kami team Al-Waasi telah berpakat dan merancangkan satu lagi program kebajikan... kali ini kami memilih untuk mengecat dan mencantikkan rumah keluarga asnaf dan fakir miskin.... yang mana kami namakan Deko Asnaf Bersama Al-Waasi :)



Sebuah keluarga kurang berkemampuan yang mempunyai anak seramai 10 orang yang mana majoriti masih bersekolah telah terpilih... yakni Keluarga Encik Adul... :) setelah kebenaran beliau kami perolehi dan alhamdulillah setelah penajaan kelengkapan mengecat dan lain² kami terima... AHAD lepas telah berlangsungnya program ini....



Seawal jam 10.30 pagi... team #alwaasikl telah berkumpul di bawah flat tempat tinggal Abang Adul... kami telah membahagi²kan tugas masing² sedari awal lagi... yang lelaki telah ditugaskan untuk mengecat, membaikpulih dan mencantikkan rumah Abang Adul... dan sementara itu... kaum wanita pula ditugaskan untuk membawa isteri dan anak² Abang Adul bersiar² sementara menunggu rumah mereka siap diubahsuai... :)




Lawatan Ke Petrosains

25 Jun, 2014

Nak Baju Frozen

24 ulasan

Assalamualaikum...


Filem Frozen dah lama dah ditayangkan... sepatutnya sekarang nie dah sejuk dah pun kan... dah nak keluar filem Transformers dah pun... :D ermmm tapi tidak di rumah idah... lagu² Frozen masih berkumandang.... baik yang lelaki... baik yang perempuan... dok laa nyanyi lagu Frozen tu... walau pun bunyinya dah ada sleng Jerman dah... hehehe....



Nak Baju Frozen

Nyanyi saja tu tak per la kan.... tapi semalam tiba² anak dara idah sorang nie... requestt.... "Ibu...! Iyah (Adelia) nak baju Frozen boleh tak.... tolong la belikan Iyah baju Frozen..." erkkkkkk.... terkedu sekejap... mana pulak laa ibu kau nak cari baju Frozen adelia oiii.... haishh.. macam² laa budak sorang nie... semenjak dari dia mintak tu... terus menerus dia mintak... mendayu² dan manjaaa jerr cara dia mintak tu... :)

Tanpa Bicara #18 : Fesyen Pakaian Kitar Semula

14 ulasan

Assalamualaikum...



Fesyen Pakaian Kitar Semula


Tanpa Bicara #18 : Fesyen Pakaian Kitar Semula


24 Jun, 2014

Hari Mengambil Report Card

16 ulasan

Assalamualaikum...


Dah naik sekolah semula nie... mesti banyak sekolah yang buat Hari Terbuka... atau pun Hari Mengambil Report Card kan... :) guru² tak menang tangan melayan kerenah ibu bapa... 



Hari Mengambil Report Card


Iyerr... ibubapa pun ada karenah tau... ada yang mengucapkan terima kasih kepada guru²... ada yang meminta perhatian lebih diberikan kepada anak mereka... dan tidak kurang juga yang memarahi guru²... hehehe... macam² kan...

20 Jun, 2014

Jamuan Sambut Ramadhan Yang Ringkas

11 ulasan

Assalamualaikum...



Ramadhan semakin hampir... oleh itu sebagai menyambut kedatangan ramadhan... kami team DBKL pun buatlah sedikit jamuan... jamuan ringkas yang menunya tak berapa nak ringkas pun... hehehe... 




Selain dari mengalukan kedatangan ramadhan, jamuan ini juga adalah bersempena dengan jabatan kami yang telah menang tempat ke 5 department performance masa annual dinner tempohari... dapat laa RM300... jadi tu yang buat makan² sikit tu...




Jamuan Sambut Ramadhan Yang Ringkas

Renungan Jumaat #12 : Di Persimpangan Dilema

12 ulasan

Assalamualaikum...


Renungan Jumaat #12 : Di Persimpangan Dilema


Andai kita sedang berada di persimpangan dilema.... maka ingatlah... hanya dia yang mempunyai kunci penyelesaiannya... 


19 Jun, 2014

Hadiah Dari Guru

17 ulasan

Assalamualaikum...


Petang idah pulang dari kerja... seperti biasa rumah riuh rendah dengan suara² adelia, nabihan dan ayesha bergurau senda, yang kemudian di selangi dengan laporan demi laporan dari adelia tentang apa yang berlaku di rumah sepanjang idah dan babahnya tiada di rumah... :D




Kemudian giliran si kakak pula... dengan wajah yang berbunga² datang dan menunjukkan sesuatu... ohhh..! kakak dapat hadiah dari guru siang tadi... hadiah itu adalah sempena kecemerlangannya di dalam peperiksaan penggal yang baru lepas ini...




Hadiah Dari Guru

Blogger Syuhada Baharudin Dalam Kenangan

13 ulasan

Assalamualaikum...


Blogger Syuhada Baharudin Dalam Kenangan
Sumber : www.hasrulhassan.com


Setiap yang hidup pasti akan merasai mati... petang semalam 18 Jun 2014 seorang hamba allah yang merupakan seorang blogger telah di panggil olehNya untuk pulang... DIA lebih menyayangi beliau...

Sekor Dinasour Dengan Henpon

12 ulasan

Assalamualaikum...


Anak lelaki dan anak perempuan... peel nya... memang tak sama... kalau yang perempuan gini... yang lelaki pula gitu... ermm... kalau kalian ada anak lelaki dan perempuan... haaa tau laa perbezaan mereka tu... tapi anak lelaki lagi banyak ragamnya... makin besar makin macam² ragamnya... kadang² peningg.... dan kadang² kelakar pun iyerr... :D


Ini kisah anak bujang idah sorang nie... pagi² semalam dia dah siap nak ke sekolah... kebetulan dia lalu depan idah dan idah ternampak poket seluar belakangnya terbonjol... idah tau... kalau idah pandang poket dia dan idah panggil dia sure dia taknak datang punya... so idah pun buat² pangil dia... suruh salam sebelum ke sekolah... hehehe...


Dengan senyum meleretnya... dia datang walaupun dengan muka agak cuak gitu... yer laa... kalau cuak mesti ada yang disorokkan tu kan... :D ermmm... idah hulurkan tangan... dia pun sambut dan kami pun bersalaman dan idah cium dia kiri kanan atas... muah.. muah... muah... pastu idah terus pegang tangan dia... hehehe.. bukan apa, takut dia lariii... pastu idah terus raba poket belakang dia... 



Sekor Dinasour Dengan Henpon

18 Jun, 2014

Tanpa Bicara #17 : Ramadhan Pun Belum

20 ulasan

Assalamualaikum...



Tanpa Bicara #17 : Ramadhan Pun Belum
Lokasi : Depan Menara Dewan Bandaraya Kuala Lumpur. #DBKL


Keyword Mengarut : Brazil Banyak Orang Buka Baju Semua

17 ulasan

Assalamualaikum...


Keyword Mengarut : Brazil Banyak Orang Buka Baju Semua

Erkk... terkejut idah tengok keyword nie... "Brazil Banyak Orang Buka Baju Semua"... apa yang dia nak cari agaknya ek? dan... camna pula dia boleh melekat kat blog akak nie?... setahunya tak ada pun perkataan Brazil dalam belog ini... buka baju pun takder... :D


17 Jun, 2014

Acikidah Di FreemarketBTR

18 ulasan

Assalamualaikum...


Masih lagi dalam mood #freemarketBTR... hehehe... ermm yer la... nak buat acara tu persiapannya mengambil masa berminggu²... meeting berkali²... dan juga melibatkan banyakkkk pihakk... hanya untuk acara yang mengambil masa 2 - 3 jam tu... so feel freemarket tu masih segar diingatan... :)



Hari ni idah nak kongsikan dan abadikan kenangan acikidah di freemarketBTR... ekceli idah bukanlah salah seorang committee untuk freemarketBTR ini... untuk program ini idah hanya sebagai penasihat sahaja... dan juga tukang komen dan komplen... hehehe... 




Acikidah Di FreemarketBTR

16 Jun, 2014

Shawl Dari FreemarketBTR

22 ulasan


Assalamualaikum...




Semalam adalah merupakan hari berlangsungnya #freemarketBTR di perkarangan Masjid Saidina Osman Al-Affan, Bandar Tun Razak, Kuala lumpur... Free Market atau Pasar Percuma dimana pengunjung boleh MENGAMBIL APA SAHAJA yang ditawarkan di event tersebut secara PERCUMA... makanan, minuman, pakaian, barangan rumah, kasut, beg, barangan elektrik dan macam² lagi... Ini adalah merupakan event freemarket yang pertama diadakan di Cheras, Kuala Lumpur...




Alhamdulillah dengan izinNya event ini telah berlangsung dengan jayanya yang seperti apa yang telah kami rancangkan... :) cuaca juga sungguh baik tidak hujan dan tidak juga terlalu panas...



#freemarketBTR di Masjid Saidina Osman Al-Affan, Bandar Tun Razak, Kuala lumpur

13 Jun, 2014

Pagi Jumaat Yang Barakah Buat Team Al-Waasi

11 ulasan

Assalamualaikum...


Alhamdulillah... Alhamdulillah... Alhamdulillah... syukurr... :D idah happy sangat² pagi nie... sangat.. sangat... okayy...!!! ... hik3x... benar la kata orang... jika kita merancangkan sesuatu yang baik insyaallah Allah akan permudahkan segalanya... :)



Pagi Jumaat Yang Barakah Buat Team Al-Waasi

Di pagi Jumaat yang penuh barakah ini... tiba² idah dapat mesej dari seseorang yang tidak pernah idah kenali sebelum ini... menurutnya... beliau TELAH memasukkan sejumlah wang ke dalam akaun Al-Waasi sebagai sumbangan peribadi kepada mereka² yang memerlukan... idah namakan beliau Emilia... :D


12 Jun, 2014

20 Tahun Tidak Bersua

23 ulasan

Assalamualaikum...


Sedari darjah 1 sehinggalah tingkatan 5... kami bersekolah di sekolah yang sama... walaupun ada kalanya tidak sama kelas... tetapi oleh kerana lamanya kami bersekolah sama membuatkan kami jadi rapat... dan juga oleh kerana sifatnya yang selalu mengalah dan penyabar dengan perangai kawan² yang kaki menyakat membuatkan dia mudah didekati dan disenangi... itulah sahabat idah yang bernama Aniza... :)




Hampir lebih 20 tahun kami tidak bersua muka... kiranya semenjak tamat sekolah menengah la... selama ini jika ada berhubungan pun hanya melalui facebook atau YM... sebelum² nie ada juga rakan² buat gathering... tapi.... ermmm... kenapa yer akak tak pegii... ahaksss... :D




Alhamdulillah... kebajikan telah menemukan kami semula... syukur... :) beberapa hari yang lalu Aniza telah whatsapps idah dan beritahu yang dia bersama seorang rakannya telah mengumpulkan sedikit barangan terpakai untuk disumbangkan kepada mereka² yang memerlukan dan juga meminta untuk idah mengambil barangan tersebut di rumahnya... :D 




20 Tahun Tidak Bersua

11 Jun, 2014

2 Skirt Chiffon, 1 Blaus Dan 2 Shawl

18 ulasan


2 Skirt Chiffon, 1 Blaus Dan 2 Shawl

Tiba² mood shopping TERdatang pula hari ini... aduhh... panas² kat luar tu dan sorang² pun ku harung juga... semata² nak cari skirt chiffon... :D ekceli dah lama dah idah cari skirt tu... tapi tak jumpa yang berkenan... pastu semalam dok sembang² ngan Cik Arpah sebelah meja nie... dia kata kat Medan Mara Semua House dia ada nampak banyak palazzo chiffon... tapi skirt dia tak perasan pula...

Banner FreemarketBTR Dinaikkan

8 ulasan

Assalamualaikum...


Acara #freemarketBTR akan berlangsung tidak lama jer lagi... kami team #alwaasikl sangat berdebar² dan juga teruja... selagi belum sampai tarikhnya... terasa macam² yang belum siap... semakin dekat tarikhnya semakin kuat rasa debaran... hehehe... al-maklum laa ini penganjuran pertama freemarket buat team Al-Waasi... :D



Banner FreemarketBTR Dinaikkan

Malam tadi beberapa orang team Al-Waasi telah menaikkan beberapa banner event FreeMarketBTR ini di sekitar Bandar Tun Razak dan Cheras bagi menjemput komuniti Kuala Lumpur untuk turut sama merasai dan sekaligus menjayakan program kebajikan yang julung kali diadakan di sekitar Cheras ini...


10 Jun, 2014

Jangan Conteng Dinding Lagi...

14 ulasan

Assalamualaikum...


Aduhh... dah petang baru dapat nak menulis... bz skit hari nie ;(... semalam cuti jadi hari nie datang² kerja dah bertimbun... ermm... siapkan la dulu mana yang penting kan...



Semalam idah ambil cuti tahun... cadangnya nak bawa anak² ke melaka (melaka lagiii....) jalan² atau pun ke zoo negara (zoo lagiii) ker... tapi tak jadi... sebab semalam ada orang nak datang rumah pula... kesian kat budak² tu... jadi lepak sehari suntuk ngan dorang jer la kat rumah...



Memandangkan ada waktu terluang tu... duduk saja pun bosan juga kan... so idah pun cat rumah... hik3x... akak cat rumah tauu... :D cat tu dah memang ada... jadi tinggal en suami belikan roller jer... 



Jangan Conteng Dinding Lagi...

06 Jun, 2014

Saksikan Dato Siti Nurhaliza Berlatih Di DBKL

23 ulasan

Assalamualaikum...


Ini kisah pagi semalam... sedang idah kusyuk dok buat keje... tiba² Rajesh officemate datang kat depan meja idah... "Kak idah.... kat sebelah ada Siti Nurhaliza laa..!"... huhh..!!! haishh ko biar benar... pastu ada pula yang menyampuk... iyer laa... dia nampak Dato Siti masa dia tengah cakap phone kat luar... :D



Opppss... aper lagikk... idah pun dengan cargasnyaa... terus ke bilik studio DBKL di sebelah bilik projek kami... hehehe... ramai ruper nyer yang mengekor dibelakang ku... dengan selambanya buka pintu bilik studio tu... Mardhia jengah dulu... tengok betul ker Dato Siti kat dalam tu... hehehe... :D iyer daaa.... betulll!!!... hik3x... masing² muka terus bersinar²...



Dato Siti Nurhaliza Berlatih Di DBKL

Buat muka doposen... tanya boleh masuk tak... pastu ada brader² DBKL kat dalam studio tu kata boleh²... :D hik3x... perghh rezeki...!!... masa kami masuk tu.. Dato Siti tengah baru nak mula nyanyi... so kami dok la dendiam di tepian itu... :D

05 Jun, 2014

Langsir Pra Raya ~ Roman Blind

19 ulasan

Assalamualaikum...



Dah lama idah berangan nak pasang langsir Roman Blind untuk bilik si kakak... suka stylenya simple jer... tapi asyik dok bertangguh jer... dari setahun ke setahun tak buat² juga... 





Langsir Pra Raya ~ Roman Blind
Sumber : google.com

Roman Blind nie selain dari dia nampak kemas... dia juga mudah untuk diselenggara... cuma mungkin harga upahnya yang agak mahal membuatkan ianya kurang mendapat sambutan... gojes kannn.... :D

04 Jun, 2014

Tanpa Bicara #16 : Troll Coklat Cadbury

13 ulasan

Assalamualaikum... (。◕‿◕。)






Selfie, Monopod Dan Meeting

19 ulasan

Assalamualaikum...


Hehehe... tajuk macam tak sync jer kan... selfie dengan monopod tu ok laa... tapi tiba² ada meeting... haiyakkk... dalam meeting pun ada orang selfie dan berMonopod kerr... :D ader laa... itu la... ACIKIDAH... kuang3x...




Selfie, Monopod Dan Meeting

Orang dok serius meeting... idah pulak dok sibuk selfie... hehehe... nasib dapat kawan² yang memahami... ;D dorang biorkan ajer idah dok selfie sorang² time meeting tu... tapi ader gak yang Enter Frame kat tepi² tu kan... hehehe... nak jugakkk! :D

03 Jun, 2014

PEPERO, Halal Ke Haram?

21 ulasan

Assalamualaikum...



PEPERO, Halal Ke Haram?

PEPERO... ermm pasti ramai yang suka snek nie kan... memang sedap pun... idah pun suka jugak... especially yang badam tue... perrghhh..!! Ini adalah antara barangan wajib yang kita akan beli kalau ke Langkawi... kan...! :D



02 Jun, 2014

Segmen Blogwalking by Izzati Amira

26 ulasan

Assalamualaikum w.b.t


[ tekan banner untuk join ]

Aktiviti : Happy Blogwalking

Makan-Makan ~ HOMST@Prima Saujana, Kajang

15 ulasan

Assalamualaikum...


Makan-Makan ~ HOMST@Prima Saujana, Kajang
Balik dari kerja jumaat lepas... entah apa mimpi laa babah budak² nie ajak pergi makan masakan cina muslim... dia memang suka chinese cuisine... so pukul 8 malam tu kami keluar... opah(pembantu) tak nak ikut... so idah pergi dengan anak² jerr... :)




Pilihan restoran pada malam itu adalah HOMST@Prima Saujana, Kajang... ini bukan cubaan pertama kami makan disini... banyak kali dah... semasa kami sampai masih ada beberapa meja lagi yang kosong... kami dibawa masuk ke dalam oleh pelayan restoran dan dia memberikan meja bulat kepada kami...